Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Tělocvičná jednota Sokol Maxičky

 

Název klubu:

Tělocvičná jednota Sokol Maxičky

Rok založení:  1998

Počet členů:  120

Předseda klubu:  Kamila Šrolerová

 

Kterým disciplínám sportu psích spřežení se převážně věnujete?

Individuálním disciplínám - canicross, bikejöring a scooter (1,2). Poslední dobou se nám ale v oddíle rozrůstají i sprintové čtyřspřežení! (např. Pavel Ženíšek, Michal Ženíšek, Jirka Suchý)

Scházíte se na společných trénincích (klubových akcích) nebo se vidíte jen na závodech a na klubové schůzi?

Scházíme se především na závodech. Nejsme, v mnoha ohledech bohužel, lokální klub. Máme 120 členů bydlících po celé České republice. Schůze se plánují především na závodech, na kterých předpokládám vysokou účast našich sokolíků. Občas oddíl pořádá větší akci (společensko-sportovní nebo nějaké soustředění), kde se sokolíci sejdou v hojném počtu.

Jaké závody nebo i jiné akce pořádáte pro veřejnost?

Pořádáme ročně přibližně 7 závodů (2 zimní a 5 off-snow). Dále jsme spolupořádali sportovní víkend pro veřejnost. Občas otevřená soustředění (tedy nejenom pro sokolíky) zaměřená především na skijöring a běžkování. Na účtu máme již také dvě velké mezinárodní akce (mistrovství Evropy). Někteří členové pořádají v okolí, kde bydlí i společné tréninky, na kterých se setkávají nejenom s ostatními sokolíky, ale ostatními sportovci či zájemci o tento druh sportu.

Věnujete se i jiným sportovním činnostem, jiným aktivitám?

Ano, je neuvěřitelné kolik členů má i jiné sportovní aktivity ve kterých jsou velmi dobří. Je to například jízda na koni (omlouvám se, že nerozlišuji konkrétní disciplíny), klasický běh (tedy bez psa), horolezení. Ale jako oddíl jsme se nyní vrhli na koloběh a jako oddíl jsme se i zaregistrovali do Českého svazu koloběhu. Uvažujeme i o pořádání závodu.

Co plánujete na příští sezónu?

Určitě se budeme snažit udržet již zajeté závody. Budeme doufat, že bude sníh, aby se právě uspořádaly závody zimní! Zimní závody jsou nedostatkové zboží. Také se snad vše navrátí do klasických kolejí a budou nás čekat MS a ME ICF a IFSS, takže v této souvislosti nás čeká sestavení české reprezentace. A uvidíme, zda přibudou nové závody.

Co vše ještě můžete nabídnout zájemcům o sport psích spřežení?

Pokud budu mluvit za sebe, tak výbornou partu lidí, kteří jsou hrdí (teda doufám   ) na to býti sokolem. Také mnohaleté zkušenosti některých sokolíků, kteří stáli u zrodu tohoto sportu v České republice. A také v neposlední řadě pevné zázemí organizace, kterou je právě Česká obec sokolská. Pod hlavičkou našeho oddílu lze získat nejenom závodní zkušenosti, ale i organizační, právě z toho důvodu, že pořádáme během roku téměř nejvíce závodů v ČR. A abych nezapomněla na naše členství v Mezinárodní canicrossové federaci (ICF) a s tím související vysílání českých závodníků na ME, MS této organizace.

A závěrem si dovolím i nabídnout (a vždy tomu tak bylo i dřív!), aktivního předsedu, který se o své členy zajímá a dělá svoji práci s nadšením.

 

Kamila Šrolerová

29. června 2020