Ananas
Ananas se těší velké oblibě jednak jako čerstvé ovoce, jednak ve formě kompotů a také v podobě džusu. Jako první začali z ananasů dělat kompoty a džusy na Havaji, coš se také stalo jejich nejvýnosnějším výrobním odvětvím; ale od té doby, co svět poznal tryskové letadlo, se situace změnila a Havajci nejvíce vydělávají na turizmu. Uchovávat ananas v ledničce je ten nejhloupější nápad. Toto ovoce by se nikdy nemělo skladovat na místě, kde je teplota nižší než deset stupňů, jinak totiž zčerná.
U ananasu se rovněž získává důležitý protizánětlivý prostředek, sloučenina zvaná bromelain. Tento zvláštní enzym je spolu s papainem obsaženým v papáji důležitou složkou směsí na nakládání masa a také napomáhá trávení potravy. Oba tyto enzymy jsou velmi užitečné pro štěpení rostlinných a živočišných bílkovin, k němuž dochází v zažívacím traktu, a v těle fungují jako prostředky snižující bolest. Dr. Heinerman na různých místech své knihy čtenáře varuje, aby nikdy nemíchali ovocné šťávy dohromady se zeleninovými, protože v této kombinaci jsou pro lidský organizmus prakticky nestravitelné. Nicméně každé pravidlo má svou vyjímku a touto vyjímkou je právě ananas. Často se totiž používá jako druhý, doplňující džus. Bezvadný příklad je kombinace ananasu se šťávou z kadeřavé kapusty a listového zelí sabelického, která výrazně napomáhá trávení a také zlepšuje chuť hotového nápoje.
Ananas
(Anett, 27. 10. 2012 14:18)