Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiná už nebudu

 

Nezaváhala a nadšeně vběhla do chladných proudících vod. Uprostřed potoka zvolnila a opatrně směřovala k blízké zátočině. Věděla proč. V nevelké tůňce vykonala pár potřebných temp, aby po chvíli s hlasitým „chrochtáním“ zas našla pevné dno Botiče.

Zatímco já se nechtěl smířit s obtěžováním hejna komárů, ona osvěžena a spokojena začala vyhledávat zdejší „poklady“. Postupně vytahovala ze dna kořeny, klacky či rostliny, které okusovala a na drobno zpracovávala. Jejich zbytky odnášel noční proud možná až někam k smíchovskému železničnímu mostu. Znovu ponořila hlavu hledajíce nový tlející úlovek.

Vydal jsem se na zpáteční cestu. Netrvalo dlouho a pomalu mě minula. I přes noční tmu jsem zaregistroval její nezvyklý pohybový projev. Jakoby ji zapíchnutý trnitý klacík či bodláčí omezovalo v pohybu. Nebo snad něco abnormálně "voňavého", co stálo za to pravidelně rozprostřít po těle? Občas trhavě pohazovala hlavou a úpěnlivě se snažila nepříjemnost dořešit.

Při prvotním zběžném ohledání jsem příčinu jejího podivného jednání nenašel. Nechal jsem ji ještě jednou zchladit v bystřině s nadějí, že se tím problém vyřeší. Další koupelí byla zjevně potěšena, ale její chování se nijak nezměnilo.

Ani za svitu prvních hostivařských lamp jsem „nepřítele“ neobjevil, a tak jsme raději rychle směřovali k nedalekému domovu.

 

Tam jsem hned začal s podrobnou vizitou. Prohlédl jsem ji mordu, zajel prsty až hluboko do krku, ale nic nepatřičného jsem neobjevil. Jak to rychle najít? Co si kam mohla vrazit?

A fenka s tváří položenou na tepichu vydávala zoufalé funivé a občas cvakavé zvuky. Nevýrazné rudé stopy stále více naznačovaly, kam zaměřit pozornost.

Rychle jsem ji položil na bok, znovu strčil prsty do tlamy a hledal. Po chvíli jsem nahmatal něco neobvykle tvrdého a vyndal hladký černý kus vodou omletého dřeva. Vklínil se napříč mezi zadními zuby do jejího horního patra. Naprosto přesně tam zapadl a splynul s novým prostředím.

Když jsem předmět doličný pacientce ukázal, provinile se odvrátila a odběhla se schovat do boudy. Teprve pozvání k večeři ji zase přivedlo zpátky.

 

Už ji asi nic nového nenaučím ... zato ona nás překvapuje stále.