Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Počátky české účasti na světových

a evropských šampionátech

 

IFSS (International Federation of Sleddog Sports) je světová federace sportu psích spřežení, byla založena v roce 1985, zakládajícími členy se stali americko-kanadská ISDRA (International Sled Dog Racing Association) a evropská ESDRA (European Sled Dog Racing Association).

V roce 1990 pořádá IFSS ve Švýcarsku své první mistrovství světa (tehdy pro třídy 10-dog, 8-dog, 6-dog a Pulka pro muže a ženy), kterého se zúčastnilo celkem 113 závodníků. Švýcaři v Sils-Silvaplana uspořádali první skutečné MS v historii. Američané byli výborní a vyhráli skoro všechno a spousta psů z vítězných spřežení zůstala v Evropě. Zde již mělo tehdejší Československo svoji reprezentaci. Ve složení Beverly Mašek s AH, Láďa Ježek, Jirka Trnka a Jarda Komín se SH ve třídě 6-dog. Naši mládenci s čistými SH uzavírali výsledkovou listinu a Beverly se svými AH byla sedmá. Z tohoto MS přijel do ČSSR první AH a to Chilli, kterého si přivezl Jirka Trnka.

 

V roce 1995 některé evropské národní organizace psích spřežení nesouhlasily se směrem, kterým se v té době ubírala FISTC (Federation Internationale Sportive de Traineau a Chiens) a rozhodly se vytvořit novou mezinárodní organizaci pro saňová psí plemena schválená FCI. První setkání potenciálních členů se konalo v srpnu 1995 v Hotelu Pfefferhöhe v Německu. Setkání se zúčastnili delegáti z Belgie, Lucemburska a Německa. Jednalo se o první organizace, které se rozhodly opustit FISTC. Vzniklo sdružení WSA (World Sleddog Association). Během několika dalších měsíců přivítala společnost WSA nové členy z Itálie, Nizozemska a Dánska. V roce 1998 se WSA stala přidruženým členem IFSS. Evropské šampionáty ve sprintu a midu pořádá od roku 1996 a své první mistrovství světa uspořádala v roce 2000.

Čeští závodníci startovali poprvé na ME WSA v roce 1997 a stříbrnou medaili v kategorii B2 na tomto šampionátu získal Karel Tůma. První tituly mistrů Evropy a mistrů světa WSA získali pro Českou republiku závodníci ve skijöringu. V roce 1998 vyhráli na mistrovství Evropy Jan Horák a Renata Horáková a v roce 2000 si prvenství z mistrovství světa odvezli Jana Porubská a Jan Horák.

 

Podzimní evropské šampionáty v individuálních disciplínách sportu psích spřežení začaly psát svou historii v roce 1998. Tehdy se v belgickém městečku Malonne uskutečnil za účasti devíti států první Eurocanicross (First Canicross European Championships), tenkrát jen v disciplíně canicross. První medaili (bronzovou) zde získal pro Českou republiku Jiří Suchý, medaile získaly i obě canicrossové štafety. První českou mistryní Evropy se stala o rok později ve francouzském Lyonu Soňa Klikarová.