Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Musher klub Tlapky v tahu

 

Název klubu:

Musher klub Tlapky v tahu

(oddíl sportu psích spřežení TJ Hostivice, z.s.)

Zkratka klubu:  Tlapky v tahu

Číslo klubu:  66

Datum založení:  1. ledna 2019

Předseda klubu:  Ing. Dominika Potměšilová

Počet členů:  29  (k 1. 7. 2020)

 

Charakteristika klubu?

Musher klub Tlapky v tahu vznikl s myšlenkou podpořit rozvoj musherského sportu v České republice. Na prvním místě je pro nás podpora a motivace našich sportovců, lidí i psů, a také propagace mushingu mezi laickou veřejností. Našim týmům chceme vytvořit takové podmínky, aby mohly (mimo jiné) reprezentovat Českou republiku na prestižních musherských soutěžích.

Sponzoři, partneři klubu?

Město Hostivice, koloběžky Kickbike, Graphic Design for breeders.

Spadáme pod TJ Hostivice, Českou asociaci sleddog sportů a Českou unii sportu.

Něco o počátcích klubu?

Historie Musher klubu Tlapky v tahu, dříve projektu Tlapky v tahu, se píše od roku 2016, kdy sloužil jako jakýsi "cestovní blog" s typy na výlety se psem. Počátkem roku 2018 se k výletům přidaly i společné tréninky canicrossu party nadšenců z Kladenska a Prahy-západ. Cestovní blog se postupem času přeměnil na tréninkovou skupinu. Aby však zůstal alespoň částečně věrný svému původnímu zaměření, dal vzniknout společnému dobročinnému dogtreku Tlapky na tahu. Canicrossových nadšenců, a tedy i tréninků přibývalo. Zorganizovala se první canicrossová víkendovka, závodní kategorie canicrossu v rámci charitativní školní akce, první společné dogtreky a besedy... I přes náročnější chvíle projekt Tlapky v tahu jen vzkvétal, a proto se jeho zakladatelka Dominika neubránila myšlence posunout jej zase o kus dál. Tak se celý projekt Tlapky v tahu stal 1. 1. 2019 oficiálním musher klubem (oddílem sportu psích spřežení TJ Hostivice, z.s.), jehož hlavním zaměřením už není pouze canicross.

Jakých největších úspěchů ve sportu psích spřežení dosáhli členové klubu?

Jsme mladý, začínající musher klub a věřím, že největší úspěchy našich členů se teprve dostaví. Za největší úspěch klubu jako takového považuji jeho samotný vznik, způsob jeho "života" a to jací lidé do něj vstoupili.

Jaké závody nebo i jiné akce pořádáte?

Pořádáme závod Tlapkros, který letos čeká 2. ročník (a 1. ročník jakožto oficiální závod), dále pořádáme jak pro naše členy, tak pro veřejnost dobročinné dogtreky Tlapky na tahu, kde se společně touláme krásnou českou krajinou a při tom pomáháme vybraným organizacím, dále letní soustředění, vzdělávací besedy a exkurze (nejen s musherským zaměřením) a také společné tréninky canicrossu, scooterjöringu, bikejöringu...

Čím jsou vámi pořádané akce specifické?

Řekla bych, že individuálním a přátelským přístupem. Ale to se ptejte spíše těch, kteří se jich účastní.

Scházíte se na společných trénincích (klubových akcích) nebo se vidíte jen na závodech a na klubové schůzi?

Scházíme se všude, kde můžeme. V klubu máme bezvadnou partu, a i když máme členy, kteří bydlí od našeho sídla daleko, snažíme se setkávat, jak jen to jde - na všech našich akcích i akcích jiných pořadatelů. Společné tréninky pořádáme v místech, kde máme klubové instruktory (zatím je to Praha-západ, Kladno, Litoměřice).

Kterým disciplínám sportu psích spřežení se převážně věnujete?

Naši členové se věnují především individuálním disciplínám, nicméně pomalu pronikáme i do tajů a krásy klasického mushingu.

Věnujete se i jiným sportovním činnostem, jiným aktivitám?

Nemusherskou aktivitou jsou naše dobročinné dogtreky, které jsou však naší, dejme tomu historicky danou, tradicí, protože cestovat a u toho pomáhat nás zkrátka baví a naplňuje. Naši členové se samozřejmě věnují mnoha dalším sportovním i nesportovním činnostem, ať už se psy nebo bez, od agility, canisterapie, běhu bez psa až po jízdu na koních, hasičský sport, fotografování apod.

Co plánujete na příští sezónu?

Úspěšně zvládnout první oficiální ročník Tlapkrosu... Uf! Dále se rozvíjet, vzdělávat, pomáhat, posouvat se...

Vaše přání?  Mít navždy klub s tak výbornou partou.

Vaše klubové motto?  Táhnem to spolu!

Nejnovější klubové novinky?  Konečně máme dresy! A jsou boží!

Jak byste pozvali zájemce o sport psích spřežení právě do vašeho klubu? Co vše jim můžete ještě nabídnout?

Vše výše zmíněné lze považovat za pozvánku do našeho klubu a současně i jeho nabídku. Velice si zakládáme na osobním poznání napříč celým klubem, nejlepší je tedy PŘIJÍT mezi nás.

Pár slov na závěr?

Děkuji všem, kteří z Musher klubu Tlapky v tahu dělají to, čím je. Jako jeho předseda a zakladatel jej považuji za obrovskou část mě samotné a velice mi na něm záleží. Proto jsem nesmírně vděčná, že je právě tam, kde je s těmi nejbáječnějšími členy, přáteli, podporovateli...

 

Dominika Potměšilová

1. července 2020