Ingredience:
Těsto:
* 150 g čokolády na vaření
* 150 g másla
* 6 vajec
* 180 g práškového cukru
* 150 g polohrubé mouky
Na promazání:
* meruňkový džem
Poleva:
* čokoláda na vaření
* 2 lžíce kakaa
* 1lžíce práškového cukru
* kousek másla
Zdobení:
* střapec hrozna
* čokoládové ozdoby
* šlehacka
Papír na pečení
Postup:
Změklé máslo, žloutky a část cukru zašleháme do pěny. Ve vodní lázni rozpustíme 150 g čokolády s kousíčkem másla - jen aby se to líp roztápělo - nechceme z toho polevu. Pak vychladlou čokoládu zašlehávame do směsi se žloutků.
Ušleháme si z bílku pevný sníh a pomalu do něj zamícháme zbylý cukr, mouku a směs. Vymažeme dortovou formu, vysypeme, nalejeme těsto a pečeme na 150 stupňů asi hodinu. (Já sem pekla 50min.)
Připravíme si na tác vhodný obrousek a na něj dva pruhy papíru na pečení (ty pak jen zespod dortu vytáhneme a máme to hezky čisté). Na něj vyklopíme vychladlé těsto dnem nahoru. Rozřízneme na polovinu, promažeme džemem a zase slepíme.
Ustřihneme větší kus papíru na pečení, na něj položíme střapec hrozna a polijeme polevou. Také celý dort promažeme polevou.
Šlehačkou uděláme kopečky, do nich zapíchneme čokoládové ozdoby, doprostřed položíme hrozno a dort máme hotový.
Dobrou chuť.
recept zaslala: a.muchova