Jdi na obsah Jdi na menu

Pěstování aloe

27. 4. 2010

aloevera--1-.jpg

  
Aloe vera jsou poměrně velké teplomilné keře, které se dají v našich podmínkách pěstovat pouze ve skleníku. Může se pěstovat i v bytě, ale zabere časem dost místa. Listy pěstované na poli jsou široké až 15cm a dlouhé až 1m. Listy všech druhů jsou dlouhé, úzké, masité, většinou ozubené, potažené ochrannou dužnatou vrstvou chránící před vysycháním.
Čeho se nemusíte při pěstování obávat je reprodukce. Aloe vera dává nepřetržitou úrodu a rozmnožuje se rychle. Většina nových rostlin vyroste z kořene mateční rostliny. Během 8 - 9 měsíců jsou "štěňata" aloe vera stejně tak velké jako "matka".

 

   ALOE VERA JAKO DOMÁCÍ KVĚTINA

Pokud aloe vera dostanete od známého, tak květináč musí být v profilu tak velký jako polovina délky listů. Zdravé rostliny rychle přerostou květináč, pak je vhodné rostlinu opět přesadit. Možná budete muset oddělit i odnože. Můžete odnože zasadit odděleně nebo umístit celou rostlinu do většího květináče. Odnože vytahují své vlastní kořeny a snadno se oddělí od matky.  Při vytahování z květináče se může zdát, že se rostlina rozpadne, pokud nějaká odnož odpadne tak ji zasaďte do nového květináče, zalijte, aby se zemina slehla a cca 14 dní nezalévejte. Odnože musí být zdravé kořeny, aby úspěšně rostly.

Aloe Vera nemá ráda průvan, má ráda slunné stanoviště, ideální je umístění rostliny na okně směřujícím na jih nebo východ. Pozor na jarní sluníčko – rostlina zčervená, časem ale opět nabere svou barvu. Pokud můžete, je dobré aloe na léto dát ven, samozřejmě květník musí mít dobrý odtok při dešťových srážkách. V létě zaléváme až když je horní vrstva zeminy suchá minimálně do 2cm. Je to rostlina na kterou můžete i zapomenout. Pokud v létě jedete na dovolenou i na tři týdny, tak přečká vaši dovolenou bez problému.
V zimě, pokud to půjde, by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 10 – 12 °C jsou pro Aloe v zimě ideální, snese i 5°C – pozor v zimě téměř nezalívat. Zalévat až je horní vrstva zeminy do 2cm suchá. Ve vytopených bytech aloe rovněž přežívá bez problémů.
Pro pěstování této rostliny je vhodný propustný, písčitohlinitý substrát. Většinou se používá směs zemin ve složení kompost, listová půda a písek v poměru 1:1:1. V květinářství je to zem pro sukulenty a kaktusy.
Zálivka a hnojení
Pěstujeme-li Aloe Vera při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Tato rostlina není náročná na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Aloe velmi dobře snáší suchý vzduch.V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Rostlinu je vhodné také 2 x do roka přihnojovat speciálními minerálními hnojivy – např. hnojivo na sukulenty a kaktusy. Pokud ji každoročně přesadíte do nové zeminy, tak hnojit nepotřebujete.
Ačkoli mnoho pěstitelů tvrdí, že listy aloe vera by měly být až 1m dlouhé, aby byly efektivní při léčení, listy domácí rostliny mohou být použity již v délce cca 30 cm. Pěstováním v květináči rostlina zakrní, proto listy nevyrostou tak velké, jak by mohly, kdyby rostlina rostla v zemi.
Navíc ke své užitkové roli jako rostlina první pomoci, má aloe krásnější stránku. Překvapující žluté a červené chomáče květiny s jejich dlouhými, ohnutými stonky činí z aloe vera oblíbenou dekoraci a vysloužilo jí přezdívku "svícen".

aloe-vera.jpg

                                                  aloe stromová             aloe vera v květináčích
                                              Aloe arborescens