Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plavání je sport, který doporučují všichni lékaři. Je vhodný pro každého, od batolat až po osoby seniorského věku. K tomu, aby jej člověk provozoval, nemusí být žádný atlet. Prospívá jak tělu, tak duši. Takže pokud se chcete uvolnit po těžkém pracovním dnu, navštivte nejbližší bazén.

 

 plavani.jpg


Pozitivní účinek na fyzický stav
 

  • Kardiovaskulární systém. Plavání zlepšuje krevní oběh. Pravidelné plavání umožňuje přivyknout tělesné námaze, stabilizuje krevní tlak a zpomaluje tep. Protože tělo se protahuje, usnadňuje návrat krve k srdci.

 

  • Dýchání. Plavání vám umožňuje sladit vdech a výdech natolik, že únava se dostavuje mnohem později než v případě jiných sportů. Přímo se doporučuje astmatikům.

 

  • Klouby. Plaváním se zlepšuje ohebnost kloubů. Ve vodě klouby nesou jen 33 % z celkové váhy těla. Je to tedy sport, který lze doporučit všem, kdo mají potíže s klouby. Běžně se využívá v rehabilitačních programech a pomáhá zotavování po operacích.

 

  • Svaly. K překonání odporu vody pracují ne klouby, nýbrž svaly. Důsledkem toho plavání svalstvo posiluje a činí je odolnějším. Uvolňuje svalovou strnulost ramen a zad a umožňuje odstranit nahromaděné napětí. Zapojeny jsou všechny skupiny svalů – svaly horních i dolních končetin, břišní svaly a svaly, které podpírají páteř (plavání se obzvlášť doporučuje osobám trpícími bolestmi zad).

 

  • Postava. Tělo se pomalu, ale jistě formuje. Pokud se plavání provozuje pravidelně, svaly se zpevní, aniž nabudou. A přitom necítíme, že bychom vynakládali nějaké zvláštní úsilí. Je to sport, který se doporučuje, chceme-li spálit nadbytečné tuky.

 

  • Zadržování vody. Protože voda vytváří jednolitý tlak na celé tělo, plavání je vynikající pro osoby, které trpí zadržováním vody v organismu.


Pozitivní účinek na duševní stav

Plavání je rovněž antidepresivní sport. Voda navozuje pocit pohody a uvolněnosti (proč bychom jinak tak dlouho relaxovali ve vaně). Unavuje nás fyzicky a vyvolává ospalost na rozdíl od únavy psychické, která má přesně opačný účinek.