Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levandulový sirup - recept

levandulovy-sirup-16.jpg

Levandule je v plném květu, vyzkoušejte domácí levandulový sirup. Sama jsem byla překvapená jak naprosto skvěle chutná s vodou a  trochou citronu

Levandulový sirup

levandulovy-sirup-18.jpg
 

Domácí sirupy přijdou k chuti jak v horkém létě, tak v zimě - to mají přímo zázračně léčivé účinky.

Sirup uvítáte na uklidnění, při nespavosti či při bolestech hlavy a navíc i skvěle chutná.

Zkoukla jsem několik receptů s různým množstvím levandule - od dvou hrstí do půl kila. 

Nakonec jsem zvolila zlatou střední cestu a sklidila velký úspěch.

 Připravíme si :

cca 200 g květů levandule i s kousky stonků

2-3 ks skořice

1-2 citrony

2 litry vody

2kg cukru

Květy opláchneme, dáme do kastrůlku a zalijeme vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici.

levandulovy-sirup-02.jpg levandulovy-sirup03.jpglevandulovy-sirup03.jpg

Přivedeme k bodu varu a vaříme přiklopené cca 15 minut.

Sundáme z vařiče a necháme 24 hodin luhovat.

levandulovy-sirup04.jpg levandulovy-sirup-05.jpg

Druhý den tekutinu scedíme, pak ještě přefiltrujeme přes kousek plátna abychom ji zbavili kalu.

Doplníme horkou vodou na 2 litry. Zahřejeme, přisypeme cukr a za stálého míchání rozpustíme.

Chvilku povaříme. Pokud chceme spíše “med” vaříme déle až do požadované hustoty.

Horký levandulový sirup plníme do vyvařených lahviček nebo skleniček. Zavíčkujeme a položíme na bok nebo vzhůru nohama. Již nezavařujeme.

Při přípravě nápoje k sirupu přidáme trochu citronu a zalijeme vodou.

levandulovy-sirup-16.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Martina - Sušená

Já dělala ze sušené a je výborný.Na mě dost sladký, tak příště asi trochu cukru uberu a uvidím, jaký bude.Ješte zkusím mátový stejným způsobem

Zdeňka - Vaření

Dobry den, jak dlouho varit? Kdyz jsem varila par minut, tak to byla porad voda. Kdyz jsem varila dele, barva je trosku nahnedla a ma to spis hustotu hodne tekuteho medu. Dekuji

Daniela - Re: Vaření

Vařím max.15 minut. To, že vypadá jako voda může být tím, že Vaše levandulové květy tolik nebarví. Já mám také každý rok jinou barvu sirupu - záleží z kterého keře jsem nastříhala květy. Moje kamarádka má třeba sirup jen lehce nafialovělý. Na chuť to nemá vliv.

Zdeňka - Re: Re: Vaření

Díky za odpoveď. Fialový je dost, jen ta hustota je řídká, neni sirupová. Když dělám mátový tak je hustší.

Daniela - Re: Re: Re: Vaření

Pokud se vám zdá řídký, lze ho vařit do požadované hustoty. Já jsem ho vždy nechala takový jaký vyšel .

Soňa - Sušená?

Myslíte ze lze uvařit i ze sušené levandule?

Daniela - Re: Sušená?

Sama jsem nezkoušela, ale proč ne. Jen nevím přesný poměr sušených květů. Záleží na vás jak silný ten sirup chcete mít.

Kamila - Citrony

Ahojky. Je nutny ten citron do hotoveho sirupu pri servirovani s vodou a nebo to mate jen Vy na chut? Dekuji

Daniela - Re: Citrony

Není nutný, ale s ním mi nápoj připadá víc osvěžující.

Agnesa Zsidrova - levandulovy sirup

Zboznujem levandulu, vyskusam.
Dakujem

Sylva - Vynikající

Loni jsem podle vašeho receptu vařila, letos opět. Ale dvojitou dávku. I tak mám strach, že se na všechny kamarádky nedostane. Je vynikající. A chutná i manželovi. Děkuji za recept.

Daniela - Re: Vynikající

Děkuji za komentář. Jsem ráda že chutná.

Kristýna - trvanlivost

Dobrý den, sirup podle Vašeho receptu jsem uvařila a je skvostný. Děkuji. chtěla bych se ještě zeptat, zda máte zkušenosti s trvanlivostí. Kdyby mi vydržel skutečně do zimy, byla bych nadšená. Děkuji předem za informaci.

Daniela - Re: trvanlivost

Tím že levandulový sirup plníme horký do vyvařených lahviček a zavíčkujeme, tak vydrží opravdu dlouho. Pouze po otevření je lépe ho uchovávat v lednici.

Kristýna - Re: Re: trvanlivost

Děkuji :-) Doufám, že vydrží, je opravdu vynikající.

vlasta - sirup

dobry den,mam dotaz-nekde jsem cetla,ze se prevari voda a louhuje se 24h a druhy den se precedi a primicha cukr-ze se nesmí levandule varit-co si o tom myslite?dekuji za odpoved

Daniela - Re: sirup

Myslím si že jde jen o jiný způsob zpracování jaký najdete i jiných druhů sirupů, kdy se zahřívá pouze do cca 80°C. Určitě to má i vliv na vyluhování látek. U levandule se varem vypaří levandulová silice, ale otázkou je, jak moc se daří jí vyluhovat ve vámi uvedeném postupu, to neumím posoudit. Mě se osvědčil tento způsob.

Martina - levandulový sirup

Dobrý den,neni moc sladký s těma 2 kg cukru?a lze použít i třeba třtinový?

Daniela - Re: levandulový sirup

Dávám na 1litr 1kg cukru- jako u klasického sirupu. Nezdá se mi moc sladký, má docela výraznou chuť, stačí ho trošku. Třtinový cukr myslím nebude problém, ale zatím jsem to nezkoušela.

Martina - Re: Re: levandulový sirup

Díky za odpověď zkusim