Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masáž zad :-)

19. 10. 2010

Create your own banner at mybannermaker.com!

 

Po absolvování masérského kurzu stále trénuji... Když masíruji, nezbývají mi ruce k natáčení vlastního videozáznamu, takže si takovou klasickou masáž popišme s pomocí čtyřnohých asistentů :-).

Ideální je se před masáží osprchovat. Jednak tím učiníme zadost hygieně, jednak předehřejeme tělo. Samotnou masáž zahajujeme třením. Roztíráme masážní krém či emulzi a zároveň zahříváme záda masírovaného (kůži i vrstvy pod ní). Na zádech roztíráme tzv. vlnovkou. Po tření následuje vytírání.

Nejprve vytíráme oběma rukama oblast lopatek a postupujeme "stromečkovitě". Pak vytíráme jednou rukou s přidržením - pravou polovinu zad zpracováváme svojí pravou rukou ( tu si přidržujeme levačkou) a naopak. Jednou rukou s přidržením postupujeme "spirálovitě".

Dalším hmatem je vytírání krouživé - postavíme se čelem k boku masírovaného a masírujeme vzdálenější stranu zad od podpažní jamky dolů k boku. Poté přejdeme k druhému boku a totéž provádíme na druhé straně.

Dál vytřeme meziobratlí - nejdřív palci, pak pěstí. Jedeme vždy na tři doby, přičemž na ramenou a v bederní krajině jsou dva tahy krátké, třetí dlouhý.

Zbývá ještě hmat zvaný hoblování a výtěr prstními klouby do W.

 

Tření

massagetreni.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A přejdeme k hnětení... Nejdřív hněteme vlnovitě, ve třech řadách - podél páteře, uprostřed a na boku. Potom protlačujeme pěstí - tj. děláme tzv. kočičí tlapky, a to od hýždí nahoru k C7 (ledviny vynechat).

               Kočičí tlapky :-)

masstlapky.gif



 

Pokračujeme tepáním - vějířovitým, dlaní, hrstí, měkkou a tvrdou pěstí (s naklepáním hýžďového svalu). Vychvějeme celou dlaní a ještě "vidličkou", v obou případech nejdřív jednu stranu zad dolů podél páteře, pak přejedeme přes kříž a vracíme se po druhé polovině zad nahoru.

Tepání

 

 

massagetepani.gif

Na úplný závěr se vrátíme ke tření, případně můžeme tzv. vyrovnat energie přikládáním rukou do míst jednotlivých čaker.

Závěrečné tření

massagecats.gif

 

Maximálního účinku masáže docílíme, jestliže masírovaného po celé proceduře pečlivě přikryjeme dekou a necháme ho takto pěkně v teple ještě asi 15 minut odpočívat.

 

 

veverdek.jpeg