Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpravodaj 3/2022

18. 12. 2022

Zpravodaj 3 /2022

               INNA z. s. Havířov   onkologická organizac                              

Citát:

                 Přátelé jsou jako hvězdy.

                 Nevidíš je pořád, ale

                přesto víš, že existují.

 

 

    Jubilanti v roce 2022

    Blahopřejeme všem, a přejeme hlavně zdraví  

    Anna G. – 80 let,  Věra F. – 80 let,   Eva L. – 70 let,

Kateřina N. – 70 let,  Jiří L. – 75 let

Děkujeme našim sponzorům a partnerům.

 

   Aktivity od oslavy 25 let založení klubu INNA z. s. Havířov

  Smutná zpráva

   Po oslavě našeho výročí založení organizace nám přišla smutná zpráva, která nás úplně ochromila.

  Odešla navždy naše kamarádka Šárka, která nás ještě na oslavě pozdravovala z nemocnice   prostřednictvím svého syna.      

  Šárka byla skvělá kamarádky, členka výboru naší organizace, vedla léta kroniku a pokud byla zdravá,   vždy nám pomáhala při organizaci všech akcí.

  Šárko, nikdy na Tebe nezapomeneme

 

Konference „Ligy proti rakovině“ dne 29. dubna 2022.

Na konferenci jsem byla tentokrát sama, konala se v Praze v Lékařském domě. Na programu bylo hodnocení činnosti, finanční uzávěrka a plán práce na další období.

Hovořilo se o nadcházejícím „Českém dni proti rakovině“, o změnách v organizaci rekondičních pobytů. Nově se budou konat v Lázních Libverda, Mšené a Kundratice.

Bohužel ceny raketově stouply, tak nevím, zda to zvládneme  finančně, přestože LPR nám přispívá na pobyt 300,- Kč na osobu a den.  Uvidíme.

 

Český den proti rakovině dne 11. května 2022        

Dnešní den se vydařil skvěle, sluníčko svítilo a už od rána byl nádherný letní den, a tak nejenom my a studenti, ale hlavně havířovští občané byli skvěle naladěni.

Naše centrum ve „Společenském domě Reneta“ v Havířově je už známé, a tak už po osmé hodině přišli za námi první zájemci o květinky.

 Letošní květinka měla fialovou stužku a letáčky informovaly o prevenci nádorů děložního čípku a nádorů varlat.

Přestože jsme měli méně dvojic studentů než v jiných letech, přesto se nám dařilo. Celkem jsme vybrali a zaslali na účet „Ligy proti rakovině“ příjemnou částku 165.051,- Kč,- za 6119 kusů prodaných květinek.

Srdečně děkujeme vedení střední školy Kpt. Jasioka v Havířově–Prostřední Suché za uvolnění studentů. Děkujeme všem spolupracujícím pedagogům v Havířově a okolí. Spolupracovaly s námi tyto další školy: ZŠ ul. Moravská, ZŠ.  Generála Svobody, ZŠ Václavovice, dále ZŠ Těrlicko, ZŠ a MŠ Dolní Datyně.

Těšíme se na další rok a spolupráci s našimi příznivci,  s „Ligou proti rakovině“ a „Arkádií“, která vše koordinuje.  

„Květiny pro paní Harrisovou“

Konečně jsme se po dlouhé covidové pauze rozhodli jet do divadla. Byli jsme všichni rádi, že jsme se dostali za kulturou.  

Vybrali jsme muzikál " Květiny pro paní Harrisovou"  Bylo zde hodně dekorací a v ději jsme se přenesli i do salonu Christiana Diora. Myslím, že jsme se dobře pobavili, o přestávce se občerstvili a popovídali.

Objednali jsme si autobus, pan řidič byl skvělý, zavezl nás až před divadlo a po představení jsme tam opět nastoupili a bezpečně nás zavezl domů.   Už se těšíme na další představení.

 

Rekondiční pobyt Karlovice u Vrbna

V době od 2. 6.-18. 6.2022 jsme si užívali rekondičního pobytu, bylo nás celkem 26 účastníků.

Ubytování je sice "Retro", ale ostatní služby jsou na vysoké úrovni. Personál a paní vedoucí jsou velmi vstřícní, snaží se všem vyhovět po všech stránkách. Nejlepší na rekondičním pobytu byla příroda, procházky, a hlavně možnost denně podle rozpisu chodit do bazénu zdarma. Využívat vířivku za dobrou cenu, a možnost využít služeb masérky, která byla skvělá a dokázala pomoci od problémů. Děkujeme Magistrátu a sponzorům za finanční pomoc při organizaci rekondičního pobytu.

Regionální setkání onkologických klubů.

Ve čtvrtek 30. června 2022 nastal den „D“ a přivítali jsme zástupce šesti onkologických organizací u nás v v CVA. Přijely kolegyně z Osravy, Karviné, Třince, Bohumína a Opavy. Bohužel nemohly přijet kolegyně z Frýdku, které byly nemocné.

Velmi mne potěšilo, že přijala naše pozvání zakladatelka Amazonek z Ostravy paní Lída Váchová, která vedla klub dvacet let a hodně nám pomohla v našich začátcích,  a pak předala klub  Katce, která vede klub doposud. 

Zahájili jsme hymnou Aliance žen s rakovinou prsu, přivítali paní ředitelku Aliance paní Mgr. Štěpánku Pokornou a připili si nejen „Na zdraví“, ale jak je u nás zvykem „Na život“.

Připraviiy jsme bohatý program, nejen povídání o našich aktivitách, také vystoupení“ Kouzelnice paní Radany“, které se velmi líbilo. Po obědě jsme soutěžili ve dvou disciplínách a dobře jsme se bavili.

Nezapomněli jsme se na zahradě vyfotit, ve stínu se  osvěžit a vyzkoušei jsme si i  posilovací stroje.

Hlavně společné povídání bylo balzámem na duši, po tak dlouhém omezování kvůli covidu. Už se těšíme na další rok na setkání se všemi kolegyněmi v Třinci. Děkujeme ČPZP za partnerství při této akci a materiální příspěvky.

Co jsme dělaly o prázdninách?

Letos bylo naše Centrum volnočasových aktivit, kde se scházíme zavřeno celé prázdniny. Přesto jsme připravili čtyři akce, které se nám také povedly.

Dne 14. 7. 2022 jsme měli sportovní odpoledne s opožděným „smažením vaječiny“ u Ilonky na zahradě. Byla jako vždy zábava a velký dík za organizaci patří Ilonce. Děkujeme.

28.7. 2022 jsme se vydali na procházku, ale protože bylo velké vedro, velmi brzy jsme seděli v restauraci               „U Chachara“ na terase, kde bylo u pivečka velmi příjemně, a pizza tam byla skvělá. Hlavně jsme si krásně popovídali.

11.8.2022 jsme vyjeiy na zájezd do Zlína, navštíviiy jsme „Muzeum Bati“a jeho „Mrakodrap“.  Paní průvodkyně nám krásně povídala, vyjeli jsme kanceláří ve výtahu do 16. patra a podívali se na Zlín z výšky.  Měli jsme také volno na oběd, navštívili tržiště a pak jsme odjeli na další exkurzi do „Zvonařství“ v Brodku u Přerova.

Velmi se nám tam líbilo, pan průvodce byl velmi zábavný, podívali jsme se jak se zvony vyrábějí, a hlavně jsme si mohli nakoupit různé zvonečky na památku.

Na zpáteční cestě jsme se ještě občerstvili na terase  hospůdky „Osečanka“, kde bylo velmi příjemně. Počasí totiž bylo velmi teplé, jako celé letošní léto.

Rekondiční pobyt v Lázních Slatinice u Olomouce

Dne 25. 8. 2022 ráno jsme odjeli RegioJetem do Olomouce, kde na nás už čekali s auty a odvezli nám zavazadla do Slatinic do Penzionu Majorka. My jsme pokračovali autobusem.

Týdenní pobyt byl skvělý, jako vždy se o nás výborně starali. Snídaně byly přímo na místě, v krásné prvorepublikové jídelně, na oběd a večeři jsme chodili do restaurace Morava. Vařili výborně a vybírali jsme si z několika jídel.

Jsme v Majorce už potřetí, máme tady proti lázeňskému pobytu v Balnei velkou výhodu. Bylo nás zde 25 osob a máme tady prostor na cvičení, učebnu na posezení a zábavu, a naše další aktivity. Setkali jsme se opět s paní Helenkou Kostelníkovou, v parku jsme měli meditaci a také k nám přišla povídat o významu písmen, a udělala nám všem rozbor jmen. Bylo to velmi zajímavé a také jsme se dobře pobavili. 

Dle našich finančních možností jsme si objednali procedury, měli jsme dvě sirné koupele, parafínový balzám na ruce (mohu vřele doporučit) a dvakrát jsme  si mohli jít zaplavat do bazénu.

Pobyt byl skvělý, počasí vyšlo, pršelo jen jeden den a noc a pak se nám vyčasilo. Děkujeme všem, kteří se o nás starali. Zaslouží si jedničku s hvězdičkou.

Veletrh sociálních služeb v Havířově

Každoročně se zúčastňujeme Veletrhu sociálních služeb, který organizuje Magistrát města Havířova. Vždy edukujeme na téma “Prevence nádorů prsu“ a učíme techniku samovyšetření na maketě. Letos jsme také rozdávali mužům letáčky o prevenci varlat.

Během celého dne na tribuně a pod ní byl skvělý program, návštěvníci si mohli zazpívat, podívat se na ukázku cvičení kardiaků, viděli jsme kanysterapii a mohli jsme si pohladit úžasného psa.

Návštěvníci si mohli nechat změřit tlak, nechat zjistit hladinu cukru, zkontrolovat cholesterol a zjistit, jak to máme s nadváhou. Bylo zde plno stánků, které poskytují sociální služby v Havířově, mohli jste si také zakoupit suvenýry a výrobky které vyrábějí postižení, dokonce jsme si mohli udělat sami náramky a nechat si je na památku.

Letos se k nám po pár letech připojila i Liga proti rakovině se svým doprovodným programem, přítomní se  zapojovali, a dověděli se velmi zajímavé věci. Odměna-  propagační materiály. Počasí nám vyšlo, do večera bylo hezky, a tak jsme mohli být všichni spokojeni. Děkuji kolegyním, které se přišly na nás podívat. Letos jsem edukovala s paní účetní Martou. Děkujeme Magistrátu za skvělou organizaci a paní Kubíčkové a Lepíkové, k programu a komentáře k jednotlivým sociálním službám.

Edukace v hotelu Clarion v Ostravě dne 9.9.2022

Letos hodně spolupracujeme s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou, jako poděkování za to, že nám přispěla materiálně na oslavy „25. výročí založení naší organizace INNA „a na naši další akci, kterou jsme pořádali, a to bylo „Regionální setkání onkologických klubů“ u nás v Havířově.

Nabídli jsme jim přednášky pro zaměstnance a také edukace na náměstí v Havířově, na „Dni melanomu“   který pojišťovna v Havířově pořádala. Edukovaly jsme s Evou Pa. dne 7. června 2022. Teď 9. 9. 2022 jsme učily  samovyšetření prsu s Martou v Ostravě, v hotelu Clarion, kde ČPZP pořádala celostátní konferenci.

Spolu s námi zde byla paní Dáša se Sebastiánem, záchranáři, kteří účastníkům ukazovali oživování a všichni si mohli vyzkoušet na maketách.  Setkali jsme se zde s lékařkou, která spolupracuje s paní MUDr. Skovajsovou. Dále s obchodním manažerem panem Mattou, který se velmi zajímal o rekondiční pobyty.

Setkaly jsme se také osobně s panem Vladimírem Hronem, bylo veselo a máme s ním hezkou fotografii.

Dostali jsme hezké poděkování od vedení pojišťovny:           „Jsme velice rádi, že jste naše pozvání přijaly a svým milým jednáním a přednesem jste mnohé z nás obohatily o důležité a často život rozhodující informace“. Díky

 

Co připravujeme na poslední čtvrtletí letošního roku?

  • Začala opět křížovkářská soutěž, každý čtvrtek od 14. – 16. hodiny si přijďte pro křížovky do CVA.
  • Do 7. října potrvá prodejní výstava obrazů v Evangelickém kostele v Havířově.
  • Dne 29. 9. 2022 osm členek pojede na oslavu    10. výročí založení Profit12 do Bohumína.
  • Pochod seniorů dne 30. 9. 2022 organizuje Magistrát, sraz od 9.45 hod. u Městského klubu
  • 17. září organizuje Aliance „Avon pochod“ v Praze, my se nezúčastníme, je to pro nás daleko
  • Sněm Ligy proti rakovině se uskuteční dne 4. a 5. října v hotelu Duo v Praze
  • Pravděpodobně 13.10. v CVA „První pomoc živě“, Upřesníme, asi ve 14.00 hodin.,
  • „Plaveme prsa“ v Bohumíně se uskuteční v sobotu 15. října 2022. Edukovat budu s Evou,
  • Oslava jubilantů se uskuteční dne 20. října 2022 v klubu INNA,  a některá děvčata převezmou  balíček v kulturním domě  Reneta.
  • Máme vstupenky na talk show „Postel, hospoda, kostel“ p. Zb. Czendlika -21.11. 22 v 19.00 hodin.
  • Vánoční posezení opět v „Restauraci U Příborů“ dne 8. prosince od 15.00 hodin.
  • Předsilvestrovská vycházka, ještě upřesníme kam.  Sraz na AN dne 29. prosince 2022 od 14.00 hodin.
  • -zajišťujeme rekondici:Ludvíkov 27.5-3.6. 2023 a další rekondici :Spálené Poříčí 31. 7. – 5. 8. 2023

Pokud Vás-onkologické pacienty naše aktivity zaujaly, neváhejte a přijďte se k nám do klubu podívat.

Uvidíte, že jsme pohodový kolektiv žen i mužů, nebavíme se o nemocech.  Naopak, žijeme aktivně a vážíme si každého dne.  V případě potřeby umíme ze svých zkušeností poradit, povzbudit a pomoci.

Kde nás najdete?  Schůzky máme každý čtvrtek v „Centru volnočasových aktivit“, ulice Horymírova 9a,  za velkým věžákem naproti nemocnice .                Scházíme se od 14.30 hodiny.

O činnosti se více dovíte na našich webových stránkách. Zpravodaj si můžete přečíst na stránkách Aliance žen s rakovinou prsu, v sekci pacientské organizace- zpravodaje, a také na stránkách Ligy proti rakovině.

Kontakt:       Vedoucí klubu : tel. 732 146 500

                       Email: havirovinna@seznam.cz

                       Web. stránky: innahavirov1997.estranky.cz

                       Rajče: www.martajedna.rajce.net

Pro pacienty v čekárnách v nemocnici a naše příznivce

V Havířově dne 22. září 2022

Zpracovala : Marčová Marta, vedoucí INNA z. s. Havířov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář