Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Ledová jízda

- Memoriál dr. Václava Vojtěcha

 

Dr. Václav Vojtěch (1901 - 1932) byl český spisovatel, dobrodruh, cestovatel a polárník, který v rámci expedice admirála Byrda stanul v roce 1929 jako první Čech na území Antarktidy. Svých zkušeností psovoda chtěl využít i ve prospěch obyvatel našich hor a vyšlechtit pro ně nové domácí plemeno tažných psů. Dovedl si velice dobře představit smečky psů, které třeba v Krkonoších rozvážejí zásoby od chaty k chatě. Důkazem vážnosti jeho úmyslu bylo štěně saňového psa, které s sebou právě z Antarktidy přivezl. V sedmdesátých letech oživil Vojtěchův plán na zavedení tažných psů v našich horách Petr Hanzlík a jeho kamarádi, kteří založili chov nového plemene, českého horského psa.

Na Vojtěchovu počest byl nazván první ročník expedičního závodu, který se konal ve dnech 14. - 16. března 1986 v Krkonoších, Memoriálem dr. Václava Vojtěcha. Dnes je tento nejstarší dosud pořádaný závod psích spřežení u nás známý především jako Ledová jízda.

„Ledovka“, jak se taky zkráceně závodu říká, je výjimečný závod, inspirovaný dlouhými traily arktickými pustinami. Je to fyzicky a orientačně velmi obtížný více etapový závod v drsném horském prostředí Krkonoš, s velkým výškovým převýšením, se společným startem, noční etapou a opakovaným bivakováním mimo horské boudy. Závod neodpovídá běžným mezinárodním pravidlům pro dlouhé etapové závody, je specifický, a proto patří mezi tzv. atypické závody. Jedná se o extrémní závod, v němž účastníci startují na vlastní nebezpečí.

V kategorii Ledová jízda startují osmi až desetičlenné psí smečky s musherem a běžkařem, který může být připoután k saním nebo jet samostatně. Právě kombinovanými týmy je Ledová jízda naprostý světový unikát. V kategorii Traper jedou týmy tvořené osmi psy a musherem. V průběhu závodu smí členové družstva používat potraviny, krmivo pro psy, materiál a bivakovací potřeby pouze své vlastní, dovezené v saních nebo přidělené pořadatelem.

Premiérový ročník Memoriálu dr. Václava Vojtěcha, kterého se v roce 1986 zúčastnilo devět posádek převážně s českými horskými psy, vyhráli Petr a Josef Elsterovi.

Nejvíckrát vyhrál "Ledovku" Jiří Vondrák (10x), na svém kontě má i nejvíce účastí (18).

 

Začátkem srpna 1932 měl dr. Vojtěch odplout na svou další expedici. Ještě před odjezdem nechtěl odmítnout pozvání do prázdninového tábora skautů v Sadské. Na kánoi se jel projet s kamarádem po Labi. Tehdy se to stalo… Osud? Náhoda? Zlomové situace mívají spoustu synonym. Člun se s nimi převrátil a Václav Vojtěch už živý nikdy nevyplaval. Plány a naděje mírný proud odnesl do moře a odsud snad i do míst blizardů a sněžné slepoty. Život Václava Vojtěcha skončil předčasně ve věku třiceti let. Pak už nic nebylo jako dřív. I jeho pes York, kterého si přivezl z Antarktidy, to asi poznal. Umřel zanedlouho po něm.

Na počest prvního českého polárního badatele se začal od roku 1993 v Sadské u Poděbrad pořádat historicky první světový triatlon se psem. V devadesátých letech se konal pod názvem Letní memoriál dr. Václava Vojtěcha. Tento závod v triatlonu se psem nacházíme v termínových kalendářích dodnes, jméno dr. Václava Vojtěcha však již v jeho názvu chybí.

 

Vítězové Ledové jízdy

 

1986 - Petr Elster st. a Josef Elster

1987 - Petr Elster st. a Vladimír Pechek

1988 - Petr Elster st. a Josef Elster

1989 - Jan Chlum a Jiří Emichel

1991 - Thomas Gut a Ivan Kobr

1992 - Thomas Gut a Václav Kůrka

1994 - Jan Chlum a Václav Kůrka

1995 - Ivan Kobr a Václav Kůrka

1997 - Jan Chlum a Jaroslav Bulva

1999 - Jan Chlum a Renata Horáková

2000 - Daňo Filo a Luboslav Šrámek

2001 - Daňo Filo a Tereza Obročníková

2002 - Jaroslav Bulva a Soňa Klikarová

2003 - Jiří Vondrák a Jaroslav Sluka

2004 - Jiří Vondrák a Jindra Sluková

2005 - Jiří Vondrák a Jaroslav Sluka

2006 - Radek Havrda a Jiří Suchý

2007 - Radek Havrda a Jiří Suchý

2009 - Radek Havrda a Jiří Suchý

2010 - Jiří Vondrák a David Chaloupský

2011 - Jiří Vondrák a David Chaloupský

2012 - Radek Havrda a Jiří Suchý

2013 - Radek Havrda a Jiří Roleček

2015 - Martin Bílý a Michal Ženíšek

2017 - Jiří Vondrák a David Chaloupský

2018 - Jiří Vondrák a David Chaloupský

2019 - Jiří Vondrák a David Chaloupský

2022 - Jiří Vondrák a David Chaloupský

2023 - Jiří Vondrák a David Chaloupský

 

0.png