Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skadarské jezero

 

Skadarské jezero

je největší jezero na Balkánském poloostrově. Zčásti leží na území Černé Hory a zčásti na území Albánie. Vodní plocha zaujímá asi 390 km², ovšem při zimních záplavách může dosahovat až 530 km². Průměrná rozloha je 475 km², z nichž přibližně 2/3 patří Černé Hoře a zbytek Albánii.

Jezero pravděpodobně vzniklo v důsledku rozpuštění vápencových hornin v tektonické pánvi (období třetihor nebo čtvrtohor). Dříve bylo jezero zálivem Jaderského moře, ale v současnosti je od něj odděleno náplavní (aluviální) úžinou.

Celková délka pobřeží je 168 km: 110,5 km v Černé Hoře a 57,5 km v Albánii. Na západ a jihozápad od jezera se rozkládá Dinárské pohoří, od bahnitého severního pobřeží se rozprostírá rovina, na níž se nachází hlavní město Černé Hory Podgorica. V severovýchodní části jezera se nalézá dlouhý záliv Chotiš, k němuž se přimyká podhůří masívu Prokletije. Východní pobřeží jezera je mírně svažité a rovněž bahnité.

 

 

skad.jpg

                               Jezero s lekníny

 

Jezero je největší kryptodepresí v Evropě – některé části dna leží pod hladinou moře. Tato místa, kterých je v jezeře okolo třiceti, bývají označována jako „podvodní klíče“ nebo „oka“. Maximální hloubka jezera je přes 60 m („oko“ Radus), průměrná pak 6 m.

Do jezera se vlévá 6 řek. Největší z nich - řeka Morača a řeka Crnojeviča – přitékají do jezera od západu a vytvářejí bahnitou deltu. Z jezera do Jadranu ústí jediná řeka, Bojana, dlouhá asi 41km. Bojana z jezera vytéká v Albánii a její dolní tok tvoří hranici mezi Albánií a Černou Horou. Pobřeží jezera je většinou bahnité. Výkyvy ve výšce hladiny dosahují až 5 m; při vzestupu hladiny, kdy do jezera přitéká zčásti i voda z řeky Driny, je nízké severovýchodní pobřeží zatopené.

Řeka Morača a její přítok Zeta napájejí jezero asi ze 62%. Dalších 30% dodávají jezeru podzemní prameny, označované jako „oka“. Morača zásobuje jezero značným množstvím sedimentů a ovlivňuje tak průzračnost jezerní vody (v průměru je mimochodem vidět do hloubky 8 metrů).

Voda v jezeře se kompletně vymění 2x až 3x za rok (pro srovnání – výměna vody u velkých jezer trvá většinou několik let, v Bajkalu dokonce staletí).

Podnebí u jezera je středomořské, s mírnou a deštivou zimou. Průměrná teplota v lednu je 7,3°C. Léto je suché a horké, vzduch se ohřívá až nad 40°C, voda na více než 27°C. Průměrná celoroční teplota je 14,9°C.

Počet slunných hodin ročně: 2 533 

Fauna a flóra

Pokud jde o flóru, je Skadarské jezero bohatě vyzdobeno lekníny (bílými i žlutými), stulíky, rákosím, orobincem...

V oblasti fauny oplývá Skadarské jezero rybami a vodním ptactvem. Z asi 35 druhů ryb převažuje ouklej, kapr, sladkovodní úhoř, plotice, plotička makedonská, placka pomořanská, cípal, perlín ostrobřichý, losos. Ptáků zde žije minimálně 260 druhů. Za zmínku určitě stojí alespoň mořští ptáci - malý i velký kormorán, pelikáni, volavky, černý ibis. Budete-li mít obzvlášť kliku, můžete spatřit také orla, jak krouží nad horským masívem. Na jezeře přezimuje přes 200 000 ptáků.

 

pelikán

                               Pelikán

 

Roku 1983 Černá Hora zřídila v oblasti Skadarského jezera národní park o rozloze 40 tisíc ha. V souladu s Ramsarskou úmluvou bylo Skadarské jezero 25. 12. 1995 zapsáno na seznam mokřadů mezinárodního významu.

Albánie zřídila na jezeře 2. 11. 2005 přírodní rezervaci o celkové rozloze 23 027 ha.

Ramena delty řeky Morači tvoří mnoho ostrovů, k nejznámějším patří Vranjina. Ostrovy najdeme podél jižního (tj. černohorského) pobřeží, podél albánského pobřeží žádné ostrovy nejsou. Celkem se na Skadarském jezeře nachází asi 50 ostrovů. Některé z nich jsou známé díky svým starobylým a nesmírně cenným kulturním památkám - klášterům (Starčevo, Bješka, Morančik), kostelům, pevnostem (Lesendro, Grmožur). V pevnosti Grmožur existovalo po mnoho let vězení pro pachatele obzvlášť těžkých zločinů. Ve vězení platilo přísné pravidlo: jestliže by se některému z vězňů podařilo utéci, jeho místo by okamžitě zaujal strážce, za jehož služby k útěku došlo. Taková situace ale nikdy nenastala, a to z prostého důvodu – vězněni tu totiž byli výhradně neplavci.

 

grmozur.jpg

                                          Grmožur - vězení pro neplavce

 

V malé rybářské osadě Virpazar se můžete nalodit (kotviště loděk - obr. dole) a vydat se na okružní plavbu po Skadarském jezeře. Pokud vám během výletu vyhládne, navštivte ve Virpazaru rybí restauraci 

 

lodicky-skadar.jpg

                                


 

 

Náhledy fotografií ze složky Skadarské jezero