Jdi na obsah Jdi na menu
 

Leo

..

sameček albínek
dovezen do útulku pro fretky Klubko
19. 9 2010, adoptován ze zdravotních
důvodů nikdy nebyl

za Duhový most odešel 8. 6. 2011

krasavec-leo.jpg

10. září 2010 byla v Praze v Pet centru v Šestce nějaká paní, která zde vyprávěla srdceryvnou historku - že má alergické dítě a že si fretku nemůže nechat, ať si jí Petko vezme. Petko fretku odmítlo. Paní nasedla do auta - byl to zelený passat sedan, za ní jel v černém passatu asi její manžel. Při vyjíždění z krytého parkoviště na křižovatce zastavili, fretku dali do trávy a odjeli. SPZ jsou bohužel z kamerového záznamu nečitelné. Po té Leo skončil v záchranné stanici, odkud jsme ho dovezli.

Leonek je ve velmi vážném stavu, jak zdravotním tak psychickém!!! Těžko se dá odhadnout jeho věk. Je kastrovaný, váží 900 g, je hodně hubený, má hodně špatné zoubky. Měl hodně přerostlé drápky, ouška má zasvrabená. Není schopen normální chůze, na zadní nožičky se sotva postaví, nemá žádné svalstvo. Pravděpodobně byl zavřený pouze v kleci a neměl možnost výběhu, hraní a ničeho. Je smutný a odevzdaný ke všemu, ale je hodný. Našli jsme na těle boláky (těžko říct jaká je příčina), je opravdu v zoufalém stavu. Naštěstí má chuť k jídlu a pravidelně papá.

Vzhledem k tomu, že bude vyžadovat dlouhodobější léčbu, zatím nebude nabízen k adopci. Pokud ho chcete podpořit jakýmkoliv způsobem na jeho případnou léčbu, budeme rádi za jakýkoliv finanční příspěvek. Děkujeme!

Na zítra 22. 9. 2010 je Leo objednán k paní doktorce, tak držte všichni palečky!!! Jeho stav je pořád stejný, je jako tělo bez duše

22. 9. 2010 Leonek podstoupil kompletní prohlídku u paní doktorky. Má zvětšené srdíčko,které budeme udržovat na práškách samozřejmě to souvisí i s jeho nohama - celková slabost, paní doktorka měla správné podezření, které se potvrdilo při RTG, týden bude užívat 1/8 prášku Enap obden a poté každý den - je to záležitost dlouhodobá ač se srdce nevylečí bude pod kontrolou! Krevní testy a sono všech orgánů nás potěšilo a moc. Leonkovi byl odstraněn zubní kámen a byl mu podán adocate na svrabík. Odhad věku 4-5 let. Budeme s ním pravidelně cvičit a posilovat zadní nožičky, aby se posílilo svalstvo.

Leon má rád pasty , takže podávání léků je jednodušší :-) a také má rád hovězí masíčko. Jinak je čistotný a i přes jeho problémy s chozením jde pokaždé do záchůdku, který ma uzpůsobený jeho slabým nožičkám.

26. 9. 2010 Leonek je den ode dne lepší a moc nás to těší, prášky na srdíčko potřeboval jako sůl. Každý den cvičíme s nožičkami, i když mi to připadá jako bych tahala za kostičky ale zlepšuje se to, projde místnost sem a tam, sice pomalu, ale projde a když nohy neposlechnou tak to nevzdává má snahu se zase postavit a jít !! Rychle se unaví a nejradši by prospal 24h denně. Kdybych se mu nevěnovala, bylo by mu to uplně jedno, byl zvyklý asi na to, že byl pořád zavřený !!! Zajímá ho jenom jestli má plnou misku a dostatek vody, nic víc. uz-ho-zajimam.jpgNehraje si. Dostává granulky pro seniory a hovězí maso. Má rád zeleninu a ovoce hlavně červené hrozny. Leonek u nás nabral necelých 400g.

1.10. 2010 jsme s Leonkem navštívili paní doktorku, měli jsme trošku obavu, vzhledem k jeho problémům se srdíčkem, že se zavodňuje. Paní doktorka vyšetřila Leonka sonem a moc nás potěšila, není zavodněný, je dobře vykrmený . Pak také zkontrolovala útvar na krku, který se zvětšuje a po jeho lepší stabilizaci, se bude muset odstranit. Leonek dělá velikánské pokroky, už není tak apatický. Dokáže sám ujít pár krůčků, sice se brzo unaví, ale nevzdává to. Váží 1280 g.

11.12.2010 Leonek navštívil paní doktorku a to z důvodu, že se mu po těle objevila holá místa a začla mu vypadávat srst, po těle má několik bazaliomů a jeden z nich jsme museli opět podvázat...měl mírně zvětšené uzlinky, odkud mu paní doktorka odebrala vzorky. Všechny výsledky jsou naštěstí v pořádku.Trošku přibral, váží 1335 g. Leo prakticky vůbec není v kleci, je na volno, potřebuje pohyb kvůli nožičkám a moc mu to svědčí. Kontrolní RTG srdíčka bude po novém roce. Léky naštěstí neodmítá a papká je pravidelně ukryté v multivitamínové pastě. Moc si stále nehraje, ale má zájem o okolí a začal dávat pusinky

24.12.2010 Leonek našel spoustu dárků pod stromečkem:

vanoce-leo-4.jpgvanoce-leo.jpg

 

10. 1. 2011 S Leonkem jedeme už zítra.... Jeho stav se rapidně zhoršil, začal hubnout, nechce papat a málo vylučuje. Dostává zředěnou kaši Convalescence Support, aby alespoň něco málo snědl, jak jinak než stříkačkou :-(

Odmítá i jeho oblíbenou pastu, která usnadňuje podávání léku Enap na srdíčko. Doufáme, že to bude pouze "banalita" v podobě bolavých zubů..... Včera  jsem do Leonka dostala kuřecí maso a od té doby ho tak krmím, nechce vůbec nic jiného a hlavně z ruky si aspoň vezme i když toho není moc.

Lékařka doporučila maso, hlavně hovězí. Živočišné bílkoviny a svalovina jsou prostě nutné.
Kompletní prohlídka, jako RTG, Sono, odběr krve, vyšetření moči, análních žlázek až po prostatu ukázalo až na ne tak tragické výsledky.
Leonek má zvýšenou močovinu a nemocné bříško, ve střevech spoustu nežádoucích bakterií, takže se musí léčit .

Na vyšetření byla podána injekce a dostali jsme domů také Lactulozu pro případ potřeby.
Budu dávat 1/10 Entizolu.Leovi byl i navýšen Enap na srdíčko z 1/8 na čtvrtku tabletky.
Je poměrně zesláblý, hlavně po celkovém vyšetření mu nebylo zrovna nejlépe, při odchodu ještě dostal injeknci na zklidnění bříška, aby cestu domů zvládl. Leonek váží 1kg. :( , ani paní doktorce se nelíbil! Uvidíme, snad bude brzo fit.

24.1.2011 S Leonkem je to čím dál lepší i když je stále ještě slabý hlavně na nožky... Projde se a pak zalézá do pelíšku... Pastu Reconvalescent papá a maso do sebe přímo tlačí... Opět nabírá a není už vychrtlý jak byl... Bříško se mu pěkně zakulatilo a začíná se mnou více komunikovat... Dožaduje se i venčení i když tomu pak moc nedá.... Je to prostě dědeček :cry:

18.2.2011  se Leo paní doktorce moc líbil, krásně zase nabral a jeho stav je stabilizovaný. Pořád krásně papá, ale jenom hovězí masíčko bez kterého se už neobejde. Granule stále odmítá.

Pořád bojujeme se svrabem a jeho sníženou imunitou. Advocate mu nezabírá a neustálé podávání mu nesvědčí, proto Leo dostal injekci a ode dneška se mu budou ouška potírat a čistit speciálně pro něj namíchanýma kapičkama na 10 dní. Po té pojede opět na kontrolu a dostane další injekci, tak doufám, že tahle léčba zabere a já mám za úkol vše vyvářet, praní pelechů týden co týden je na nic.

více foto

1.3.2011 Leonek opět dostal injekci a za 10 dní dostane další. Podáváme Plerasan V,  jednou denně 2 ml a pupalkový olej.

14.4.2011 Leonek je stále stejný, občas se mu udělá bolák sem tam po tělíčku, který se časem zase s pomocí zahojí.... Srst a vypadávající chloupky působí děsivě, místy to vypadá, že je nemá. V tomhle se nic nezlepšilo od poslední návštěvy u pani doktorky a občas mu zase připomínám, že by měl papat, vydrží nepapat i 7 hodin a je mu to šumák.

Jestli je to tím jarem nevím ale celkově omezil příjem, takže jen hádám. Neříkám, že se nacpat neumí, to umí, jen zase papá míň. Běhat také moc nechce, je to fakt dědulka.

Zajímalo by mě, kolik mu je doopravdy let. Silně mi připomíná kamarádky 8 letou fretulku. Jen mi občas udělá radost něčím novým co nikdy neudělal. Otevřela jsem balkonové dveře a sundavala prádlo ze šňůry. Ožil a svými nemotornými pohyby se dožadoval překročit práh balkonu, ten ho hodně zaujal, takže jsem mu dopřála procházku po balkoně..

Někdy sám zajde i do záchůdku, co mám v místnosti a že neni malý ale ten největší, hodí si tam bobek, přepadne přes něj a pokračuje dál ve šmejdění, pak se jde znova do něj vyčůrat... Nikdy to neudělal, když je na volno! Mám z něj radost , musím hlásit že už spinká jako fretka u něj neobvyklá poloha ... Také že chce drbat gauč, že vleze pod skřínku lehne na záda a šmrdolí se.. Nikdy takové věci nedělal!!! Takže to jsou pro mě nové věci... Za poslední dva měsíce

16.4.2011 pokud příště napíšu, že Leo je stále stejný, nafackuju si sama.... Už to neudělám, protože vždy, když to napíšu začne se něco dít...

Celou noc jsem nespala a měla pozorovací Leo mi tady tapkal jako obvykle, všechno v pohodě... Pochodoval, zalézal do pelíšku a zase pochodoval a pořád dokola, když jsem ho pouštěla šel se vyčůrat vše ok .. Za chvilku šel opět, za další znovu, pak znovu, znovu...Řikám dost, co to děláš Leo ? To přeci neni normální. Během půl hodiny mi to předvedl 6x po chvilkách za sebou, jakoby ho něco nutilo a nemohl se dočůrat i když první louže byla pořádná...Prostě pak ucmrndával, prohmatala jsem mu bříško a nic .. Po tel. rozhovoru s doktorkou jsme objednaní na pondělí a bude mu vyšetřena prostata, v kleci jde jednou a dost, nedělá to, tak nevím co to znamená...

Dědula jeden, opět ho krmím z ruky protože víc spapá ... Zlobí a zlobí ! Není pořád stejný! Každý den něco... Ne chválím ho, včera když jsem mu vtírala balzám do tlapiček, tak protestoval, pak byl rád, že mu dělám dobře, pak mě oblízal a pak mě pořád nutil k nějaké mlsotě ...Dej mi pastu, dej mi pastu... Já jsem hodný!

18.4.2011 byl Leonek na vyšetření...Má zvětšenou pravou nadledvinku a prostatu, v moči mírný zánět, krev relativně v pořádku

22.4.2011 byl Leovi aplikován hormonální implantát Suprelorin, který mu snad pomůže a jeho stav se zase zlepší

14.5.2011 Leo navšívil paní doktorku, pravá nadledvina se nezvětšuje, prostata se zmenšila, přibral - jeho váha je 1300 g, máme z něho velkou radost. Suprelorin je úžasná věc, uši jsou krásné, čisté, bez svrabu a podráždění. Na doporučení paní doktorky jsme podávali týden před kontrolou ušní kapky Mitex, které měly výborné účinky (ouška bez podráždění, bez svrabu).

27.5.2011 Leonek se dal hezky dohromady, je pěkný, srst je pěkná, papá pořád stejně, Suprelorin je super, jen srdíčko zlobí. Horka mu nedělají dobře, ale zvýšení léků na srdíčko,  vzhledem k jeho stavu by to nebylo dobré. Koncem května se máme objednat na RTG srdce, uvidíme jak na tom bude. Snažíme se ho držet v co největším chládku, aby se mu lépe dýchalo.

3.6. 2011 je Leo objednán k paní doktorce na RTG, nožičky ho neposlouchají, chtěl by ťapkat, ale nemůže, většinou padá na levý bok...

8.6.2011  zapalte prosím Leonkovi svíčku. Leo svůj boj vzdal, loučíme se s ním a hrozně nás to bolí. Srdíčko od rána neposlouchalo, počůraval se a nemohl se postavit na nohy, jak byl slabý. Jela jsem s ním za paní doktorkou, která, jak jsem se bláhově domnívala, že opět pomůže. Nepomohla, umřel nám oběma pod rukama, když jsem jí Lea podávala, klesla mu hlavička a byl jako hadrová panenka, ani adrenalinová injekce přímo do srdce nepomohla :-(

Leo byl pochován ve stínu zahrady... Klubu chovatelů!!!

Je nám to hrozně moc líto,moc nás to mrzí Leo....pláčeme za Tebou a srdce nám krvácí. Tak moc to bolí....

Náš malý král s námi je a bude pořád... NIKDY NEZAPOMENEME, LEO!!!