Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 8. 2010

Disco :)

Je to žánrtaneční hudby, který se vyvinul v afro-americké, hippie a hispánské komunitě na konci šedesátých let.Mezi charakteristické znaky disco patří ustálený „Four-on-the-floor“ rytmus, šestnáctinový či osminový hi-hat činel prokládaný synkopickými linkami elektrické baskytary, užívání smyčcových a dechových nástrojů, elektrického piána a kytary. V disco skladbách se obvykle vyskytují také latinsko-americky orientované bicí (s prvky salsy, rumby, samby). Bohaté hudební pozadí zahrnující orchestrální nástroje, jako je například flétna, jsou často používány pro různá instrumentální sóla. Hlavní kytara je málokdy použita, na rozdíl od rockové hudby. Případným dalším znakem je i příležitostné použití staccata.Mezi škálu známých disco interpretů patří například Bee Gees, Donna Summer, Jacksons, Chic či KC & The Sunshine Band. Z těch evropských je to například ABBA, Amanda Lear či Boney M.

Euro disco (nebo také Eurodisco a Euro-disco) je hudební žánr, který je kombinací stylů a žánrů elektronické taneční hudby, jež má původ v Evropě na začátku 80. let. Vznikl zavedením nových prvků europopu a diska, vznikly tak nové hudební styly jako např. Italo disco nebo Eurohouse.Začátkem 90. let se Euro disco přetvořilo na Eurodance.

Italo-Disco je velmi široký pojem, který zahrnuje mnoho disco produkce z Evropy během osmdesátých let.Je jednou z prvních forem světové elektronické taneční hudby (EDM). Tento styl se vyvinul v průběhu sedmdesátých a na přelomu osmdesátých let v Itálii, Španělsku, Německu a jiných částech Evropy.Charakteristickým znakem Italo-Disca je především futuristický, naprosto odlišný a jakoby vesmírný zvuk, který se docílil syntetizátorem, vokodérem a bicí mašinou. Během osmdesátých let, termín "Italo-Disco" zahrnoval většinou neamerickou a nebritskou taneční hudbu. V Severní Americe a Velké Británii bylo Italo-Disco zcela neznámé, většinou se jednalo o underground scénu.Později inspirovalo polský žánr disco polo.

Space Disco je hudební žánr, který spojoval Euro Disco se synthezátory a se sci-fi motivy.Popularita tohoto stylu se datuje na rok 1977 do roku 1979 (v době vydání známých filmů "Star Wars" a "Blízká setkání třetího druhu").Charakteristické pro tento hudební styl je použití laserových paprsků jakožto světelné efekty na diskotékách a mimozemsky futuristická Sci-fi/Glam rockově inspirovaná móda.Někdy se pojmem "space disco" může označovat variantu Deep house, což je kombinace Detroitského techna a Italo-disca.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář