Jdi na obsah Jdi na menu
 

Lednicko Vatický areál

Popis oblasti

mapa-bila.jpgPálava a Lednicko-Valtický areál patří k unikátním turistickým oblastem s abnormální koncentrací přírodních, kulturních, historických i technických památek. Celkový dojem je umocněn významem místa jako významné moravské vinařské oblasti. Historický význam oblasti je dán její polohou. Již v době kamenné zde sídlily mnohé kmeny, místo navštívily římské legie, v oblasti leželo centrum Velkomoravské říše. Díky své teplé poloze a krajinné unikátnosti si oblast Lednice a Valtic vybrali Lichtenštějnové pro svůj záměr, kterým byla realizace "Zahrady Evropy" a unikátními přírodními i stavebně technickými prvky. Oblast podél řeky Dyje a rakouských hranic nabízí takové skvosty, jakými jsou například Lednicko-Valtický areál (zámek, zahrada, komponovaná krajina ? zapsáno do seznamu UNESCO), archeologické naleziště Dolní Věstonice (místo nálezu proslulé Věstonické Venuše), Mikulov (zámek, gotické památky, židovské ghetto), Pavlov (vinařská obec s rezervací objektů lidové architektury), Valtice (barokní zámek a unikátní krajinné prvky). Z ryze přírodních zajímavostí jmenujme alespoň Pálavu (CHKO a biosferická rezervace zapsaná do seznamu UNESCO), Lednické rybníky (NPR). K poznávání přírody, ale i k vodním sportům a k aktivnímu odpočinku lákají Novomlýnské nádrže na řece Dyji a řada peších i cyklistických tras.

Aktivní dovolená

Lednicko-valtický areál je díky své bohaté turistické nabídce velmi oblíbený mezi lidmi, kteří chtějí prožít svou dovolenou aktivně. Vyznavači pěší turistiky jistě ocení hustou síť značených turistických tras, které vedou rovinatým terénem po nejkrásnějších zákoutích oblasti. Nabídku doplňují i čtyři naučné stezky - dvě zaměřené hlavně na přírodu, jedna vinařská a jedna archeologická. Nenáročný terén Lednicko-valtického areálu je také velmi oblíbený mezi cykloturisty. I pro ně je tady dostatek značených tras, mezi nimiž nechybí ani jedna z Moravských vinařských stezek - Mikulovská. V oblasti fungují půjčovny a opravny kol, takže je možné si na kolo vyrazit třeba jen jeden den. Nezapomenutelným zážitkem bývá jízda na koni parkovou krajinou v okolí Lednice a Valtic s možností výletu na nedalekou Pálavu. Za pozornost stojí i nabídka vyjížďky v kočáře. Nejen rodiny s dětmi ocení příležitost poznat Lednický park z paluby člunu. Projížďky po spleti kanálů jsou rok od roku populárnější mezi návštěvníky parku. Na zdejší revíry nedají dopustit ani milovníci rybaření a myslivosti. Ale vody Mlýnského rybníka jsou oblíbené i mezi těmi, kdo rádi tráví svou dovolenou na dece u vody.

Důležitou součástí aktivní dovolené jsou i zajímavé akce. Abyste si udělali určitou představu, stačí snad vzpomenout lednické zámecké slavnosti, mezinárodní letní školu staré hudby, která má svou tradici ve Valticích nebo četné vinařské akce.

Víno a vinařství

Lednicko-valtický areál spadá do Mikulovské vinařské oblasti. Ve Valticích sídlí od roku 1873 Střední vinařská škola, která je tak nejstarší na našem území. Vzhledem k tomu, že Valticko patřilo až do roku 1920 Dolnímu Rakousku, je valtická škola zároveň i nejstarší vinařskou školou této spolkové země. Lednická zahradnická fakulta zemědělské univerzity vychovává vysokoškolské odborníky v oblasti pěstování a zpracování hroznů. Ve sklepení zámku ve Valticích sídlí Národní vinařské centrum a Salon vín České republiky, který shromažďuje sto nejlepších vín z celé země.

Po zajímavostech vinařství Valtic a okolí vás provede vinařská naučná stezka, kdežto Mikulovská vinařská cyklostezka vás zavede také do Hlohovce a Lednice.

Ze zajímavých vinařský akcí připomeňme březnový Valtický vinný košt, květnové Valtické vinné trhy s mezinárodní účastí, říjnové vinobraní ve Valticích nebo Svatomartinské slavnosti mladého vína, která ve Valticích probíhají v listopadu.

 

 

 
 

 

Portrét



Kontakt

U sadů 691 43 Hlohovec

602 245 228, 602 687 134

ubytovanimorava@seznam.cz

Mail list