Kulinářský výlet za třemi hvězdami
Paul Bocuse (Francie)
Francouzský mistr kuchyně Paul Bocuse je světovým rekordmanem v držení michelinských hvězdiček. Jeho restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu, která nese stejné jméno jako její majitel, má v Michelinově průvodci francouzskými restauracemi nejvyšší ohodnocení tří hvězdiček nepřetržitě již od roku 1965. Kromě legendárního Paula Bocuse v místní restauraci působí další dva šéfkuchaři, Christian Bouvarel a Christophe Muller.
Pochutnat si zde můžete třeba na pečené kachně nadívané foie gras a pistáciemi nebo polévce s lanýži, kterou okusil v roce 1975 i francouzský prezident. Dalšími lákadly podniku jsou šneci na burgundský způsob s petrželkovým máslem, mušlová polévka posypaná pestíky šafránu, filátko z platýze s nudlemi nebo humr na americký způsob.
Adresa: Paul Bocuse, rue de la Plage 40,Collonges au Mont d´Or
Cena: Klasické menu vás vyjde na 130 eur, velké tradiční (připravuje se pro celý stůl) na 210 eur na osobu. Za Bourgeois menu zaplatíte 165 eur. Ceny pokrmů na jídelním lístku se pohybují od 50 do 165 eur.
www.bocuse.com/
Maison Pic (Francie)
Dáváte přednost něžnému pohlaví před mužským? Pak je to pravé pro vás Maison Pic, která se nachází ve městě Valence na středovýchodě Francie. Na kapitánském můstku rodinného restaurantu, jenž rodině Picových říká pane již od roku 1889, totiž stojí žena. A ne ledajaká. Inovacemi proslulá šéfkuchařka Anne-Sophie Pic, jež je v současnosti jedinou zástupkyní ženského pohlaví se třemi prestižními hvězdami na kontě. Začínala přitom jako samouk, profesionálně se vaření začala věnovat až po studiích ekonomiky. Jídelní lístek restaurace obohatila například o kombinaci syrového tuňáka s kachními játry či langusty s hráškem.
V restaurantu si můžete vybrat hned z několika menu. Kromě denního je k dispozici také sezonní varianta a speciální menu generací Picových. Dezerty si návštěvníci mohou zvolit z menu sestaveného šéfcukrářem Philippem Rigollotem.
Adresa: Maison Pic, avenue Viktor Hugo 285, Valence
Cena: Snídaňové menu vyjde na 110 eur, obědové a večerní pak na 195 až 320 eur. Ceny pokrmů z jídelního lístku se pohybují mezi 147 až 260 eury.
www.pic-valence.com/
Alain Ducasse au Plaza Athénée (Francie)
Luxusní restaurace v secesním hotelu Plaza Athénée neříká šéfkuchaři Alainu Ducassemu pane dlouho. Ačkoli v jiných podnicích již tři hvězdy dávno měl, jeho restaurace Alain Ducasse au Plaza Athénée si na tu poslední musela počkat do roku 2001. Vzhledem k vysokému počtu restaurací, které Ducasse během své kariéry otevřel po celém světě (poslední údaje se pohybují kolem čísla 20), je takřka nemožné, aby vařil v každé z nich. V případě Plaza Athénée Ducassovi pomáhá dirigovat „Pařížskou symfonii" šéfkuchař Christophe Moret. Nové recepty a jídelní lístek prý však sestavuje Ducasse sám.
V noblesním podniku, který zdobí vysoké stropy s křišťálovými lustry a bělostný interiér s červenými detaily, můžete ochutnat prvotřídní moderní francouzskou kuchyni. Na jídelním lístku najdete třeba drůbež z Bresse na omáčce z černých lanýžů, kachní játra v listovém těstě s černými lanýži a Madeirskou redukcí, okouna připraveného po ďábelsku nebo modrého humra v kořeněné kari omáčce. Pokud vás francouzské speciality nezlákají, můžete si vybrat favorita odjinud.
Adresa: Alain Ducasse, Hotel Plaza Athénée, avenue Montaigne 25, Paris
Cena: Za menu zaplatíte od 260 do 360 eur. Cena pokrmů z jídelního lístku se pochybuje od 215 do 395 eur.
www.alain-ducasse.com/
Pierre Gagnaire (Francie)
Jednu z elitních restaurací, jež nese jméno po šéfkuchaři Pierrovi Gagnairovi a bývá označována za vůbec nejlepší francouzskou restauraci světa, naleznete v pařížském hotelu Balzac. Protože se zdejší mistr vařečky řadí mezi průkopníky molekulární kuchyně a spolupracuje při přípravě pokrmů s vědcem Hervé Thisem, mohou se jeho hosté těšit na kreace s nečekaným vědeckým rozměrem. Slabost má pro klasické francouzské recepty, které dokáže přetavit v božskou manu moderního střihu. Využívá přitom přirozeného kontrastu chutí, vůní, textur jednotlivých ingrediencí, ke kterým rád přidá něco nečekaného navíc. Příkladem může být třeba polévka z tučných kachních jater se zeleninou ze zimní zahrady. Gastronomii přitom Gagnaire nevnímá jako vědu. Především jde podle něho o umění: „Mám potřebu vnášet poezii do talířů," tvrdí.
Pokud byste si sem po procházce po nedalekém Champs Elysées chtěli zajít třeba na večeři, raději si nejdříve rezervujte stůl. Bývá plno. Odměnou vám bude elegantní interiér s intimní atmosférou a precizní krmě, kterou budete moci zakončit třeba sladkým maratonem v podobě Grand Dessert (dezertní menu o sedmi chodech).
Adresa: Pierre Gagnaire, rue. Balzac 6, Paris
Cena: Za snídani zaplatíte 105 eur, obědové a večerní menu podle ročních období vyjde na 255 eur. Cena pokrmů z jídelního lístku se pohybuje mezi 230 až 449 eury.
www.pierre-gagnaire.com/
Le Calandre (Itálie)
Italská restaurace Le Calandre se může blýsknout nejen příjemným moderním interiérem, ale také uměním nejmladšího šéfkuchaře, který kdy získal tři hvězdy. Když Massimiliano Alajmo na prestižní ocenění od Michelina dosáhl, bylo mu pouho pouhých 28 let. Hnacím motorem pro kulinářské umění tohoto mistra vařečky je jednota ingrediencí. Příběhy, které Massimiliano rozehrává na talířích, se nevydávají jen po jedné, ale hned po dvou různých cestách. Jedna se soustředí na recepty tradiční italské kuchyně, druhá se zaměřuje na sezonní suroviny. Nyní si zde můžete pochutnat třeba na gnocchi plněných zeleninou, krevetkách v sýrové pěně s čerstvými ředkvičkami, šafránovém risotu poprášeném hoblinkami lékořice a dalších lahůdkách.
Adresa: Le Calandre, Via Liguria 1, Sarmeola di Rubano
Cena: Degustační menu podle ingrediencí vyjde na 145 až 225 eur, klasické degustační menu nabízející poklady italské kuchyně stojí 220 eur.
www.calandre.com/
Amador (Německo)
Jednoduché, ale velmi nápadité avantgardní pokrmy, které jako by ani nebyly z této planety. Tak vypadá moderní jedlé umění v podniku Amador v Langenu připravené podle vědecky přesných receptů z hlavy hlavního tahouna současné německé kuchyně, šéfkuchaře Juana Amadora. Pokud tomuto mágovi současné gastronomie nelze něco upřít, pak nedostatek invence a inspirace. Z každého kousku světa si vybere něco a přetaví do kulinářského skvostu. Ze španělských kořenů vyvěrá například jeho touha připravovat originální tapas, Asie ho zase inspirovala k jednoduchým pokrmům bez příkras. Mezi jeho oblíbené studnice poznání patří pochopitelně také francouzská kuchyně.
Kromě mikromenu zde můžete ochutnat menu o třech a sedmi chodech. V nabídce je třeba sečuánské tlačítko "reset" nebo holoubě pečené na celeru se zeleným jablíčkem a vlašskými ořechy.
Adresa: Amador, Vierhäusergasse 1, Langen
Cena: Za tříchodové menu zde zaplatíte 139 eur, za sedmichodové 209 eur.
www.restaurant-amador.de/
El Bulli (Španělsko)
Špičková restaurace El Bulli u města Rosas na pobřeží Costa Brava je domovskou restaurací mága molekulární kuchyně, šéfkuchaře Ferrana Adríi Acosty. Odborníky je tato gastronomická perla, jež má otevřeno pouze od dubna do října, hodnocena jako nejlepší na světě. Zbytek roku Adriá tráví ve svém ateliéru v Barceloně vymýšlením nových receptů, v čemž mu pomáhá pětičlenný tým. Nechybí v něm chemik ani průmyslový designér.
Adriá každoročně obohacuje kulinářský svět o velmi zajímavé pokrmy. Na jídelním lístku není nouze o pěnové kreace, často uplatňuje také dekonstruktivistický přístup. Cizí mu není ani vaření v kapalném dusíku, příprava jídel ve vakuu nebo v centrifuze. Proč to všechno? Podle Adrii je cílem přichystat strávníkům nečekaný gastronomický zážitek založený na kontrastu chuti, teploty a textury. V jeho restaurantu tak můžete ochutnat například parmezán ve tvaru špaget a mrkev nebo houby v podobě pěny. Písmenková polévka v jeho podání vypadá jako nadýchané bílé obláčky opatřené růžovými pěnovými písmenky, topinka ze sýra je plněná vanilkovou zmrzlinou a podobně. Každé jídlo je servírováno na speciálním nádobí, nechybí ani originální příbor. Dostat se tohoto podniku není zrovna lehké. Restaurace přijímá rezervace pouze jediný den v roce a plno je i více než rok dopředu.
Adresa: El Bulli, Cala Montjoi Apod. 30, Roses
Cena: Za večerní menu o 30 až 40 chodech zaplatíte okolo 150 až 200 eur (bez vína).
www.elbulli.com/