Mladý ječmen
Ječmen znali již starověcí Řekové, Římané, Číňané a Egypťané. V Evropě byl ještě v šestnáctém století hlavním zdrojem mouky pro výrobu chleba. Pěstuje se na mnoha místech světa a dozrává i ve velmi vysokých nadmořských výškách, protože jeho sezona je velmi krátká; nicméně nesnáší horké a deštivé klima. Naši dávní předkové předkové vařili z části své úrody ječmene skvělé nápoje a několik skvělých receptur se nám dochovalo přes celá tisíciletí. Měl jsem to potěšení ochutnat sumerské pivo, připravené stejným postupem jako v roce 2050 před naším letopočtem. Chutí mi připomínalo anglickou medovinu nebo staroanglické pivo typu ale, jen bylo o něco chutnější a vydatnější. Většina amerických piv chutná v porovnání s tímto lahodným nápojem jako splašky!!! V dnešní době se ječmen pěstuje jen na zvláštní účely a má mnoho různých odrůd.
Z terapeutického hlediska je ječmen dobrý proti alkoholismu, který poškozuje játra. Obilné šťávy jsou bohaté na minerální soli a tmavý chlorofyl, což jsou látky, které napomáhají regeneraci tohoto orgánu, jelikož přímo napravují některé vzniklé škody. Únava, když vám chybí potřebná energie, nehledejte útěchu a řešení u sladkostí, ale raději zkuste nějaké potraviny s vyšším obsahem chlorofylu. Obilné šťávy jsou bohaté na vitaminy, minerály a enzymy, takže mají velmi dynamický účinek na játra. Takto povzbuzená játra mohou vyprodukovat mnohem více energie. Dále například infekce. Při infekčních onemocněních působí až zázračně chlorofyl. Funkce imunitního systému rovněž výrazně zlepšují větší dávky vitamínů A a C. Jakmile začne imunitní systém správně fungovat, vaše problémy, rakovinou počínaje a nachlazením konče, krok za krokem odezní.
Encyklopedie léčivých šťáv