Výrobní činnost podniku
- je základem lidské činnosti, - přeměna výrobních činitelů (vstupů) ve výrobky(k uspok potřeb)
výrobní proces je činnost, kdy se mění tvar, složení a jakost materiálů(vstupů) a výsledkem je nový užitná hodnota = výrobek
Výrobní podniky: průmyslové, zemědělské, stavební, lesnické
- podle způsobu účasti práce členíme výr. proces
1.pracovní-pracovník působí na materiál pomocí strojů a nářadí a přeměňuje jej ve výrobek, pracovní procesy členíme:
A.ruční-pletení,pouze ruční práce
B.strojně ruční-šití šatů, část ruční práce,část na stroji
C.strojní-soustružení,vrtání, celý proces je prováděn pomocí strojů
2.automatické-samočinné- sestaví se program, vloží stroje a pak už jen kontroluje a řídí
3.přírodní-vznikají na základě fyzikálních,biologických či chemických přeměn-zrání
- podle určení výrobků dělíme procesy:
1.základní -z abezpečují:
A.hlavní výrobu-jde o výrobu výrobků, pro které byl podnik založen
B.vedlejší-produkt vzniká jako součást zákl.výrobku(koks,plyn)
C.doplňkovou-když chceme využít volnou kapacitu strojů(zpracování odpadu) D.přidruženou-v zemědělství mimo sezónu-pletení proutěného zboží
2.pomocné-výroba el.energie,nářadí,tyto procesy napomáhají hladkému průběhu zákl.procesů 3.obslužné-slouží k vyšší kvalitě výrobků-doprava,kontrola,skladování,…
Typy výroby
-podle rozsahu výroby a opakovatelnosti výrobku rozeznáváme 3 typy výroby 1.kusová-vyrábí se velký vpočet druhů ale v malém počtu kusů v nepravid. časových intervalech,používají se universální stroje,vysoká kvalifikace a nutná specializace, velké množství druhů v malém množství, opakovanost žádná nebo malá v časových nepravidelných odstupech. Používají se univerzální stroje. Vysoké nároky na přípravu výroby. Vysoká kvalifikace pracovníků, nejvyšší náklady na výroby, převažuje ruční, strojně ruční vysoce kvalifikovaná práce, malý počet výrobků, nejnižší produktivita práce. (šaty na míru…)
2.sériová-dochází k určité opakovatelnosti stejných výrobků,je tu menší počet druhův různém počtu kusů a)malosériová-universální stroje b)velkosériová-speciální jednoúčelové stroje, -výhodou jsou jednorázové náklady na technickou přípravu výroby,pracovníci jsou kvalifikovaní a zaučení, méně druhů, ale ve větším počtu. Jednorázové náklady na přípravu výroby, víceúčelové specializované stroje. (ledničky, nábytek, auta, textil)
3.hromadná-je zde málo druhů a velký počet kusů,dochází k vytváření výrobních linek, zpracování výrobků je jednoduché (rohlíky,obuv,šaty),je tu nejvyšší produktivita práce,vysoce využito výrobní zařízení, počet druhů je malý, ale ve velkém množství, vhodná pro výrobní linky, jednoúčelové výkonné stroje, pracovníci málo kvalifikovaní, nejvyšší produktivita práce, nejnižší výrobní náklady, krátký výrobní cyklus. Vysoké využití výrobního zařízení, nejvyšší rychlost obratu oběžného majetku. (šrouby, ložiska, žárovky)
Zhromadňování výroby - je přechod od kusové na sériovou a hromadnou výrobu, zhromadňování se dosahuje efektivního využití vědy a techniky,provádí se koncentrací,specializací a kooperací:
a)koncentrace-soustřeďování výroby na 1 místo
b)specializace-je proces osamostatňování výroby podle jednotlivých typů prací,tím dochází k vyšší produktivitě práce,využívá se při ní speciálních stroj,je zaměřena buď na výrobek(předmětná-obu) nebo na jednotlivé fáze výrobního procesu-technologická(lidí,svařování),cesty ke specializaci:
1.unifikace-sjednocování tvarů a rozměrů
2.typizace-výběr malého počtu typů, které se budou vyrábět
3.normalizace-použití stejných součástek do několik strojů
c)kooperace-je spolupráce specializovaných útvarů při výrobě složitých výrobků
Organizace výroby - z hlediska časového průběhu má výrobní proces 3 etapy-
1.předvýrobní-technická příprava výroby,zásobování materiálem a součástkami
2.výrobní-dochází k vlastní přeměně materiálu na výrobek
3.odbytová – balení, skladování, přeprava, převzetí odběratelem popř. reklamační řízení
Výrobní etapa a její členění-
1.předzhotovující-mat.se mění v PTV,tvoří se odlitky,výlisky,výlevky,…
2.zhotovující - probíhá mechanické, tepelné,chemické zpracování, kdy se vyrábějí výrobky, součástky
3.dohotovující-součástky se montují v ucelený výrobek,
- každá výr.etapa či její fáze se člení na operace,úkony a pohyby:
operace-představuje základní složku výr.procesu,kdy 1 dělník na jednom stroji pracuje nepřetržitě na jednom pracovišti(přišití knoflíku,balení),operace se dělí na úkony-část operace(spuštění stroje,odsun součástky),úkony se skládají z pohybů-nejmenší měřitelná samostatná část úkonu,úkone=upnou,skládá se z těchto pohybů-uchopit, vložit,utáhnout,,,- výrobní proces je rozčleněn na operace, které jsou podr. rozloženy do úkonů, ty se skládají z pohybů a tím se dosáhne co nejlepšího využití lidské práce
A. Prostorová (organizační) struktura výr.procesu-pracoviště je prostor, v němž se pohybuje pracovník a probíhá tam operace na určitém stroji,cílem firmy je co nejvýhodnější uspořádání pracovišť,aby výroba byla hospodárná
1. technologické uspořádání pracovišť-stroje jsou seskupeny podle technologické příbuznosti(1 dílna vrtačky,2 dílna soustruhy>dílny obráběcí),zpracování MAT probíhá v několika dílnách než vznikne hotov.výrobek,nevýhoda-dlouhé dopravní mezičasy-výrobek se několikrát do dílen vrací,+-rychlé rozdělení práce při malém počtu kusů,využití-kusová výroba
2. předmětné uspořádání -stroje jsou na dílně seskupeny tak, jak to vyžaduje technologický postup,v dílně se předmět zpracuje od začátku do konce,nevýhoda-obtížnost při změně výr.programu,+-zkrácení cest při předávání rozpr.výrobku a tím snížení nákladů,nejvyšší plynulosti se dosahuje proudovou výrobou,kdy pracoviště jsou rozmístěna v pořadí,jak za sebou následují operace,tzn.tvoří výrobní linku, tím odpadá ztráta času při předání výrobků z pracoviště na pracoviště
B. Časová struktura výr.procesu - ukazuje průběh operací jednotlivými pracovišti,cílem je, aby souhrn časů jednotlivých operací byl co nejmenší,seřazení operací v čase a přechod předmětů mezi pracovišti se nazývá časová struktura výr.procesu,celkový průběžný čas je čas, který uplyne od začátku 1.operace až po převzetí kontrolou,nazývá se výrobní cyklus,závisí na způsobu výroby:
1.postupný způsob výroby-výroba probíhá tak, že se celkový počet součástí(dávka)zpracuje nejdříve v 1.operaci,teprve potom se celá dávka zpracovává na 2.operaci,používá se v kusové výrobě při technologickém uspořádáním pracovišť,další operace se začne provádět vždy až když je celá dávka zpracována na předchozí operaci
2.souběžný způsob výroby-předpokladem je, že se celá dávka rozdělí do menších dopravních dávek,jakmile je jedna součástka opracována na 1.operaci,předchází hned na 2.operaci a jiná součástka se zpracovává na 1.operaci,znamená to, že operace probíhá současně,používá se u vyšších typů výroby-sériová,hromadná
3.kombinovaný způsob výroby-používá se nejčastěji,některé operace se provádějí postupným způsobem,jiné souběžným,čas zpracování 1 ks zahrnuje celkový čas, kdy výrobek prochází zpracováním na jednotlivých operacích(T1ks=součet časů všech operací),výrobní úkol se rozdělí do dopravních dávek, ,čas zpracování 1 dávky se liší podle způsobu výroby
Výrobní program - je soubor vyráběných výrobků nebo poskytovaných služeb výrobní povahy, které tvoří náplň výrobní činnosti podniku, - jeho rozsah závisí na velikosti podniku, druhu a typu výroby, výrobní program je vymezen obecně jednotnou klasifikací oborů a konkrétně-rozměry výrobků,jejich jakostí apod. , při stanovení výrobního programu je nutno zvážit:
-požadavky trhu,
-vybavení podniku(stroje,kvalifikační předpoklady,finance),
- efektivnosti výroby, přípravou výrobního programu, výroby se zabývají útvary technického a ekonomického úseku, příprava výroby určuje, jak má výrobek vypadat, kde se bude vyrábět, ale i jaké budou náklady na výrobu a cena výrobků
Obsah výrobního programu je v základních rysech dlouhodobě vymezen, jsou to:
·Úkoly stanovené vlastníkem nebo zakladatelem
·Požadavky odběratelů a poptávka
·Poznatky z marketingu – přitom musí podnik respektovat svoje možnosti jako kapacitu, personální a materiální zabezpečení, ekonomickou efektivnost, očekávané vývojové změny, právní normy a vliv na životní prostředí.
Rozsah výrobního programu závisí na:
·Velikosti podniku
·Druhu výroby (chemický, technologický…)
·Typy výroby (kusový, sériový, hromadný)
Technická příprava výroby
- jejím účelem je vypracovat konstrukci a technologii výroby konstrukce - je určení tvarů, rozměrů, výkonů, používaných mat.,váhy, barvy a přesnosti provedení technologie - je vypracování postupu, jak se bude výrobek vyrábět,závisí na druhu výroby(mechanická,chemická, těžební…)a na typu výroby
- TPV zahrnuje souhrn prací technické povahy spojených s vývojem nového či zdokonalením stávajícího výrobku, uplatňují se při ní výsledky VTR, podněty na nový výrobek mohou přijít zvenku podniku nebo i zevnitř v mechanických výrobách zahrnuje:
1.konstrukční přípravu výroby-z čeho bude výrobek vyroben a jak bude vypadat,konstrukční dokumentaci tvoří:
A.výkresy-graficky znázorňují výrobek,součástku
B. vyhotovení prototypu, je-li třeba
C.konstrukční rozpisky-seznam všech součástek, ze kterých se výrobek skládá,je uspořádán podle toho, jak se budou součástky montovat, připraví se návod k obsluze
2.technologická- jde o způsob a podmínky výroby, úkolem je vypracovat výrobní postup,při tom je nutno zajistit, aby byl výrobek vyroben v potřebné kvalitě a jeho výroba byla hospodárná, určí se výrobní postup – jaké metody použijeme, vychází se z výkresů a konstrukčních rozpisek,technologickou dokumentaci tvoří:
A.postupové listy (průvodky práce)je postup výroby součástky a jejich montáž,obsahuje údaje o mat.(druh,množství,jakost) a postup výroby(to je sled jednotlivých operací-popis operace,pracoviště,nářadí,nároky na kvalifikaci…)
B.rozpisky součástí-nakupovaných i zpracovávaných na jednotlivých dílnách
C.montážní postupy
D.soupisky nářadí
E.výkonové normy apod.
Technicko-hospod.normy
1. Norma spotřeby materiálu
- max. množství materiálu, které může být spotřebována na jednotku výkonu.
- spotřeba je ovlivněna druhem výrobku, způsobu výroby, výchozí rozměry a tvar materiálu, kvalita materiálu, kvalifikace pracovníků, technický stav výrobního zařízení …
- skládá se z užitné spotřeby (materiál, který se stane součástí výrobku), technologický odpad (materiál, který se nestane součástí výrobku – odstřižky látek), ztráty (úbytek materiálu, který je u některých druhů materiálu přirozený – benzín vyprchá)
2. Norma spotřeba nářadí
- stanoví potřebné množství nářadí za jednotku času (dělník potřebuje 2 šroubováky za rok)
3. Norma spotřeby energie
- vyjadřuje max. spotřebu energie na jednotku výkonu nebo na jedno výrobní zařízení za jednotku času
4. Normy zásob
- průměrné množství zásob, které má mít podnik nasnadě k plynulému zajištění výroby nebo prodeje (zásoba materiálu, zásoba výrobků)
5. Odpisové normy
- vyjadřují % z pořizovací ceny DM a představují míru jeho opotřebení za rok
6. Normy obsluhy
- počet pracovníků potřebných k obsluze 1 stoje nebo počet strojů, které obsluhuje 1 pracovník
7. Normativy početních stavů pracovníků
- počet pracovníků potřebných k výkonu všech prací v určitém odborném útvaru
8. Výkonové normy času a množství
a). Normovatelný čas – zahrnuje do vedlejších nákladů
Y čas jednotkový – čas na zhotovení 1 výrobku
Y čas dávkový – čas potřebný na přípravu výroby 1 dávky (série)
Y čas směnový – čas potřebný k přípravě směny (uklízení)
- všechny tyto časy zahrnují čas práce (pracovník vykonává práci), čas obecně nutných přestávek (biologické potřeby) čas podmínečně nutných přestávek (náklad zboží na auto)
b). Ztráty – nejsou součástí vedlejších nákladů
Y osobní ztráty – způsobené nedisciplinovaností pracovníků (pozdní příchod)
Y organizační ztráty – způsobené špatnou organizací (čekání na dodávku materiálu)
Y ztráty způsobené vyšší mocí – pracovník nemůže pracovat (výpadek proudu)
Výrobní útvary
- každý podnik nemusí mít všechny stupně řízení,některé mohou být vynechány,ale nikdy nesmí dojít k jejich přehození,výrobní útvary slouží k pružnému řízení výroby,základním výrobním útvarem je dílna, v jejímž čele stojí mistr, vnitropodnikové útvary(provoz,dílna)mohou být hospod.středisky-sledují se jejich náklady a výnosy a zjišťuje se vnitropodnikový výsledek-úspora nebo překročení nákladů > podnik> závod> provoz> dílna> pracoviště
Ekonomická příprava výroby
= stanovení nákladů a ceny, k tomu slouží kalkulace(úplných N i neúplných N), sestavujeme je buď před zahájením výroby-předběžné, nebo po skončení výroby-výsledné,, náklady k výrobě rozdělujeme na:
A.přímé-lze je snadno zjistit na 1 ks(vychází z THN)
B.nepřímé(režijní)nelze je zjistit na 1 ks, musí se rozpočítat
Přímý mat(základní mat) + přímé mzdy(mzdy dělníků)+ostatní přímé náklady+výrobní režie__vlastní náklady výroby+správní režie(mzdy vedení,odpisy,tiskopisy)__vlastní náklady výkonu+odbytové náklady(reklamace, obaly)__úplné vlastní náklady výkonu+zisk__prodejní cena,
po stanovení ceny sestavujeme rozpočet nákladů, výnosů a zisku
Plánování a řízení výroby
-plán určuje co a v jakém množství bude vyráběno v následujícím období
- existují plány dlouhodobé a operativní, v malých podnicích řídí výrobu mistr a to operativně(např. plán měsíční, čtvrtletní, lhůtové plány) , ve velkých podnicích počítače a manažeři
- při plánování se řeší: 1. dostatečnost kapacity – pokud není dostatečná, může se to řešit např. pomocí přesčasů, investicemi, spoluprací s jinými podniky, pokud je kapacita nevyužitá, můžou se začít vyrábět vedlejší výrobky nebo prostory pronajmout
2. finanční zabezpečení – if je dostatek peněz na nákup, skladování atd
- zda zakázka přinese dostatečný finanční efekt
Řízení výroby
- zjišťují se info o tom, jak výroba probíhá, provádí se kontrola toho, jestli rozpracovanost odpovídá plánu i z časového hlediska, jestli kvalita odpovídá normám, řízení pak řeší pokud jsou nějaké poruchy, odchylky od plánu apod.
- řízení také kontroluje náklady, zda výrobek není dražší než byl plán
- využívají se průvodky(zachycují provedené operace), pracovní lístky(evidence práce) a výrobní výkaz(výkaz dílny – odpracované hodiny apod.)
Jakost
- vyjadřuje kvalitu výrobku, ale i to, jak je schopen uspokojit zákazníka
- péče o jakost v průběh výroby: kontrola výroby(materiálu, strojů, výroby – pokud by byl výrobek vadný, práce se musí zastavit, výstupní kontrola zkoušky výrobků)
- výrobky se někdy třídí do jakostních tříd, ty, které mají nepřijatelnou kvalitu jsou zmetky, hledají se příčiny zmetkovitosti
Total quality management (TQM) - systém vzniklý v Japonsku, úsilí o kvalitu se prolíná celým podnikem, začíná řízením – kvalitní řízení, které stanoví cíle do budoucna a plány rozvoje, důraz na spokojenost zákazníka – i uklízečka má uklízet proto, aby byl zákazník v pěkném prostředí, nejen kvůli čistotě, snaha o trvalé zlepšování činnosti ze strany managementu i pracovníků
- v Evropě se spíš uplatňují normy než TQM, podniky usilují o certifikát, že splňují normy EU a
jiné
Bezpečnost práce – zaměstnavatel poskytne zaměstnancům ochranné pomůcky, školení o bezpečnosti a platí pojištění odpovědnosti za škodu
Ekologie výroby
často opomíjené, že co je efektivní a ziskové, nemusí být ekologické, je třeba:
- maximálně využívat suroviny a energie
- vyhýbat se používání nebezpečných materiálů
- snížit odpad
- produkt navrhovat tak, aby měl co nejmenší škodlivé vlivy
- maximální snaha o šetření surovinami
Trvale udržitelný rozvoj – snaha o zachování rovnováhy v přírodě a maximální využití odpadů, aby se všechno využilo a recyklovalo