Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bojové pozice - obrané

4. 12. 2010

 Před samotnou výstavbou bojové pozice, by jste si měli položit několik základních otázek.

1.      Jak dlouho budeme využívat pozici?

2.      Kolik protivníků stojí proti nám?

3.      Jsou k dispozici podpůrné zbraně, či palebná podpora?

4.      Máme kam ustoupit v případě prolomení obrany?

Pro obranu využíváme několik druhů narychlo postavených pozic. Každá pozice by mla být postavena maximálně do 24 hodin 6 členým družstvem. Před každým zahájením opevňování je nejdůležitější vyčistit si perimetr, nastražit před budoucí opevnění miny, c4, claimory a ostatní různé pasti. Veškeré výbušniny by měli být umístěny nejblíže 20 metrů (dle tipu), 20+ metrů protipěchotní miny, 25-35 metrů claimory, 50-60 metrů C4, 100+ metrů protitankové miny, prostor mezi bombami je možno vyplnit pastmi.

Zákop: zákop je základní obrané stanoviště, které je dostupné v každém terénu. Zákop je dlouhá jáma, která má své dané rozměry, minimální výška je 150 cm, šířka 90 cm a délka je dána dle počtu mužů či určení zákopu (může spojovat 2 bunkry, nebo může být do kruhu a být využíván jako poslední signpost pro obranu. Hlína vykopána při stavbě zákopu je vkládána do pytlů, které jsou poté naskládány po celé délce zákopu a mohou být znich vytvořeny střílny.

Okop: je nejčastěji využíván pro podpůrné zbraně (minomety, děla,..), nebo vozidla a tanky, okopy jsou z pravidla maskovány sítí aby je bylo těžší zaměřit leteckou podporou, hlína vykopaná při stavbě je naházena před okop a na strany okopu je z ní vytvořen val, který v případě útoku poskytuje ochranu posádce.

Bunkr: pro stavbu bunkru je důležité zvolit správné místo, musí být v okolí zdroj pitné vody, dostatek materiálu a dobrá úniková cesta. Bunkr by měl být stavěn takto, vytvořte stěny z co možná nejrovnějších kmenů, pevně je upevněte, snížením úrovně terénu získáte další stavební materiál a lepší krytí takže nemusíte dělat tak velké zdi, z venku naskládejte na zdi vrstvy v co budou zachytávat nepřátelské střely pomohou vám se zamaskovat a získat tak moment překvapení pro případ nepřátelské hlídky (kamení, zemina, dřevo, zemina, listí drobné větývky atd.). Na konec zkontrolujte výbušniny a pasti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář