Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Mushers klub Metuje Červený Kostelec

 

Název klubu?  M.C. Metuje

Číslo klubu?  20

Rok založení?  1995

Zakládající členové?

Jaromír Hanuš, Jiří Plšek, Hynek Lang,

Vladimír Kostelecký, Šárka Hanušová

Předseda klubu?  Jaromír Hanuš

Počet členů?  celkem 139

 

Něco o počátcích klubu?

Počátek založení M.C. Metuje Červený Kostelec sahá až do doby, kdy v Čechách teprve začaly vznikat speciální plemena sportovních psů, od tzv. alaskan husky, českých horských psů až po nejmladší plemeno evropského saňového psa. Vzpomínky na tuto dobu jsou dnes takřka neuvěřitelné. Několika nadšencům majících každý jednoho psa tehdy napadla bláznivá myšlenka: "Založíme si musherský klub!" Aniž by tušili, co tímto nápadem do budoucna způsobí, se bezhlavě vrhli do kolotoče příprav a nekonečných starostí. Tak jak to v životě bývá, štěstí přeje odvážným. Naštěstí odvážní byli i schopní. Nebýt Jardy Hanuše, coby "prezidenta klubu" a Jirky Plška, coby "klubového mluvčího", nikdy by se tento nápad neproměnil ve skutečnost a nikdy by se z klubu během tak krátké doby nestal jeden z nejznámějších v republice. Počet členů se stále zvyšuje. Typické pro klub je také široká aktivní činnost obdivovaná nejen v Čechách, ale i na Slovensku. V očekávání jsou společné chvíle si se spřežením několikrát za rok vyjet společně na své traily. Poklábosit o psech a postěžovat si o problémech s nimi spojenými.

Kdo z klubu šíří největší slávu?

Na mushingových závodech nám dělají dobré jméno všichni, ale nejvíce můžeme slyšet o Janě Henychové (a jejich „růžovkách“), Romanu Zasadilovi (i jeho rodinném týmu), rodině Pacltů, v individuálních disciplínách pak o Martinu Ducháčovi nebo Milanu Sudkovi.

Na co jste nejvíce pyšní?

Na uspořádání neskutečného počtu závodů, dle TK, jimž vévodí MS OFF SNOW 2005.

Pořádáte nějaké závody, klubové akce…?

V říjnu závody Fitmin v Červeném Kostelci, v listopadu Hradecký mid v Bělči nad Orlicí, v zimě Janovičky, a také spousty dalších klubových akcí, výletů, vyjížděk a tréninků.

Čím jsou vámi pořádané akce specifické?

To by snad měli posoudit ostatní. Ale myslím, že po těch letech pořádání závodů, jsou Metujáci už hodně dobře sehraní. Každý ví, co má kdy dělat, aniž by mu to někdo musel nějak říkat, každý má na závodech svoji funkci. A i když není vždycky všechno ideální, jsme vždy schopní všechno vyřešit a nerozhádat se kvůli každé prkotině.

Scházíte se na společných trénincích (i jinak) nebo se vidíte jen na závodech, popř. klubové schůzi?

Vidíme se často, prezentujeme se i na jiných akcích, než jsou jen závody, např. ukázka mushingu na různých dětských dnech, včetně vození dětí. Ale někdy si o víkendu jen tak vyjedeme na společné vyjížďky, v létě jezdí někteří z nás společně na vodu a na jaře máme klubové setkání Jarní jízda na Broďáku. Snažíme se toho vymýšlet co nejvíce.

Kterým disciplínám sportu psích spřežení se převážně věnujete?  Všem.

Věnujete se i mládeži?

Máme dětský oddíl, který je hodně vidět především v individuálních disciplínách.

Vaše cíle do budoucna?

Udržet si pořád stejně skvělou partu jako máme teď, a pořádat dál všechny naše závody, udržet si sponzory.

Máte nějaké motto?  Nerozčilujte prezidenta.

Máte nějaký příběh z natáčení?

Tak těch je spousta, tzv. staré pověsti metujské, a nikdo se jim nevyhne...

Za co byste dali palec dolů českému mushingu?

Za rostoucí míru byrokracie a zbytečné komplikování věcí, které by mohly být vlastně vyřešeny dost jednoduše.

Jak byste pozvali zájemce o sport psích spřežení právě do vašeho klubu a co vše jim můžete ještě nabídnout?

Nabídnout jim můžeme hlavně skvělou partu lidí a kamarádů, kteří všem v začátcích rádi se vším pomůžou a také musherský klub s dlouholetou tradicí.

Pár slov na závěr?

Hodně lidí odešlo, hodně nových zase přišlo, ale i po těch letech máme v Metuji skvělou partu lidí, která dělá to, co ji baví. Na našich závodech to je, doufáme, vidět.

 

5. června 2012, aktualizováno 5. dubna 2018