Jdi na obsah Jdi na menu
 

Historie klubu

 

Něco málo z historie klubu: 
 
Vznik 1.Soukromého modelářského klubu Veselá je oficiálně datován k 1.1.2000.
A co tomu předcházelo ? 

Z počátku se jednalo o pár nadšenců - leteckých modelářů, kteří se soustředili kolem
„modelářského bazaristy“ pana Rambouska s nímž létali s letouny z počátku letectví a
z dob I. světové války. Zpočátku jich nebylo mnoho, ale s pomocí modelklubu Mnichovo Hradiště, pod jehož hlavičkou začala tato hrstka modelářů na letišti v Hoškovicích
u Mnichova Hradiště, pořádat  první nesmělé modelářské letecké dny, a to již v roce 1996, kdy pořádali první modelářskou show, na které se veřejnosti představili nejen
„Fokkeři Bohouše Rambouska“, ale i další členové LMK Mnichovo Hradiště.
Byla to akce jen na zkoušku : "A ona zabrala". Od příštího roku se pak tato akce již
pořádala jako I. Pojizerská model air show. Díky této činnosti nás zapálených modelářů přibývalo,a tak jsme se začali poohlížet po nějakém svém plácku,
kde bychom mohli létat, což se nám podařilo ve druhé polovině roku 1999.
 
V roce 1999 jsme již absolvovali nezbytné úřední kroky ke vzniku samostatného modelářského klubu s vlastním modelářským letištěm. Na svazu modelářů ČR jsme zaregistrováni pod číslem 217, statistický úřad nám přidělil nutné IČO, na MěÚ v Mnichově Hradišti jsme zařídili vše potřebné k vybudování modelářského letiště, které díky pochopení ZD Březina vzniklo nedaleko osady Dobrá Voda. Tedy náš klub vznikl datem 1.1.2000. Ihned, i přes nepříznivé zimní počasí jsme začali budovat naše letiště a  od samého počátku budování letištní plochy jsme na ní začali létat. Následující jaro došlo ke strojní úpravě letiště, postavení boudy, úpravám parkovací plochy, aby bylo letiště kompletní a plně provozuschopné do dalších let.
Členská základna se rozrostla na více jak 20 členů z nichž někteří zůstali věrni letadlům z počátku letectví a I. světové války, jiní se věnují dalším odbornostem v modelařině a našlo se dokonce i několik nadšenců,  kteří se věnují „parašutismu“, respektive stavbě a provozování RC parašutistů. Klub má již za sebou několik soutěží v této staronové modelářské odbornosti a to hlavně v zahraničí. Náš klub uspořádal i historicky první soutěž RC parašutistů v ČR a to v květnu 2004.
 
V roce 2004 se nám bohužel nepodařilo obnovit nájemní smlouvu s majiteli pozemků u Dobré vody a proto jsme se začali poohlížet po něčem novém...a podařilo se. Již koncem téhož roku byla na světě dohoda o pronájmu letištní plochy nedaleko obce Koprník od Agropodniku Kněžmost. Následovalo stěhování "letištní" boudy z předchozího stanoviště a základním úpravám terénu v okolí asfaltové plochy,aby se toto letiště stalo naším novým domovem. Během následujících let došlo ještě ke změně názvu našeho klubu a to na "Modelářský klub Veselá". Nadále pokračujeme v tradici Pojizerských model air show. V srpnu letošního roku (2010) jsme společnými silami úspěšně uspořádali již 13. ročník této akce.
 
Ve snaze o rozšíření ukázek nejen historických bojových modelů letadel jsme začali pořádat každoročně v měsíci květnu letecký den pod názvem "Bojová letadla v ráji". Na tomto leteckém dnu se snažíme dávat prostor především modelům letadel z období WWI, WWII, ale můžete zde vidět i modely bojových letadel ze současnosti.
 
 
Obě každoroční akce se podle ohlasů návštěvníků i účinkujících těší velké přízni diváků i pilotů z širokého okolí. Tímto bychom chtěli poděkovat všem našim kamarádům a příznivcům našeho krásného koníčka za pomoc při přípravách, účasti při létáni a návštěvách nejen našich leteckých dnů.

 

A zde ve fotogalerii jsou opravdové skvosty z historie klubu, které se podařilo dohledat.

 

Náhledy fotografií ze složky Napsali o nás