Jdi na obsah Jdi na menu
 


Studená kuchyně

Pomazánky

Saláty

 Tvaroh, tvarůžky, romadúr, niva, hermelín, eidamská cihla:

Tvaroh:

TVAROHOVÉ TYČINKY:

200 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g polotučného tvarohu. Vypracujeme hladké těsto, rozválíme a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na tyčinky. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí, kmínem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem. Upečeme dozlatova.

OVOCNÉ TVAROHOVÉ KNEDLÍKY:

500 g tvarohu, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic strouhanky, 50 g másla, 3 vejce, sůl. Vypracujeme těsto, vyválíme váleček a odkrajujeme kousky těsta. Tvarujeme placičky, do kterých balíme čerstvé nebo kompotované ovoce (meruňky, jahody). Vaříme v osolené vodě asi 12 minut, na talíři polijeme máslem, pocukrujeme.

TVAROHOVÉ TĚSTO:

350 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, špetka soli, mouka na vál. Tvaroh rozmícháme s vejcem a postupně přidáváme mouku se špetkou soli. Vypracujeme  vláčné těsto.

TAŠTIČKY S TVAROHEM:

Na vále zpracujte na vláčné těsto 250 g polohrubé mouky se špetkou soli a 150 ml vlažného mléka. Zabalte je a nechte půl hodiny odpočinout. Utřete 250 g měkkého tvarohu s 50 g moučkového cukru a žloutkem. Nakonec vmíchejte 2 lžíce propláchnutých rozinek. Těsto tence rozválejte, vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10-12 cm, okraje potřete bílkem, do středu koleček rozdělte tvarohovou náplň, přehněte je a okraje pevně přitiskněte. Vložte do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte. Taštičky sceďte, rozdělte na talíře a přelijte rozmačkanými jahodami (nebo jiným ovocem, i mraženým) s cukrem.

TĚSTOVINY S TVAROHEM A SLANINOU:

Na vále zpracujte na těsto 400 g hrubé mouky, špetku soli, 2 vejce a 2 lžíce vody. Těsto nechte zabalené odpočinout. Pak ho rozválejte, nechte mírně zaschnout, stočte ho do ruliček a nakrájejte na asi 7 mm široké pruhy. Rozložte je na vále a nechte ještě trochu proschnout. Nudle vložte do vroucí osolené vody a uvařte doměkka. Pak je sceďte. Nakrájejte na kostičky 120 g slaniny a rozškvařte ji na pánvi na 2 lžících oleje. Rozdrobte 200 g hrudkovitého tvarohu. Nudle rozdělte na talíře, posypte tvarohem, přelijte slaninou a nasekanou pažitkou.

RYCHLÉ TVAROHOVÉ ŠIŠKY:

1/2 hrnku hl. mouky, 250 g nízkotučného tvarohu, 4 vejce, 7-8 lžiček vlažného mléka, 1 prášek do pečiva – vypracujeme vláčné těsto, ne příliš řídké. Lžící vykrajujeme malé kousky, které smažíme na tuku do růžova. Zdobíme džemem a pocukrujeme.

TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY II:

250 g tvarohu, 250 g hl. mouky, 3 vejce, 9 lžic mléka, trocha cukru, 1 prášek do pečiva – smíchat, lžičkou vykrajovat koblížky a smažit na rozpáleném tuku po obou stranách. Zdobit marmeládou nebo šlehačkou.

TVAROHOVÉ KROKETKY:

Ve slupce uvaříme 750 g brambor. Očistíme a postrouháme na jemném struhadle. 500 g tvarohu, 75 g ml. cukru a 3 vejce promícháme, přidáme 100 g pol. mouky, 75 g rozinek, citr. kůru, trošku soli a postrouhaný muškát. oříšek. Nakonec zapracujeme brambory. Z těsta tvoříme kroketky, které smažíme na oleji. Hotové posypeme skořicovým cukrem . Podáváme s kompotem.

DOMÁCÍ PRIBINÁČEK:

1/2 l mléka, 1 vanil. puding, 60 g cukru – uvaříme puding a necháme vychladit. Vlijeme do mixéru a po troškách přidáváme 250 g měkkého tvarohu a 4 lžičky rybíz. nebo jahod. džemu. Vyšleháme, dáme do misek a necháme vychladit.

TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY:

Těsto: 250 g tvarohu, 4 vejce, 1 prášek do peč, 2 vanil. cukry, 12 lžic polohrubé mouky. Rozehřejeme více oleje, lžičkou tvoříme z těsta bochánky, které smažíme na oleji. Usmažené necháme okapat na ubrousku a obalíme v ml. cukru a skořici.

Tvarůžky:
TVARŮŽKY V TĚSTÍČKU:
Na každou stranu olomouckého tvarůžku dáme plátek salámu a celé zabalíme do plátku anglické slaniny. Spíchneme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme v rozpáleném tuku.
SALÁT Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ:
2 balíčky olomouckých syrečků, 1 cibule, 1 majonéza, mletý pepř. Syrečky nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, ochutíme pepřem a promícháme s majonézou. Mažeme na světlé pečivo, ozdobíme nakrájenými rajčaty. 
ČESNEKOVÉ TVARŮŽKY:
Tvarůžky rozřízneme, doprostřed vložíme plátek salámu. Obalíme je ve vejcích, které jsme smíchali s hořčicí a utřeným česnekem. Pak je obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku.
ZAPEČENÁ „BOMBA“:
4 velká jablka, 100 g tvarůžků, 8 plátků šunky. Jablka rozkrojíme na poloviny, jádřince vykrojíme. Do prohlubní dáme nakrájené tvarůžky, zakryjeme plátky šunky. Jablka naskládáme do silně máslem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě zapečeme.
SYREČKY V ZAKYSANÉ SMETANĚ:
2 balíčky syrečků, 2 kelímky zakysané smetany. Do sklenice se šroubovacím víčkem dáváme střídavě vrstvu nakrájených syrečků a vrstvu smetany. Necháme 2 dny uležet.
OBALOVANÉ TVARŮŽKY:
Tvarůžky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Do rozšlehaného vajíčka přidáme trochu chilli a kečupu. Pečeme v rozpáleném oleji.
TVARŮŽKY TROCHU JINAK:
Kulaté tvarůžky, syrové brambory, hladká mouka, strouhanka, utřený česnek, drcený kmín, mletý pepř, sůl. Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní přísady a vymícháme těstíčko. Na lívanečník s rozpáleným olejem dáme trochu směsi, položíme tvarůžek a zakryjeme těstem. Rychle usmažíme po obou stranách a podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.
VOŇAVÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA:
Různé druhy sýrů (tvarůžky, Niva, Romadúr, Jihočeský zrající sýr) naskládáme do kameninového hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy sýru střídavě prosypáváme pálivou paprikou, drceným kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou vrstvu dáme jiný posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3-4 dny zrát, až se vytvoří sýrová pasta.
TVARŮŽKOVÁ ROLÁDA:
Na větší kus alobalu navrstvíme asi 5-8 mm vrstvu jemně nastrouhaného tvrdého sýra a necháme v teplé troubě rozměknout (téměř se rozteče). Vyjmeme z trouby a potřeme tvarůžkovou náplní. Vidličkou rozmačkáme balíček tvarůžků, spojíme s 250 g másla, ochutíme mletou paprikou a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Sýr potřený tvarůžkovou náplní pomocí alobalu svineme a necháme v chladničce ztuhnout.
OLOMOUCKÉ KARBANÁTKY:
Mleté maso okořeníme podle chuti, propracujeme s vejcem. Vytvarujeme placičky, do každé zabalíme kolečko olomouckého tvarůžku. Obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách.
PLACIČKY Z OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ:
1 balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 3 lžíce krupice, 2 vejce, sůl, pepř, kmín. Brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, strouhané tvarůžky, krupici a vejce. Dobře propracujeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Tvarujeme malé placičky, které smažíme na rozpáleném tuku, po obou stranách do zlatova.
BRAMBORÁK Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ:
Hrubě nastrouháme syrové brambory, hrubě i olomoucké syrečky, přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), 1 vejce, dětskou krupičku, libeček. Na pánvi smažíme malé bramboráčky.
SALÁT Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
3 balíčky tyčinek, 2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl. Tyčinky nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou, ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.
SMAŽENÉ PLNĚNÉ PALAČINKY S TVARŮŽKY:
Na hotové palačinky položíme 2 plátky sýra, 2 plátky šunky, 2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme Gyrosem. Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.
ZAPÉKANÉ OLOMOUCKÉ JEHLY:
Olomoucké tyčinky obalíme každou kolečkem měkkého salámu. Takto zabalené tyčinky položíme na zesklovatělou cibulku a ze všech stran opečeme. Když se začíná sýr tavit, zalijeme rozkvedlanými vejci, nastavenými trochou mléka. Nemícháme.
OLOMOUCKÉ FONDUE:
1 balíček olomouckých tvarůžků, trocha piva, 1 větší cibule, sladká i pálivá paprika, hořčice, mletý pepř. Nadrobno pokrájené tvarůžky podlijeme pivem a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hustá kaše. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku a podle chuti i lžičku hořčice a špetku pepře. Kaši nabíráme z rendlíku na kousky chleba napíchnuté na vidličce.
PIKANTNÍ KULIČKY NA JEDNOHUBKY:
Olomoucké tvarůžky odmočíme v pivu (na 1 balíček 1 dl piva). Do této hmoty přidáme strouhaný sýr, tvarujeme kuličky. V nadrobno nasekané cibuli kuličky olepíme. Ty pak dáme na čtverečky chleba nebo kolečka rohlíků a připíchneme párátkem.
PIVNÍ JEDNOHUBKY:
Chleba nakrájíme na kostičky, potřeme máslem a sardelovou pastou (nebo přímo sardelovým máslem), tvarůžky obalíme v paprice, slabě opepříme, ozdobíme kolečkem cibule a celé spíchneme párátkem.
TVARŮŽKOVÉ CHUŤOVKY:
2 balíčky olomouckých tyčinek, 3 lžíce másla, 2 lžíce sardelové pasty, 1 sýr Lučina. Máslo utřeme se sardelovou pastou a Lučinou na hladkou pomazánku. Rohlíky nakrájíme na kolečka a slabě je potřeme. Tyčinky příčně nakrájíme a položíme na rohlíky. Zdobíme kousky rajčat nebo papriky. Upevníme párátkem.
TVARŮŽKOVÉ TOPINKY:
Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků. Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme. Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.
POCHOUTKA K PIVU:
Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, na kterou nastříkáme majonézu. Potom je posypeme nastrouhanými tvarůžky a narovnáme na vymaštěný plech. V troubě krátce zapečeme. Povrch zdobíme popraškem sladké červené papriky.
TVARŮŽKOVÁ SMĚS NA TOPINKY:
1 balíček tvarůžků, 1 tvaroh, 1/8 litru mléka. Svaříme mléko, pomalu přidáváme nakrájené syrečky a mícháme až se rozpustí. Když je hmota hladká, přidáváme obyčejný tvaroh a znovu hladce vymícháme. Když je hmota moc hustá, přidáme trochu mléka. Hmotu přelijeme do hrnku, kde ji necháme ztuhnout a touto medovitou směsí potom potíráme topinky.
SMAŽENÝ SYREČEK S UHERÁKEM:
Syreček vložíme mezi dvě kolečka salámu (krájený uherák, paprikový salám), 2x obalíme v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
SYREČKY S HOŘČICÍ:
1 balíček syrečků nebo Romadúru (nakrájíme na silnější plátky). Mezi dva dáme kolečko salámu, potřeme pálivou hořčicí, spojíme a obalíme v trojobalu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborem nebo jen s chlebem.
ŠUNKOVÉ TYČINKY:
Olomoucké tyčinky zabalíme do plátku šunky. Z vajec, mléka (piva nebo vody), mouky a soli vymícháme těstíčko, ve kterém každý balíček namočíme a na každý ještě lžíci těstíčka přidáme a usmažíme. Tvarůžky chutnají s bramborami a tatarskou omáčkou.
NAKLÁDANÉ SYREČKY:
Do větší sklenice nakrájíme na dno plátky cibule, překryjeme vrstvou syrečků (množství se řídí počtem strávníků), poprášíme sladkou paprikou, lehce osolíme a okmínujeme. Pokračujeme další vrstvou cibule, syrečků a opakujeme. Končíme cibulí. Zalijeme 10° pivem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřeme a necháme 3-4 dny zrát.
 
Romadúr:
ROMADÚR S VEJCI:
Sýr Romadúr nakrájíme na centimetrové kousky a položíme na zahřátou a máslem vymazanou pánev. Posypeme kmínem a krátce na slabém ohni zahříváme. Když se sýr začne tavit, zalijeme 3 rozšlehanými vejci, posypeme mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Přiklopíme a necháme na ohni, až vejce ztuhnou. Podáváme jako sýrovou omeletu s bramborovou kaší.
SALÁT S ROMADÚREM:
Sýr Romadúr nakrájíme na malé kousíčky, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer, pórek nakrájený na tenká kolečka a nasekanou zelenou petrželku. Spojíme zakysanou smetanou, lehce promícháme, ochutíme mletým pepřem a solí.
ROMADÚRŮV DECH:
Na sádle opečeme topinky, osolíme, očesnekujeme, na každou dáme plátek Romadúru, přidáme plátek másla obalený ve sladké paprice a ozdobíme petrželovou natí.
NAKLÁDANÝ ROMADÚR:
2 Romadúry, 2 čtverečky taveného sýra, 1 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka chilli, mletého kmínu, pivo. Romadúr nastrouháme a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, dobře promícháme. Vložíme do sklenice, zalijeme pivem a uzavřeme. Necháme uležet 3-4 dny v nepříliš teplé místnosti. Pozor, objem se zdvojnásobí, podle množství použijte větší nádobu.
 
Niva:
NIVA V ŠUNCE A TĚSTÍČKU:
4 velké plátky šunky, 150 g sýra Niva, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 120-150 g hladké mouky, špetka prášku do pečiva, pepř, sůl. Nivu nakrájíme na 4 špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Rozšleháme vejce s vínem, solí a pepřem. Do směsi zašleháme mouku s práškem do pečiva. Zabalené špalíčky protáhneme těstíčkem a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborovou kaší.
FALEŠNÉ KARBANÁTKY:
150 g sýra Niva, 1/4 kostky droždí, 2 vejce, 2 lžíce vody, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky provensálského koření, strouhanka, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s rozdrobeným droždím, prolisovaným česnekem a kořením. Přilijeme vejce rozšlehaná s vodou, zahustíme strouhankou, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Lžící klademe do rozpáleného tuku kousky sýrové směsi a rychle po obou stranách opečeme.
NIVOVÉ KOŠÍČKY:
150 g třené Nivy promícháme se 2 lžícemi hořčice a 100 g majonézy. Přidáme jemně nakrájenou cibuli. Plníme upečené košíčky z listového těsta, sypeme sekanými oříšky a poprášíme sladkou paprikou.
SÝROVÉ KOULE:
Strouhaný Eidam, strouhaná Niva, tavený sýr, pomazánkové máslo, sůl. Ze směsi tvarujeme lepkavé koule, které podle chuti obalujeme v paprice, mletých oříškách, zeleném pepři aj. Vkládáme do kornoutu ze šunky nebo salámu.
PIKANTNÍ SÝROVÉ KULIČKY:
100 g Lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g Nivy, 70 g másla, 50 g šunky (šunkového salámu), 50 g pórku, sůl. Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku (salám), drobně nakrájený pórek, strouhanou Nivu i máslo, Lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném sýru. Můžeme zdobit kapií, oříškem.
ŘÍZEK Z NIVY:
100 g sýra Niva, 100 g šunkového salámu, pažitka. Sýr a salám rozemeleme, přidáme nasekanou pažitku a promícháme. Tvarujeme malé placičky a obalujeme jako řízek v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme rychle v rozehřátém tuku po obou stranách. Chutná s brambory i na chlebu. Zdobíme rajčaty a zeleninou.
SMAŽENÝ ČESNEKOVÝ SÝR:
150 g hrubě nastrouhaného sýra Eidam, 150 g hrubě nastrouhaného sýra Niva, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 4 stroužky utřeného česneku, bazalka nebo oregano, sůl. Vypracujeme sýrové těsto, tvarujeme placičky, obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Rychle smažíme v rozehřátém oleji.
SALÁT NIVÁČEK:
Salátovou okurku nakrájíme na plátky, rajčata na čtvrtky, sýr Niva na malé kousky. Cibuli nastrouháme, zakápneme olejem, osolíme a opepříme. Vše společně promícháme, podle chuti okyselíme, osolíme. Salát necháme v chladu uležet.
VAJEČNÁ OMELETA S NIVOU:
Vejce rozšleháme s troškou vody, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou. Usmažíme po jedné straně na pánvi s rozehřátým olejem. Na půlku omelety dáme plátek Nivy (Hermelínu), přeložíme druhou půlkou. Odstavíme a necháme chvíli dojít. Omelety klademe na krajíce chleba, ozdobíme cibulí, kečupem a petrželkou.
SÝROVÁ POCHOUTKA PRO LABUŽNÍKY:
2 trojúhelníčky taveného sýra Niva, 4 sýry Lučina, 1 lžíce másla (Ramy, Flory), 2 lžíce bílého jogurtu, 1 malá cibule, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžíce celého pepře. Sýry rozetřeme společně s máslem a jogurtem. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté ořechy. Podle chuti osolíme. Dáme trochu vychladit do lednice. Vychlazenou sýrovou směs vytvarujeme do malých bochánků a obalujeme v pepři, který rozdrtíme nahrubo (nebo použijeme pepř jako koření na steaky). Podáváme s tmavým chlebem, zdobíme plátky rajčat a listy hlávkového salátu.
CHUŤOVKY V ALOBALU:
Do alobalu zabalíme plátky anglické slaniny, nakrájenou cibuli, plátek Nivy, šunkový salám a znovu anglickou slaninu. Pečeme 20 minut. Podáváme s kečupem, hořčicí, chlebem.
ZAPÉKANÉ TOASTY S UZENINOU A NIVOU:
Na krajíčky tmavého chleba položíme uzeninu nebo anglickou slaninu nakrájenou na plátky. Nahoru dáme plátky Nivy a krátce zapečeme.
 

Hermelín:

HERMELÍNOVÉ KARBANÁTKY:

Umeleme 150 g měkkého salámu a 3 Hermelíny. Osolíme, opepříme, dochutíme Vegetou a přimícháme 3-5 vajec. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.

NALOŽENÝ HERMELÍN:

3 Hermelíny, 1 feferonka, 2-3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, olej podle velikosti sklenice. Hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Přidáme koření, česnek, feferonku a zalijeme olejem. Necháme pár dní uležet.

26. HERMELÍN V BRAMBORÁKU:

Hermelín se zeleným pepřem plošně rozkrojíme a obalíme v klasickém bramborákovém těstě (ze syrových brambor). Smažíme v rozpáleném tuku.

SÝROVÉ KARBANÁTKY:

2 Hermelíny, 2 dl mléka, 40 g hrubé mouky, 1 vejce, kmín, pepř, sůl. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, do které vmícháme nastrouhaný Hermelín. Okořeníme, osolíme, vmícháme celé vejce a zahustíme strouhankou. Necháme vychladnout, z těsta tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku. Jsou dobré s brambory, polité tatarkou, nebo jen s černým chlebem.

HERMELÍN V MIKROVLNCE:

Uvařené brambory nakrájíme, urovnáme na talíř, trochu zakápneme olejem. Hermelín rozkrojíme a řeznou stranou položíme na brambory. Vršek potřeme kečupem nebo pikantní hořčicí. Brambory zdobíme cibulí nakrájenou na kolečka, osminkami rajčat a zelenou petrželkou. Celý talíř dáme na 2 minuty do mikrovlnky na plný výkon. Po ohřátí podáváme s tatarskou omáčkou.

SMAŽENÝ HERMELÍN V PIVNÍM TĚSTÍČKU:

Hermelín rozpůlíme. Ze 2 vajec, 1/2 hrnku piva a hladké mouky (podle potřeby) vymícháme těstíčko. Osolíme, ochutíme utřeným česnekem a grilovacím kořením. Plátky sýra namáčíme v těstíčku a prudce osmažíme v rozpáleném tuku.

DOBŘE NALOŽENÝ „HERMELÍN“:

2 Hermelíny, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, naložená červená paprika, grilovací koření, koření Tabasco. V oleji rozmícháme grilovací koření, Hermelín rozpůlíme každé kolo potřeme prolisovaným česnekem. Cibuli nadrobno nakrájíme, rozdělíme na 5 dílů. Na dno sklenice dáme díl cibule, nakrájenou papriku, položíme kolo Hermelínu a zakapeme Tabascem. Položíme další vrstvu cibule, papriky - vrstvíme až do konce a vždy nesmíme zapomenout zakapat Tabascem. Zalijeme olejem s grilovacím kořením a láhev uzavřeme. Necháme 5 dnů v chladu uležet.

NAKLÁDANÝ HERMELÍN:

Hermelín nakrájíme na kostičky, proložíme vrstvou cibule, drobně nakrájeného česneku, feferonkou, přidáme nové koření, trochu soli, lehce zakápneme olejem a nálevem z Moravanky.

SALÁT Z HERMELÍNU:

2 Hermelíny, 50 g salámu, 1 jablko, 100 g sterilovaného celeru, 1 kapie, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice. Vychlazený Hermelín nakrájíme na malé plátky, salám, jablko, celer, kapii na nudličky, cibuli na kostičky. Přidáme majonézu smíchanou s jogurtem, hořčicí, rozetřeným česnekem a vše promícháme. Salát podle chuti okyselíme octem a necháme proležet.

ZAPEČENÁ HERMELÍNOVÁ SLUNÍČKA:

Zapékací misku silně vymažeme máslem, rozložíme rozkrájené Hermelíny (řeznou plochou nahoru). Posypeme mletou paprikou, mletým pepřem, na každé kolečko dáme trochu strouhaného sýra Eidam. V sýru vyhloubíme důlek, vyklepneme do něj vejce, osolíme, pokropíme mlékem. Zapékáme při 100-120 °C, až vejce ztuhnou. Ozdobíme petrželkou a rajčaty.

MŇAMKA:

4 krabičky Hermelínu, 15 kuliček jalovce, sladká paprika, mletý pepř, lžička tymiánu, lžička drceného rozmarýnu, 2 bobkové listy, 8 stroužků česneku, 2 chilli papričky, 2 dl oleje. Všechno koření smícháme, česnek nakrájíme na podélné tenké plátky, Hermelíny rozřežeme na 3 kolečka a střídavě do sklenice dáváme plátek Hermelínu, posypeme kořením, poklademe česnekovými plátky, zakapeme olejem. Na poslední kolečko položíme bobkový list, dolijeme zbylý olej a necháme uležet 48 hodin.

SMAŽENÝ ŽAMPIONOVÝ HERMELÍN:

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony a podusíme. Ochutíme utřeným česnekem, solí, mletým pepřem, přidáme drobně nasekanou šunku a nakrájenou pažitku. Rozkrojené Hermelíny trochu vydlabeme, naplníme studenou žampiónovou směsí, přitiskneme a necháme v chladu ztuhnout. Obalíme jako řízek v trojobalu a rychle smažíme v rozpáleném oleji.

KULATÉ PŘEKVAPENÍ:

2 sýry Hermelín, 100 g másla, špetka soli. Nastrouhaný Hermelín utřeme s máslem, osolíme. Do kousku směsi balíme olivy, kousky ananasu, pomeranče a obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce. Kuličky jsou dobré i bez náplně.

ŠUNKOVÉ ZÁVITKY S HERMELÍNEM:

Na osmažené cibulce vymícháme vajíčka, odstavíme, přidáme strouhaný Hermelín a zamícháme. Touto nádivkou plníme plátky drůbeží šunky, uděláme závitky, obalíme v trojobalu a v rozpáleném tuku vysmažíme. Podáváme teplé s brambory, bramborovou kaší, nebo taky studené.

ROZPEČENÝ HERMELÍN:

Na alobal pomazaný olejem položíme podélně rozkrojený Hermelín a klademe na něj podušené houby, nadrobno nakrájenou šunku, kostičky rajčat, papriky a jemně nakrájenou cibuli. Osolíme. Alobal zabalíme a dáme do vyhřáté trouby na 6-8 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odstát, aby sýr trochu ztuhl a lépe se přenesl na talíř.

NAKLÁDANÝ HERMELÍN:

2 Hermelíny, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 feferonka, 2 lžičky provensálského koření několik kuliček pepře. Sýr nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek na jemné plátky. Vhodnou sklenici střídavě plníme Hermelínem, cibulí a česnekem. Zároveň prosypáváme kořením, přidáme celou feferonku a pepř. Naplněnou, upěchovanou sklenici zalijeme olejem, zavíčkujeme.  Necháme několik dnů rozležet.

Eidamská cihla :

OHNIVÉ MEČE:

Libovolné množství tvrdého sýra nakrájíme na kostičky. Vložíme do mikroténového sáčku, zasypeme lžičkou sladké papriky a rozetřeným česnekem. Sáček důkladně protřepeme, neprodyšně uzavřeme a uložíme do ledničky. Před příchodem návštěvy kostičky sýra nabodneme na napichovátka ve tvaru mečů, urovnáme na podnos a servírujeme k pivu nebo vínu.

SMAŽENÉ PALAČINKY SE SÝREM:

Z vajec, mouky, mléka a soli si připravíme slané těsto a upečeme tenké palačinky. Do nich zabalíme tenké plátky sýra. Takto připravené palačinky obalíme v trojobalu a osmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem.

SMAŽENÝ SÝR PO ITALSKU:

1 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce. Vymícháme hladké těstíčko. Plátky tvrdého sýra namočíme nejprve jednou stranou v těstíčku, protáhneme strouhankou a stejným způsobem obalíme i druhou stranu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

SÝROVÉ SMAŽENKY:

1 kg brambor, hladká mouka, 3 vejce, 100 g sýra na strouhání, sůl. Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Do brambor nastrouháme sýr, přidáme vejce, podle potřeby mouku. Osolíme a zpracujeme tužší těsto. Rozválíme na plát o tloušťce 5 mm. Nožem nebo rádýlkem nakrájíme na obdélníčky a smažíme v horkém oleji dozlatova. Je to vhodná příloha k různým zeleninovým salátům, k pivu, vínu.

SVÁTEČNÍ SÝROVÝ SALÁT:

250 g sýra Eidam, 250 g šunkového salámu, 5 sterilovaných okurek, 4 vařená vejce, 1 cibule, 1 lžička hořčice, 1 majonéza (nebo zakysaná smetana), mletý pepř, sůl. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, salám, vejce, okurky a cibuli drobně nakrájíme. Majolku smícháme s hořčicí, osolíme, opepříme a promícháme s nakrájenými surovinami. Necháme chvíli proležet.

SÝROVÝ SALÁT SE ŽAMPIONY:

250 g sýra Eidam, 100 g šunkového salámu, 300 g sterilovaných žampionů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř. Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na plátky nakrájené okapané žampiony (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou.

UHERSKÁ ROLÁDA:

Tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, máslo (Rama). Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Srolujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky.

PESTRÉ SÝROVÉ CHUŤOVKY:

300 g sýra Eidam, 2 lžičky sladké papriky, lžička kari koření, mandarinky, banán, pomeranč, jablko. Sýr nakrájíme na kostičky, papriku a kari dáme na talířek a kostky sýra v něm obalíme. Ovoce nakrájíme na dílky. Párátky připichujeme k sýru kousky ovoce. Vytvoříme tak pestrou barevnou kombinaci.

ROLOVANÝ SÝROVÝ ŘÍZEK:

Na plátek tvrdého sýra položíme plátek šunky, svineme do rolády a spíchneme párátkem. Obalujeme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší, hranolky a zeleninovou oblohou.

PLNĚNÉ SÝROVÉ ŠÁTEČKY:

Rajčata rozkrájíme na kolečka, dužinu vykrojíme a použijeme do náplně. Kolečky prostrčíme plátkový sýr stočený do trubičky a naplněný z každé strany různou nádivkou. 100 g brynzy rozetřeme s kouskem másla a zjemníme trochou mléka. Jednu polovinu ochutíme mletou červenou paprikou a dužinou z rajčat, druhou polovinu ponecháme bílou, přidáme pouze sekanou petrželku.

SÝROVÝ ŠPÍZ SE SLANINOU:

300 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam), 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 2-3 papriky, chléb. Silnější kousky sýra obalíme do tenkých plátků slaniny, napichujeme střídavě s plátky cibule, paprik a chleba na grilovací jehlu nebo špejli. Zabalíme do olejem potřeného alobalu, dobře uzavřeme a zapečeme asi 20 minut v horké troubě.

ŠVÝCARSKÉ RAŽNIČI:

200 g šunky vcelku, 150 g sýra Eidam nebo Ementálu, 1-2 vejce, strouhanka (nebo čerstvé rohlíky). Šunku a sýr nakrájíme na přibližně stejně velké kostky a napichujeme je střídavě na jehlu. Obalujeme v rozšlehaných vejcích a nastrouhaném čerstvém pečivu (je chutnější než strouhanka ze suchého pečiva, méně saje tuk). Obalování opakujeme. Smažíme rychle v rozpáleném oleji nebo na sádle, podáváme s bramborem nebo chlebem.

SÝROVÉ KOSTKY:

250 g sýra Eidam, 60 g másla, 100 g vlašských ořechů. Sýr nakrájíme na úhledné kostky, ořechy pomeleme, máslo rozpustíme. Každou kostku namočíme do másla a obalíme v oříškách. Podáváme napíchnuté na párátku jako chuťovku k vínu.

SMAŽENÉ SÝROVÉ MŇAM:

150 g nastrouhaného sýra Cihla, 150 g nastrouhaného sýra Niva, 100 g uzeného masa (uzená žebírka apod.), 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky. Sýr smícháme s nakrájeným masem, žloutky, moukou. Osolíme a vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků. Lžící nabíráme kousky hmoty, obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji.

SMAŽENÉ PALAČINKY:

Z vajec, mléka, soli si připravíme slané těsto a upečeme tenké palačinky. Do nich zabalíme tenké plátky sýra. Takto připravené palačinky obalíme v trojobalu a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem.

SÝROVÁ JEHLA:

Plátky chleba a tvrdého sýra nakrájíme na trojúhelníčky. Střídavě napichujeme na špejli. Obalíme v hladké mouce a rozšlehaných žloutcích a smažíme v rozpáleném oleji. Smažíme rychle a během smažení otáčíme.

SÝR V ANGLICKÉ SLANINĚ:

Tvrdý sýr nakrájíme na obdélníčky, zabalíme do tenkých plátků anglické slaniny a spíchneme párátkem. Potom obalíme v trojobalu jako řízek a na tuku smažíme. Podáváme s bramborovou kaší a hlávkovým salátem.

SÝROVÝ ZÁVITEK:

Na plátek šunky položíme plátek sýra. Svineme, zajistíme párátkem a obalíme v těstíčku z mouky a vajec. Smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji. Cibuli nakrájíme na silnější kolečka, obalíme také v těstíčku z hladké mouky a vajec a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme jako přílohu společně s bramborovými hranolky, ďábelskou nebo tatarskou omáčkou.

PIVNÍ SÝR:

200 g tvrdého sýra, pivo podle potřeby, mletá paprika, mletý pepř, sůl. Tvrdý sýr nastrouháme, přidáme pivo a umícháme hustější pomazánku. Okořeníme, osolíme a mažeme na plátky chleba. Zapečeme v troubě. Zdobíme zeleninou a ihned podáváme.

VAJÍČKOVÝ SALÁT SE SÝREM A ŠUNKOU:

200 g tvrdého sýra, 100 g šunky, 4 sterilované okurky, 100 g křenové majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 5 natvrdo uvařených vajec, mletý pepř, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s jemně nakrájenou šunkou a okurkami. Spojíme majonézou ochucenou hořčicí a vmícháme nasekaná vejce. Osolíme, opepříme a podáváme s pečivem.