Kdy naposledy jste se podívali do zrcadla a i když byl někdo v místnosti, tak jste nahlas řekli: „Dneska mi to vážně sluší,“ nebo „Dnes si udělám čas jen pro sebe, zasloužím si to.“ Nevíte nebo se takové věci neříkají? Jste si opravdu jistí? Opak je totiž pravdou. Měli byste si začít sami sebe naplno vážit, respektovat se a především sami sebe ctít. 

 

Vgu1RUfKT3WN1ZYxSWaR_14672519443_13d8873062_k

Měli byste sami sebe skutečně milovat. Ano, vážně. Jenže většině lidí je tato věta už samo o sobě velmi nepříjemná a vlastně se i málo používá, natož aby se o ní veřejně mluvilo. Běžně se od nás očekává, že budeme sebekritičtí, skromní a nebudeme si o sobě moc myslet, což je ale hloupost. Vzhledem k tomu, že si máme zároveň věřit, být sebejistí a spoléhat se na sebe. Mít odvahu naplno žít a vážit si sebe samých je jednou z nejušlechtilejších a nejopravdovějších věcí, jakými se lze autenticky uctít, podpořit a posilnit to, kým jsme.

Navíc, pokud sami sebe nemáte opravdu rádi, pak jen máloco pro vás může mít skutečný význam. Bez ohledu na to, čeho dosáhnete, co vytvoříte a co zažijete, nebudete nikdy schopni si těchto věcí plně vážit ani sebe samých a dojít tak k naplnění, protože se jen budete pořád snažit potěšit ostatní a získat si jejich lásku a uznání.

„Mít o sobě nízké mínění není skromnost, ale cesta k sebezničení.“ B. Sommer

Své duševní velikosti se často zpronevěříme buď tím, že ji přehluší náš strach, pochyby a nejistota nebo zkrátka umožníme panu Mindrákovi, aby nás ovládal. Ten už nás pak přesvědčí o tom, že na to „nemáme“. Přijmout svou velikost a ctít sám sebe nespočívá v tom, že budete soutěžit a porovnávat se s ostatními lidmi. S nikým jiným to totiž nemá vůbec nic společného, souvisí to jen a pouze s vámi, s tím, kdo jste, s vašimi přirozenými vlohy a vaší schopností dovolit svému vnitřnímu světlu, aby se rozzářilo. Proto se nesrovnávejte s ostatními, porovnejte se sami se sebou, kde jste byli a kde jste nyní. Jak velké kroky jste byli schopni udělat a kam jste se posunuli. Buďte nejlepší vůči sobě.

Každý z nás je na tomto světě jen jednou. Všichni to jistě moc dobře víte a v životě jste to slyšeli už mnohokrát. Jenže mnoho lidí na to buď zapomnělo nebo se rozhodli tomu nevěnovat svou pozornost. Většina lidí se pak většinu svého života pokouší být jako ostatní, přejí si, aby byli přesně takoví, jací nejsou nebo ani nemůžou být a poškozují se tím, že neuznávají a nectí svou jedinečnost.

„Vážit si své jedinečnosti není egoismus, ale nezbytný předpoklad k dosažení štěstí a úspěchu.“ B. Sommer

Tudíž pro zopakování, každý z nás je na tomto světě jen jednou! A tak byste k tomu měli přistupovat a začít sami sebe opravdu ctít, vážit si sebe a mít se rádi. Teprve když ctíte sami sebe, tak jste schopni oceňovat a oslavovat to, kým jste. Ctít sami sebe znamená respektovat se a starat se o sebe. A jakmile k sobě budete tak přistupovat, vaše okolí si toho všimne a vlastně i paradoxně se tak i k vám začne chovat s úctou a respektem, než když jste se mu předtím snažili stále jen zalíbit a žádného „vděku“ jste se nedočkávali.

Přikládáme seznam několika jednoduchých příkladů, jak lze projevit sebeuznání a jak můžete sami sobě efektivněji vzdávat čest:

- mějte čas jen pro sebe, dopřejte si čas, který bude věnovat jen sami sobě a dělejte si v něm co chce

- pečujte o sebe – fyzicky, citově, duševně, duchovně

- oslavujte každý svůj úspěch

- mluvte o sobě pozitivním způsobem

- s lehkostí a vděkem přijímejte pochvaly

- odpouštějte si své chyby

- odpočívejte

- věřte si

- řekněte ne, když něco nechcete

- bavte se

Abyste pocítili v životě uspokojení, musíte ve svém nitru najít lásku a věnovat ji sami sobě. Nikdo jiný, ani peníze, hmotné vlastnictví či úspěchy to nedokážou. Je to jen a jen na vás. A příležitost oslavovat sami sebe máte neustále, právě třeba teď.