Jdi na obsah Jdi na menu
 

Rekonstrukce atletického stadionu Na Losích 2017 - 2018

Havlíčkobrodští atleti trénovali dlouhá desetiletí doslova v polních podmínkách na škvárové dráze (fotografie např. zde a zde). Tento povrch je však již od konce minulého století reliktem minulosti a není možné na něm pořádat závody, ani se na soutěže kvalitně připravovat. V posledních letech byl dokonce běh po oválu kvůli dírám, hrbům a drnům prorůstající trávy pro atlety nebezpečný. Rekonstrukce stadionu Na Losích zůstávala více než 20 let pouhým předmětem debat mezi radními a závodníci již po mnohých nenaplněných příslibech tartanové dráhy přestávali doufat v moderní tréninkové zázemí.

O plánech na renovaci stadionu jsme se mohli dočíst již v roce 2010 v článku Havlíčkův Brod jako poslední okresní město nemá tartanovou dráhu na Havlíčkobrodském deníku, případně v novějších článcích Radnice v Brodě chce opravit atletický ovál na Havlíčkobrodském deníku, Atleti se dočkají, škváru Na Losích v Havlíčkově Brodě nahradí tartan na idnes.cz, nebo Brodská atletika se dočká moderního sportoviště na Havlíčkobrodském deníku.

V roce 2017 se však město rozhodlo investovat 29 milionů korun za finanční podpory Kraje Vysočina (8 milionů korun) do nového sportovního areálu a rozsáhlými stavebními úpravami stadionu zahájilo novou éru brodské atletiky (její předchozí etapy jsou popsány zde). Atleti se tak nakonec dočkali moderního tartanového oválu a sektorů pro technické disciplíny jakými jsou např. skok vysoký, hod oštěpem nebo skok do dálky.

 

Průběh rekonstrukce sportovního stadionu ve fotografiích:

Od začátku rekonstrukce v listopadu 2017 do března 2018 je zde.

Od dubna 2018 do poloviny června 2018 je zde.

Závěrečné práce od června do srpna 2018 jsou zde.

Tréninky v době rekonstrukce stadionu zde.

 

Dne 1. 8. 2018 byl předán zrekonstruovaný sportovní areál Na Losích. Zúčastnili se prý zástupci stavební firmy, zástupci Městského úřadu v Havlíčkově Brodě, fotbalového oddílu a možná i další. Z atletického oddílu nebyl pozván nikdo, o předání jsme nevěděli, a proto se jej nikdo z našeho oddílu nezúčastnil.

V pondělí 17. 9. 2018 došlo k oficiálnímu otevření areálu. Při této příležitosti se uskutečnily závody základních a středních havlíčkobrodských škol. Článek Nový areál Na Losích probudil v Havlíčkově Brodě skomírající atletiku, který vyšel na idnes.cz se věnuje otevření i rekonstrukci stadionu. Jsou v něm však uvedeny chybně některé informace, a tak si je dovolujeme poopravit: povrch dráhy před rekonstrukcí nebyl štěrkový, jak je v článku uvedeno, ale škvárový. Dále je chybně uvedeno, že před rekonstrukcí na atletické tréninky docházeli "jednotlivci". Atletický oddíl poslední roky čítá kolem 150 členů, kteří na stadionu už před rekonstrukcí trénovali, byť v nevyhovujících podmínkách.

Stručnější, avšak přesný článek věnující se otevření stadionu vyšel také na Havlíčkobrodském deníku: Na Losích se otevřel nový atletický ovál.

Objevily se však také první problémy na zrekonstruovaném stadionu. Jsou zdokumentovány na fotografiích zde a zde.

A problémy pokračují. Stále se řeší trávník. Zpráva ze dne 22. 6. 2019 zde.

 

Sportoviště Na Losích, Havlíčkův Brod - rok od předání k užívání (podzim 2019)

Od dokončení atletické dráhy, sektorů pro technické disciplíny a travnatého fotbalového hřiště se objevují na všech sportovištích neustálé problémy. Pro atlety je rizikový hlavně kruh pro disk. Nejen svým písčitým a drolivým povrchem, který má k betonu hodně daleko, ale hlavně naklánějícími se stojany, které drží ochrannou síť. Nyní nás to však tolik netíží, protože na trávu nesmíme půl roku vůbec vstoupit (byť by se jednalo o dvacetikilové dítě, které je bosé), natož házet. Trávník totiž už po pár měsících užívaní prochází revitalizací a s ní i zákazem vstupu. Článek z iDNES.cz, který to rozsáhle popisuje, je zde. Při péči o trávník je nutné také zavlažování. Kropení prý bohužel nejde nastavit v jinou dobu, než odpoledne po 16. hodině, kdy probíhají tréninky atletů, ale i všech jiných sportovců. A tak se kropí hlava nehlava... Fotografie zde.

Zpracovala Mgr. Helena Bočková

 
 


Instagram


Kalendář


Kde nás najdete


Sokol


Statistiky

Online: 1
Celkem: 659428
Měsíc: 4744
Den: 102