Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strava

2. 6. 2010

ovoce-zelenina.jpgsmesy.jpg 

Strava

Žako kongo by měl mít hlavně namíchanou směs pro velké papoušky. Dnes se dá vybrat z obrovské škály již namíchaných zrnin. Nejlepší je koupit menší balení, které se nezpotřebovává dlouho. Postupem času ztrácí svou výživovou hodnotu. Směs by měla obsahovat zrní, semena, sušené ovoce, kukuřici, slunečnicic a různé druhy oříšků.

Náš Kuba dostává ještě každý den čerstvou zeleninu jako cherry rajčátko, okurku, různé barvy paprik, mrkev a samozřejmě ovoce - růžový hrozen, měsíček jablka, banán, když máme tak meloun. Čím barevnější je jídlo tím víc ho to zaujme.

Nejraději má růžové hrozny to mu trvá tak 10 minut než z jedné kuličky vysaje všechnu tu sladkou šťávu.

Ovoce: banán, hrozny, ananas, meloun, mango, mandarinka, pomeranč, kiwi, třešně, švestku, jablko (sladké),granátové jablko, hrušku...

Zelenina: mrkev, okurka, paprika, rajče, špenát, salát hlávkový, čínské zelí,kedlubna, cuketu, kukuřici - čerstvou nebo i mraženou,celer, růžičkovou kapustu, fazovolové lusky, lusky hrášku, sladký brambor, brokolice.

travní krmivo: ptačinec, pampeliška - může být úplně celá, jako listy, květ, žebříček, řeřich atd.

naklíčená strava (velmi výživná): slunečnice, proso, ječmen, ovec, rýže, kukuřice,světlice.

bobuloviny: maliny, šípky, ostružiny..

ostatní: rozinky,tvaroh (netučný), uvařené vajíčko, lískové oříšky, mandle, vlašské ořechy, piškot, arašídy, těstoviny, brambory, rýže. Všechno smírou, hlavně ty oříšky - je v tom příliš tuku.

Jedovaté krmivo!!!!!: pro všechny papoušky je jedovaté AVOKÁDO, dále čokoláda, káva, kořeněná jídla, solené věci..

Papoušek musí mít každý den čistou vodu, je dobré mít v kleci písek, který mu pomáhá mělnit potravu v žaludku. Zeleninu a ovoce, kterou Váš papoušek nesní, vyhoďte, nikdy ji tam nenchávejte do druhého dne. Nesmí jíst nic nezralého nebo co má plíseň.

Kdyby jste si vzpoměli co ještě může Žako kongo mít v potravě nebo naopak. Klidně napište, budu ráda.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

moc pěkné stránky

(ilona, 5. 1. 2012 13:14)

Ahoj, moje Anetka má moc ráda česnek a pálivé feferonky(dobré i jako prevence proti nemocím - stejně jako u lidí).
Česnek se nesmí přehánět, ale feferonky má v misce téměř každý den.

Potom doporučuji omezit mazlení :D

jukněte na její stránky
http://kongo.webnode.cz/

Děkuji

(Jana , 13. 6. 2011 18:11)

Moc vám děkuji za odpověď . moc jste mi pomohla a ještě jednou děkuji

Jana

(žako kongo, 13. 6. 2011 7:11)

ahoj,

jestli to dobře chápu tak "pračka vzduchu" slouží ke zvlhčování ovzduší v místnosti. Já bohužel tuto věc nepoužívám, jen Kubi každý den rosím a v pokoji má plno květin, které se musí také každý den rosit, takže vlhkosti tam má dost. Záleží tedy na Vás, zda se rozhodnete pro tento přístroj. Podestýlku já vůbec nedávám, dávala jsem ji ze začátku když byl maličký, většinou noviny nebo hobliny, ale stěch sem měla strach, aby mu nevlítli do oka. Když má dám teď něco do boudy, tak to druhý den najdu vyházené, takže kuba je spokojený, když má jednoduše prázdnou boudu. Musíte zkusit, co Váš papoušek snese, třeba se mu to bude líbit :-). Čistím klec normálně jarem a vlažnou vodou, ale pak to pořádně do sucha vytřu.
Hezký den.

Vím že to tu nepatří

(Jana , 11. 6. 2011 12:39)

Dobrý den . Mám pár otázek. Mám si pořídit tento přístroj lonizátor neboli pračka vzduchu. A jakou mám dávat podestýlku která je nejlepší . A kterou dáváte vy. A jakým saponátem mám mýt klec. Moc vám děkuji předem

Moc dekuji

(Dana , 9. 6. 2011 14:22)

Moc vám děkuji za odpověd

Dana

(žako kongo, 9. 6. 2011 5:29)

ano žako kongo může ředkvičku, hrášek, okurku, rajče, salátek atd.

Co muže papat.

(Dana , 8. 6. 2011 17:18)

Dobry den . Muže Žako ředkvičku

Monika

(žako kongo, 8. 6. 2011 10:08)

a kolik tomu žakovi je?pokud už krmíte pevnou stravou tak mu nasypte směs a on to bude postupně jíst,vyndávat to nemusíte.velikost klece záleží na Vašich prostorových a finančních záležitostech.A taky materiál jaký chcete mít na klec.
klec se dá koupit už hotová nebo se dá postavit.

je lepší než si koupíte žaka něco přečíst,aspon ty základní věci.

hezký den

Re: Monika

(Monika, 8. 6. 2011 15:10)

Já si půjdu koupit Žaka dneska a taky knížku Žako papoušek šedý . Moc vám děkuji za radu :D

Pomozte mi prosím!!!!

(Monika, 7. 6. 2011 14:25)

Dobrý den.potřebovala bych pomoc . V kolik hodin mám dávat Žakovi krmení .A jak dlouho mám mu to papáni nechat. A nevíte jak velkou klec má mít Žak.

pobyt venku

(žako kongo, 5. 5. 2011 6:14)

nemělo by to vadit. Taky se nemůžu dočkat až dám Kubu ven. Než mu postavím větší voliérku venku, taky přemýšlím o nějaké přesunovací kleci, aby nebyl doma sám a venku je tolik věcí co může sledovat. Dokážu si představit jak křičí na pséky. My máme taky psy a vím jak to vypadalo, když bývali všichni ještě doma. Kuba zapískal a hned ti dva byly u jeho klece. Už mu stačilo jen dávat povely :-))
Tak se mějte hezky a přeju hoodně srandy s Vaším papouškem a ať se mu venku líbí.

Re: pobyt venku

(Radka, 5. 5. 2011 20:50)

Moc děkuji za radu, mějte se hezky.

Pobyt venku

(žako kongo, 2. 5. 2011 6:13)

Jeden pán, kterého znám má papouška od časného jara do podzimu venku na terase v kleci. Říká, že jakmile se venku trochu oteplí tak i sám papouch křičí,že už chce jít ven.Podle mě jde o to na co si člověk troufne. Já bych si na to netroufla, je v tom spousta přírodních faktorů a chce to dobře vymyšlené místo. (mluvím teď o kleci co se často prodávají). Voliéra je něco jiného. Pokud ji máte dobře chráněnou před větrem proč ne. Také budu stavět větší voliéru venku, aby Kuba s náma mohl být venku, když v létě nejsme doma, ale na zahradě. A myslím si že tam bude mít spoustu věcí na pozorování.

Re: Pobyt venku

(Radka, 4. 5. 2011 23:29)

No máme velkou klec a s tou můžeme přejet právě na dvorek, už jsme ho tam i dávali a je tam spokojený, máme dvorek docela v závětří a krytý pergolou. Mě de spíš o to, jestli je vhodné ho tam nechat i přes noc, když třeba teplota klesne k desti,pěti stupňům, jestli by mu nebya zima. Jinak máme na dvorku i psa Mášu a je sranda jak si náš žako s Mášou povídá, Mášo čekej, Mášo místo atd.

Pobyt venku

(Radka, 29. 4. 2011 21:14)

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat při jakých teplotách může být žako venku, máme možnost ho dát do venkovní voliéry, přes den je hezky, ale nevím, jestli by mu v noci nebyla zima. Děkuji

čaj

(Zdeněk, 15. 2. 2011 11:43)

Omlouvám se, omylem jsem ho tam napsala a už jsem si to po sobě nepřečetla.

čaj

(Zdeněk, 15. 2. 2011 10:49)

Kde jste přišla na to,že čaj je pro papoušky jedovatýy???Vždyť se dělá i mláďatům slabý odvar heřmánku nebo černého čaje a nikdy s tím problémy nebyly.

Strava

(Roman, 4. 6. 2010 15:02)

Ahoj, já bych rád připoměl, že v uvedené stravě chybí "granulky", ve kterých je nespočet živin a hlavně v tom nejlepším možném poměru. Takže určitě do jídelníčku zahrnout granule od renomovaných firem jako jsou Kaytee, Nutribird atp. Bohužel každý papoušek upřednostňuje jiné a též je dobré je u mláďat zprvu namáčet a být trpělivý než si na ně zvykne. Ostatní se dá již vyčíst na jiných stránkách. Jinak ta klec sice nějakou dobu vydrží a je monumentální ale též je bohužel ze dřeva, takže...

Re: Strava

(Marcela, 10. 6. 2010 8:26)

granule mají sice "nespočet" živin, ale příjde mi to stereotypní pro papouška. Mám radši pestřejší jídelníček, který se mu obměňuje. Názor na klec s vámi bohužel nesdílím. Je sice dřevěná, ale lepší velká dřevěná, než utiskovaná železná.