Jdi na obsah Jdi na menu
 


Athletic veteran club

 

Není tomu tak dávno, co se to ve výsledkových listinách běhů ve středočeském a pražském regionu jenom hemžilo závodníky s příslušností k AVC Praha.

Před 26 lety vznikl v Praze, za čestného předsednictví vynikajícího maratonce a účastníka olympijských her 1964 v Tokiu Václava Chudomela, běžecký spolek Athletic veteran club Praha.

Jako občanské sdružení se nechal zaregistrovat v říjnu 1991 pod názvem Athletic veteran club České republiky 1982.

V osmdesátých letech, v období „ilegální činnosti“ AVC, jsem se pravidelně zúčastňoval „schůzí“ klubu (konaly se každý měsíc v některé z pražských hospůdek), kde se po krátkém projednání nezbytných důležitostí hlavně stále něco slavilo a „zábava, pívo a kořalka tekly proudem“.

Kromě veteránů na nich nechyběly ani některé z jejich manželek nebo milenek (ty se samozřejmě občas měnily) a také čtveřice běžců, kteří veteránského věku ještě nedosáhli. Společně se mnou to byli Mílové Kišš a Ryba a Boris Sedlák. Vážili jsme si toho, že nás v tomto spolku vzali za své, a snažili jsme se být aktivními a platnými účastníky nejen schůzí, ale i dalších akcí.

 

Na závěr bych rád připomenul jména většiny z těch veteránů, kteří se v osmdesátých letech zúčastňovali schůzí AVC Praha. Byli to:

Vaškové Chudomel, Kolář, Řápek, Vorlíček a Šusterka, Vláďové Fiřt a Řápek, Mirek Biško, Láďa Dlabač, Ivo Domanský, Franta Feňa, Rudové Kadeřábek a Kusebouch, Pepikové Kašpar a Šulc, Jarda Klimpera, Zdeněk Málek, Petrové Matiášek a Šlechta, Ludva Szabó, Zoltán Szaszo, Karlové Šlajs a Selinger, Tonda Leheček, Luboš Otčenášek, Jirka Pavlas...

Omlouvám se těm, které jsem nedopatřením zapomněl uvést.

 

(2008)