Citrusy
Terapeutické využití citrusových plodů jako jsou například grapefruity, citrony, limety, pomeranče a mandarinky je velmi široké. Největší věhlas ze všech užitečných látek, co jich citrusové plody obsahují, si získal vitamin C. Citrusové plody Dr. Heinerman doporučuje při zánětu mandlí, což je akutní zánět nebo infekce, které se odborně také říká tonzilitida. Nejčastější příčinou tohoto onemocnění je invaze streptokoků, což je grampozitivní rod bakterií. Kyselina askorbová potírá Streptococcus pyogenes v ústech, v krku a v plicích, kde tyto bakterie vegetují. Vitamin C zároveň posiluje imunitní systém lidského organizmu, který je pak schopen produkovat větší množství makrogágů či saprofágů, jež streptokoky doslova pohlcují. V takových případech je dobré kloktat a pít šťávy z citrusových plodů, protože tohoto vitaminu obsahují neuvěřitelné množství.
„Měl jsem možnost navštívit Čínskou lidovou republiku a prohlédnout si mnoho různých měst a na vlastní oči jsem viděl kapku z moře tamního léčebného umění. Vzpomínám si, že v nemocnici zaměřené na tradiční léčbu v Su-čou nedaleko Šanghaje jsem se dozvěděl, že ch´ing p´i čili šťáva z mandarinky znamenitě pomáhá uvolňovat hleny nahromaděné v krku, dutinách, plicích a žaludku.“
Tatáž šťáva rovněž pročišťuje játra a zmírňuje bolesti a křeče, které se objevují v důsledku chřipkového onemocnění. Když budete pomalu usrkávat limetovou šťávu rozmíchanou v teplé vodě, pomůže vám to zmírnit svalové bolesti a křeče, které provázejí i ty nejtěžší případy chřipky. Mnoho lidí se při nachlazení nebo chřipce uchyluje k pomerančovému džusu v lahvích nebo v krabicích. Jenže tyto džusy mají jeden háček. Proces pasterizace v nich totiž zničí určité množství vitaminu C. Proto je rozumné, pít jen šťávu vymačkanou z pomerančů za čerstva. Ta má mít pokojovou teplotu, nesmí být studená nebo chlazená! Tělo ji dokáže totiž lépe přijmout, není-li příliš studená.
Encyklopedie léčivých šťáv