Jdi na obsah Jdi na menu
 


Shrnutí...

15. 1. 2011

 

Areál a okolíObrázek “http://www.countrylife.cz/ecover/images/kyticka.gif” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.

 

Stáje : Na ranči máme stáje s útulnými ale přesto prostornými boxy.Podestýlka je kvalitní, vždy čistá a nadýchaná.Stále jí měníme jak po hygienické stránce, tak i v materiální stránce.V každém boxu je lavórek na vodu a korýtko s krmením takže koně nikdy nejsou o hladu.V boxech nejsou žádná místa, o která by se kůň mohl zranit      ( model poškrábat )

takže máme jistotu, že jsou koně v bezpečí a bez zranění.Každý kůň má na svém boxe jmenovku.

 

Stání : Máme více stání nežli klasických boxů ale koním to tak vyhovuje.Taktéž jako v boxech je kvalitní a stále střídavá podestýlka, žlab na vodu a korýtko s jídlem.Stání jsou ale oproti boxu užší to znamená, že tam koně mohou pouze stát.Taktéž je jim zabezpečeno zdraví a bezpečí.Některým koním jsme dokonce přivlastnili jejich stání a to těm, co jsou klidní.Hyperaktivnějším jsme dali prostornější box.Stání je také rovněž jako box zabezpečeno pevnými dvířky, která se ale dají vyndat snadno z pantů a nahradit síťkou nebo provazem což je ideální na střídání ročních období nebo na náhlou změnu počasí.V létě je to jen tlustý silný provaz nebo síťka a v zimě pevná, vodě a větru odolná dvířka ze dřeva.Koním ani ve stání ani v boxu dovnitř neprofukuje takže nehrozí nastydnutí.

 

Pastvy : Pastvy jsou absolutně ideální ze všech hledisek.Koně tam mohou celý den spásat tu nejzelenější a nejšťavnatější trávu.Jejich pastva je navíc pár metrů od celého centra a od stájí, takže jsou stále v dohledu.Na pastvě jsou také dva stromy, jeden jehličnan a jedna stará suchá jabloň která už ale málo kdy urodí jablka takže po většinu času je uschlá ale koním zato slouží jako výborné drbátko což je koním velice praktické.Taky je tam spousta kamenů.Na pastvě je ale také i malý domeček se stálím přístupem do něj i ven bez dvířek.Má pouze tři stěny a střechu takže spíše jako takový přístřešek který však v pochmuřilém počasí nebo horkými paprsky slunce koním dobře poslouží.Na louce nechybí ani velký žlab na vodu a velké koryto s jídlem.Je opravdu veliké když musí nasytit tolik hladových koňských krků ale nedáváme do něj nějaké ovoce v celku, koně se o něj rádi perou a to pak není dobré.Dostávají stále křišťálově čistou vodu přímo z naší studánky která je nedaleko ranče a jako jídlo je jim podáváno koním určené jídlo z obchodu ale toho je jen minimum.Většinu žrádla tvoří námi vypěstované a přírodně ošetřované žito a oves.Koně ho rádi chrupkají.Celkově nám patří pět pastvin.Ta co je nejblíže ranče je nejmenší ani ne o jednom hektaru.Jsou v ní pouze tři nebo dva velcí koně.Většinou hřebci.Pak je jakoby za stájemi ještě jedna trochu větší ale také ne ani o jednom hektaru.Je v ní však více menších koní.Většinu tvoří klisny se hříbaty nebo březí klisny ale někdy tam jsou i valaši.A ty zbylé tři jsou pro všeny ...Jedna je  o 1,5 hektaru, druhá taktéž a třetí má 12 hektarů !

 

Jízdárna : Jízdárna je sice malá a není kryta stěnami ani střechou pouze ohraničena obdélníkem s písmeny ale pro trénink drezůry to je ideální.

 

Centrum\ cvičiště : Před stájemi je obrovský prostor který nám také dobře slouží je využíván na vyjížďky, tréninky, soutěže, akce a spoustu jiných možností.Je to zároveň takové cvičiště.Je obrovské.

 

Sedlárna : Sedlárna je jedna veliká.Je v ní spousta různých věšáčků na ohlávky a uzdy, stojany na sedla, skříňka na oblečení pro jezdce, jeden speciální stojan ve tvaru koňské hlavy který nemusí být jen na vyhrané ohlávky ale také například na klobouky a přilby pro zaměstnance takže to pak vypadá i legračně.Pak je tam spousta dalších držáků i na menší sedla a podsedlovky, velký stojan na kterém je nahoře malá kruhovitá placka která slouží na umístění nějakého poháru, velký dřevěný stojan na trofeje a kokardy, stojan na jezdecké bičíky a dva stoly na odkládání různých časopisů, stopek, deníku ranče a magazínů zlatá podkova které náš ranč s radostí objednává.

 

Půda : Bez naší obrovské půdy bychom si to ani nedokázali představit.Máme na ní zbytek sedel které se do sedlárny nevešli a taky jsou tam uloženy i jiné věci pro které v sedlárně už nezbylo místo.Hlavní věc pro kterou však půda vznikla byli překážky a kavalety.

Výběh pro domácí zvířata : Výběh pro domácí zvířátk je malý stejně jako ta nejměnší pastva.Má ale nižší plůtek.Obsahujé také koryto na vodu a jídlo.Zvířátka si tam o nic neublíží a v horkých dnech nebo v ledových je dáváme do stájí protože v létě je ve stájích příjemný chládek a vzimě zase jsou stáje vytápěné.

 

Klinika : Klinika u nás nesmí chybět.Správně by neměla chybět na žádném ranči. Má celkem dva boxy.Jeden pro březí klisny a druhý pro zraněné nebo nemocné koně.

 

Závěr : Celý ranč je sám o sobě obrovský i přes to, že se teď dost zmenšil.Ranč koním poskytuje tu nejlepší péči a ustájení.

Obrázek “http://varecha.cz/images/10034_1405014.gif” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krásné

(Ranč Zlatá Podkova, 21. 8. 2012 12:56)

S tímhle sis určitě dávala spustu práce, je to moc krásný. Taky sbírám schleich+ mam i od Pappo a Colecta. Nemáme skoro žádný krabice, takže mam koně po rodinkách vystavený ve dvou velkých poličkách. Ve třetí mam stáj se 4 boxy a slouží mi jako veterina(klinika) :) Z jedný menší krabice jsem udělala klubovnu a z dřevěných prken sem si udělala sedlovnu a krmírnu dohromady :D Na facebooku mam stránku, tak se můžeš kouknout a po případě si mě přidat do přátel ;) Ranč Zlatá Podkova

Nádhera!!!

(Bára, 31. 12. 2011 11:31)

AHOJ, SOUHASÍM, ŽE JE TO SKVĚLÉ SHRNUTÍ. JE TO MOC PĚKNÉ.

cool

(ranchpalomino, 6. 2. 2011 12:47)

skvělé shrnutí