Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už je nám 12 let

V březnu 2022 to bude již 12 let, co byl založen Klub Maják Hořice. A proč byl vlastně založen? Původně se setkávalo několik přátel, kterým se narodilo miminko s handicapem. Mezi rodiči vznikla potřeba se navzájem setkávat, podporovat se, probírat problémy svých dětí a pomáhat si navzájem. 

article preview

V březnu 2022 to bude již 12 let, co byl založen Klub Maják Hořice. A proč byl vlastně založen? Původně se setkávalo několik přátel, kterým se narodilo miminko s handicapem. Mezi rodiči vznikla potřeba se navzájem setkávat, podporovat se, probírat problémy svých dětí a pomáhat si navzájem. Proto jsme založili Klub Maják, do kterého vstoupili časem další rodiny i bez handicapovaného člena, ale s velkým srdcem a ochotou pomáhat. Chtěli jsme být spolu, být si navzájem oporou a bylo krásné vnímat, jak jsou starší děti, později mládež, s handicapem vzorem pro ty mladší, kteří se jim chtěli vyrovnat a dokázali kolikrát překonat sami sebe. Pochopili, že i s handicapem se dá žít aktivní život, např. sportovat, studovat, atd, prostě smysluplně trávit volný čas. A k tomu jsme je v Majáku vedli:

Můžeme zavzpomínat na psycho-rehabilitační pobyty, zatím poslední se konal loni v Harrachově a my za to poděkujeme spolku Pár přátel, který tento pobyt zafinancoval z výtěžku Benefičního večera. Po celou dobu se konají tvůrčí dílny a v roce 2021 se nám navzdory nepříznivé covidové situaci podařilo uspořádat pro naše členy 15 setkání s tvořením. Malovali jsme na kamínky, vyráběli přírodní balzámy a krémy na ruce, navlékali náramky, tvořili velikonoční, letní, podzimní i vánoční dekorace, různými technikami jsme malovali trička a tašky, zdobili svíčky a nesmělo chybět zdobení vánočních perníčků. Samostatnou kapitolou je plavání zdravotně postižených, realizované v hořickém bazénu. Pohyb ve vodě příznivě působí na fyzickou i psychickou kondici, zlepšuje zdravotní stav, zvyšuje zbytkový fyzický potenciál, uvolňuje spasmy, zvětšuje kapacitu plic a celkově zvyšuje sebevědomí. Také k našemu klubu neodmyslitelně patřilo Rozloučení se školním rokem aneb hurá na prázdniny, pořádané ve Smetanových sadech, vzpomeňme na některé např. na Tahiti, do cirkusu, do pohádky, cesta za pokladem, za strašidly a další.

A samozřejmě všech devět lampiónových průvodů, které Klub Majkách Hořice pořádal pro širokou veřejnost. Lampionový průvod má v Hořicích dlouho tradici, my jsme navázali na hořický Kiwanis club a tuto tradici dalších devět let udržovali. Chtěli bychom poděkovat Vám všem, kteří jste nás celou dobu podporovali a lampionových průvodů se účastnili. Byla to pro nás čest a jsme Vám vděčni, protože není nic lepšího než vidět radost v očích dětí. Logickým a tradičním zakončením lampionového průvodu byl vždy ohňostroj.  V důsledku respektování městské vyhlášky se členové našeho klubu rozhodli, že loňský ročník byl poslední, který jsme pořádali. Bez ohňostroje to prostě není ono, prskavky nebyly špatné a děti z nich měli také radost, ale ... Doufáme, že se najde někdo, kdo nabízenou štafetu převezme.   

V současné době se dvě z nás zapojily do aktivity svépomocné skupiny pro pečující, která je součástí projektu „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji VII“. Rozsah činností Klubu Maják je, jak sami vidíte, velký a určitě budeme dále pokračovat, ale nic z toho by se neuskutečnilo bez finanční podpory Města Hořice a dalších sponzorů, kterých bylo za ty roky několik. Především Tabák - paní Hátlová nás podporuje od počátku a nejen finančně, ale také poskytnutím věcných cen a sladkostí. Tímto moc děkujeme. Obrovský dík patří vám všem, kteří jste chodili na naše akce do sadů, účastnili se průvodů nebo nás podpořili nákupem našich výrobků.