Jdi na obsah Jdi na menu
 


>zpět<

Organizace archivů

Obrazek

Národní archiv

Nadřízen SOA je Národní archiv (NA) v Praze, kde jsou uloženy dokumenty týkající se celého českého státu nebo celých Čech. Z matrik jsou tu uloženy pouze židovské, a to pro celý český stát.

Ve státních oblastních archivech (SOA) bývají uloženy dokumenty regionálního významu. Brněnský archiv se nazývá Moravský zemský archiv (MZA) a již z názvu vyplývá, že tu jsou uloženy dokumenty týkající se Moravy jako celku. Zemský archiv v Opavě zase deponuje dokumenty týkající se Slezka jako celku.

Podřízený SOA jsou státní okresní archivy, kde najdeme dokumenty okresního významu,obecní a městské archivy atd. Některá města mají vlastní městské archivy. Týká se to především Prahy, jež ostatně byla už dávno postavena na úroveň krajů. V archivu hlavního města Prahy jsou uloženy i matriky z celé Prahy. Samostatný městský archiv mají dále Brno, Ostrava, Plzeň a Ústí nad Labem.

Dále existují archivy zvláštního významu, např.Vojenský historický archiv v Praze(zde jsou uloženy také vojenské matriky-pouze českých pluků), Archiv Univerzity Karlovy apod.