Základní těsto na pizzu
Ingredience:
5 dl vlažné vody
10 ml kvasnic
10 dl polohrubé mouky
10 ml extra panenského olivového oleje
5 ml soli
Postup:
1. Dejte vodu do mísy. Přidejte kvasnice a rukama kostky kvasnic rozmačkejte. (Můžete použít také kvasnice v práškové formě). Nechte kvasnice zcela rozplynout ve vodě a nechte 2 minuty stát.
2. Dejte mouku na hladký pracovní povrch a uprostřed udělejte studánku. Pomalu přidávejte směs vody a kvasnic, olivový olej a sůl, dokud mouka nevstřebá tekutinu. Hněťte dokud směs nemá hladkou konzistenci. Pokud je třeba, přidejte trošku víc mouky, aby vstřebala všechnu přebytečnou tekutinu.
3. Rozdělte těsto na 4 stejné části k vytvoření jednotlivých pizz. Dejte na lehce pomoučený povrch nebo pánev a přikryjte utěrkou. Nechte odpočinout asi hodinu při pokojové teplotě nebo až těsto zdvojnásobí svou velikost.
David Rocco´s Pizza Dough
Ingredients
- 2 cups lukewarm water
- 2 tablespoons yeast
- 4 cups all-purpose flour
- 2 tablespoons extra virgin olive oil
- 1 teaspoon salt
Directions
- Add water to a bowl. Then add yeast a little at a time and break up the cubes of yeast with your hands. (You can also use yeast in the powder form). Let the yeast fully dissolve in water and let stand for 2 minutes.
- Add flour on a smooth work surface and create a well in the centre of the flour. Slowly add the yeast-water mixture, olive oil and salt until the flour has absorb the liquid. Knead until the mixture becomes an even dough consistency. If necessary, add a little more flour to absorb any excess liquid.
- Divide the dough into 4 equal portions to make individual size pizzas. Place on a lightly floured surface or pan and cover with a cloth. Let rest for about an hour at room temperature or until dough has doubled in size.