Jdi na obsah Jdi na menu

Celkové informace

Agama vousatá - Pogona Vitticeps

Výskyt v přirozeném prostředí: pouště a polopouště Austrálie.

Dorůstá 40 – 60 cm a jejich zbarvení je většinou pískové.

Terárium zařizujeme jako pouštní. Jako substrát v teráriu je vhodný terarijní písek, například Exo-terra a dekorační kameny, případně kořeny. Nesmí chybět miska na vodu.

Teplota v teráriu by se měla pohybovat kolem 30 stupňů Celsia. Pod zdrojem tepla i 40 – 50 stupňů Celsia.

Agamy vousaté dosahují pohlavní dospělosti zhruba ve dvou letech, ale není vhodné je pářit častěji než 1 – 2 do roka. Agamy není potřeba zimovat, ale pro úspěšné páření je t o vhodné. Na podzim snižujeme délku svícení až na cca. 7 hodin a teploty v teráriu k 17 stupňům. Agamy budou přijímat méně potravy a budou línější. Zimní klid by měl být dlouhý cca. 8 týdnů. Po této době začneme znovu zvyšovat postupně teploty v teráriu. Nezimujte viditelně slabé jedince, nebo jedince poškozené. I po dobu zimního odpočinku jsou agamy aktivní, proto je potřeba aby měly stále k dispozici čerstvou vodu a případně rostlinnou stravu.

Samci agam vousatých jsou mohutnější s mohutnější hlavou, ovšem rozpoznání pohlaví j velice problematické a vyžaduje praxi.

Potrava se skládá ze 70% z živočišného původu a zbytek z rostlinného a to zejména u mladých agam. Občas můžeme podat červa, švába, u větších agam i myší, nebo potkaní holátko. Z rostlinné složky čínské zelí, pampelišky, okurky, rajčata a podobně. Stravu je vhodné občas obohatit přípravkem Roboran H. Při krmení červy a holátky je potřeba dávat pozor na přejídání a případnou obezitu agam.

Pokud již jednu agamu máme a rozhodneme se pro druhou ve stejném teráriu, měly by být přibližně stejné velikosti, protože jsou kanibalické vůči menším jedincům stejného druhu. Případně je potřeba je chovat odděleně, než dorostou přibližně stejné velikosti.

Agamy voustaté žijí cca. 10 – 15 let., ale jsou to zábavní a klidní společníci, kteří si dobře zvyknou na lidský kontakt a stanou se tak rychle domácími miláčky.