Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč právě mushing?

 

Miluji psy pro jejich přímý přístup k životu, jejich energii a ochotu jít do toho, být s týmem. Jsem ráda s lidmi, které život se psy vytesal do nezaměnitelné podoby. Miluji adrenalin i slunce na horské pláni, spolupráci s leadry, na kterých závisí vše. Mám radost, když se psi učí a dělají pokrok, když je každý den vidět, jak se jim zlepšuje kondice. Musím být dobrým šéfem, a to mne vede k maximálnímu sebeovládání (psi to přesně cítí. I v totálním průšvihu musí člověk dávat psům pocit, že ví, co dělá a že je to řešitelné). Psi jsou pro mne velkými učiteli, stejně tak jako ostatní musheři.

Helena Levíčková

 

Je to ideální spojení pro vyvenčení psa a udržení osobní kondice.

Aleš Flídr

 

Není lepšího odreagování a adrenalinu. Je fajn poslouchat někoho, kdo se vám svěřuje, ale ještě lepší je, když někdo naslouchá vám samotným, což mi poskytuje naše smečka.

Sarah Polanská

 

Protože miluji sport a zvířata a v tomto sportu se tyto dvě věci dají krásně skloubit dohromady.

Martina Štěpánková

 

Je to sport o dokonalé souhře mezi člověkem a psem. Jeden druhého musí tolerovat a ctít.

Roman Habásko

 

Je to ideální pohybová aktivita pro zkrachovalé sportovce.

Šimon Cipro

 

Jak nejlépe zabavit huskouna, než že ho necháte tahat. Není nic lepšího, než vidět svého psa a jeho radost z rychlého běhu přírodou. Mám ráda psy, sport a závodění, tady se skloubilo vše dohromady s vynikajícím výsledkem a jako další plus je přátelská sorta lidí, kteří se okolo tohoto sportu pohybují.

Adéla Havlíčková

 

Mushing je škola života. Je to sport, pro který stojí něco dělat. Super parta Metujáků, máme dobrý klub a super prezidenta Jaromíra Hanuše.

Jiří Plšek

 

Má to totiž všechno, co miluji. Psy, přírodu, samotu (hlavně na trénincích), romantiku, adrenalin a hlavně, je to FOTOGENICKÉ!

Lucie Müllerová

 

Je to relax, životní styl, vášeň. Jednou tomu propadnete a je to.

Eva Janečková

 

To se sám sebe taky někdy ptám. Asi proto, že to neumím jinak.

Michal Němec

 

Celý den se pohybuji v IT virtuální realitě, kdy restartem většinou vyřešíte problém. Když v noci na tréninku zapadnete v závějích s dlouhým spřežením a dojdou vám k tomu baterky v čelovce, jste zpět v realitě.

Aleš Pícl

 

Na závodech zapomenete na všechno, co se týká každodenního života. Zapomenete na práci, školu a stres. Všechno jde do ústraní a v tu chvíli nemáte na výběr nic jiného, než si užívat atmosféru a přítomnost psů a skvělých lidí všude kolem vás. O to horší je potom odjezd domů, protože víte, že se musíte do toho běžného života zase vrátit.

Petra Kolmanová

 

Dá se dělat na špičkové úrovni do vysokého věku, je to kombinace sportovních a chovatelských dovedností.

Pavel Pfeifer

 

Musím se soustředit na psa, a ne na sebe. Je to souhra, důvěra, láska, zážitek, adrenalin.

Michal Háša

 

Co může být krásnější, než aktivní pohyb v přírodě s takovým úžasným tvorem jako je pes.

Ján Hošek

 

Je to to nejlepší, co mě kdy mohlo potkat.

Filip Kostelecký

 

Protože rád spolupracuji se svým psem. Trénujeme spolu tvrdě a budeme spolu bojovat až do konce v každém závodě, kterého se zúčastníme. Je to můj oblíbený sport. Každý trénink s mým psem je pro mne radostí. Běh a tahání? Ano, to mám rád.

Nikolas Imiołczyk

 

Jde o zpestření našeho soužití se psy, setkávání s lidmi stejného „postižení“.

Martin Kotiš

 

Baví mě práce se psy a baví mě nadšení psů, když vidí, že se jde běhat. Trochu jejich entusiasmu bych potřebovala. Já jsem duší pejskař, ne sportovec, ale ta touha psů běhat je nakažlivá. I po těch letech mě to stále baví.

Marie Ševelová

 

Žiju se psy, mám ráda sport a tohle je ideální spojení, je to souhra. Po zlým tu člověk nic nezmůže, a pokud je ten vztah na správné, na té krásné úrovni, pak to zvíře vydá ze sebe vše a tisíckrát vám to vrátí.

Jana Tomášková

 

Baví nás to, celou rodinu. Každé závody bývají bezva stráveným víkendem.

Michal Tobiášek

 

Skřípání sněhu pod nohama, dech, který se stává viditelným, zimní pohádka okolo a veselí psi, kteří dělají to, co je dělá šťastnými. Co může být krásnější?

Alžbeta Fodorová

 

Mám rád fotografování a mám rád psy. Potěší mě, když se fotky líbí a udělají radost. A navíc je to výzva. Fotit mushing není tak jednoduché, pokaždé je to jiné. Jiné místo, jiné podmínky a jen jeden správný okamžik, a tak to musím zkoušet znovu a znovu.

Pavel Slezák

 

Miluju běh - kros. Pejsci jsou pro mě nejlepšími parťáky, zároveň trenéry. Miluju, když potkáme srnku nebo zajíce a běžíme tak rychle, že mi nestačí fungovat plíce a krvavé puchýře na chodidlech ani necítím. A i když se mi nechce, už jen kvůli pejskům se přemluvím a vezmu je proběhnout.

Zuzana Kynclová ml.

 

Zjistil jsem, že pes je ideální tréninkový partner. Vždycky má čas a ve své univerzální kůži trpělivě čeká až na sebe natáhnu ty svoje hadry a připravím ty svoje stroje.

Kryštof Spilka

 

Mushing mi strašně moc dal a doufám, že ještě hodně dá. A ať co nejvíce lidí povýší radost z pohybu se svými psy nad úspěch za každou cenu.

Martin Urbančík

 

Tak mě to nějak baví, a hlavně se starám s Jirkou Plškem a dalšíma o naše dítě a tím je club "Metuje".

Jaromír Hanuš

 

Mushing je jeden z nejhezčích sportů na světě a jsem moc rád, že jsem ho poznal.

Roman Zasadil

 

Cinkne první karabina o druhou, a i přes zavřené dveře to vzbudí všechny doposud hluboce spící haskouny. Okamžitě ví, co se bude dít. Vyběhnou k vrátkům a už mě vyhlíží, modré oči vytřeštěné vzrušením. Jo! Nese postroje! Poběžíme! A spustí svoji mushingovou hymnu, osmihlasé: "HAAAÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!" To je to, proč to dělám. Pro tu nepředstíranou radost psů ze zápřahu. A občas si mě ráno vzbudí taky sami, ehm.

Lucie Müllerová

 

Protože jsem ještě nikdy na žádné živé bytosti neviděl tak obrovskou radost z práce. Je to spolupráce, jsme tam jeden pro druhého, a to mě baví.

Vlastimil Rec

 

Jsem dobrodružný, dosti svobodomyslný, paličatý člověk, který miluje přírodu. A tak nějak jsme si s huskouny padli do noty. Miluji tréninky především v noci, kdy to v lese kolem vás začíná opravdu žít. Na člověka nenarazíte, všude plno zvěře, cítíte takovou tu pravou nefalšovanou svobodu. Je to únik z reálného světa.

Jan Svoboda

 

Vlastně, ani nevím, přišlo to samo a už se nedalo přestat. A věnovat se mu budu, dokud mi to všechny okolnosti dovolí.

Anita Bebr

 

Je to neuvěřitelná kombinace, aby člověk prorazil v tomto sportu, tak musí umět trénovat sám sebe a do toho výborně pracovat se psem. Propadl jsem tomu díky absolutní podpoře manželky.

Jan Hladký

 

Pro silné pouto se psy, pro život na horách, pro ten nádherný pocit v zimě na saních při tréninku na hřebeni.

Jiří Mencák

 

Baví mě to a ráda trávím čas se čtyřnohou smečkou. Jejich radost mě dělá šťastnou.

Renata Válková

 

Od mládí tíhnu ke psům, sportu a pohybu v přírodě, takže to je pro mě pouze logické spojení.

Soňa Klikarová

 

Chtěl jsem dělat nějaký sport se psem, naivně jsem si myslel, že budu jen tak běhat, ale s mojí váhou dělám spíš závaží. Potom jsem vyzkoušel koloběžku a bylo rozhodnuto.

Ondřej Mach

 

Pro to spojení - příroda, pes, rychlost, adrenalin a fajn večery na závodech.

Anna Tichá

 

Od mala jsem sportovala a od mala jsem kolem sebe měla zvířata. Nějak si to bez nich už neumím představit. A mít zvíře a sport dohromady? Paráda!

Gabriela Milatová

 

Nějak jsem se zamotal a už z toho nešlo vycouvat.

Milan Sudek

 

Je to jedinej sport, kde může být i alkoholik mistr republiky, potažmo Evropy.

Jan Kotiš

 

Pro mě je to dokonalý splynutí se psím parťákem. Oproti jiný sportovní kynologii mi přijde, že pes se do ničeho nenutí, nikam se nesměřuje, ale ze svojí přírodní podstaty oba děláme, co nás baví a táhneme za jeden provaz.

Ladislav Beran

 

To si tak jednou koupíš teriéra, který to miluje a už to je.

Pavla Hrníčková

 

Psi mě pomohli dostat se tam, kde jsem.

Adéla Šindelková

 

Tomuhle sportu jsem propadla pro to, že si sáhne na dno člověk i pes, takže to není jen o tom vypustit psa a počkat si na jeho výkon. Navíc ta souhra na trati, hlavně při těch rychlých disciplínách je nepopsatelná. Vždycky mám v cíli chuť Leylu umazlit radostí.

Tereza Hladká

 

Ema miluje běhání a myslí si o sobě, že je little ESP. Na každém startu mi to dává hlasitě najevo a je jedno, jestli se za ní postavím v běžeckých botách, s koloběžkou, na běžkách, na kraj rybníku na startu triatlonu nebo jen tak na trénink v lese. Čeká na kouzelné slůvko JDEM a nechá pro mě na trati srdce, takže já na oplátku nechávám zase na trati své plíce.

Michala Drahošová

 

Je to společná radost pro mě i pro psa. Trénink odolnosti, práce na sobě, zážitky, pobyt v přírodě a nová přátelství, vše v jednom.

Helena Vidovičová

 

Kdo nezapřáhl, nepochopí.

Eva Kubelková

 

Kooperace se psem dává sportu jiný rozměr. Najednou na to nejsem sama, ale jsme na to dva (minimálně).

Lenka Hnízdová

 

Baví mě, že výsledek nezáleží jen na samotném člověku. Všechno musí klapat na 110 %. Je to sport o veliké harmonii a důvěře mezi člověkem a psem. Ten pocit souznění a napojení se na své psy je pro mě nepopsatelný zážitek. Taky mě dost uchvátila rychlost v tomto sportu.

Simona Pischeková

 

Miluju ten adrenalin, kdy se se svými parťáky řítím velkou rychlostí, můžu se na ně spolehnout a oni zase na mě. V tu chvíli jsme jen my, na ničem jiném nezáleží.

Markéta Janovská

 

Protože přes „krev, pot a slzy“ jsme v tom vždy společně, jako tým, který se nikdy nevzdává.

Markéta Cabajová

 

Baví to mě i psy a úžasně si u toho vyčistím hlavu. Taky je to parádní prevence proti lenosti - když totiž na ty psy budu kašlat, tak nám rozeberou zahradu i dům na základní součástky.

Radek Procyk

 

Když jsem po zdravotních potížích hledal nějakou motivaci, která by mě dostala opět k pravidelnému tréninku a běhání, rozhodl jsem se, že si pořídím psa. Ten vás k pohybu donutí. A asi to byl osud, ale na canicross jsme s manželkou narazili právě v momentě, když jsme začali hledat vhodnou rasu.

Tomáš Jaša

 

Sportu psích spřežení se věnuji proto, že to baví moje psy a neznám větší pocit souznění se psem, než když všichni necháme na trati maximum a v cíli nemůžeme popadnout dech. To je hlavní důvod, ta společná euforie a jízda na jedné vlně.

Zuzana Doláková

 

Beru to jako úžasnou možnost spojit venčení pejsků s pobytem v přírodě, poznáváním nových míst a nových lidí. A hlavně si u toho úžasně vyčistím hlavu.

Lukáš Adámek

 

Je to pro mě stále výzva, poznávám nové lidi, a hlavně si při tom člověk užije víc než někde na dovolené u moře, kde leží hodiny jak vorvaň.

Monika Gregorová

 

Baví mě to, naplňuje mě to.

Valerie Rusová

 

Protože miluji rychlost a adrenalin. Běháme společně jako tým, můžeme se spolehnout jeden na druhého. Psi byli od maličky mojí součástí. Dlouho jsem hledala plemeno, které bude vyhovovat mému aktivnímu životu. Díky mushingu jsem našla to, co mi vyhovuje - ESP. Bláznivé, svobodné, neskutečně věrné a milující plemeno.

Nikola Berčíková

 

Baví to mé psy, baví to mě, baví to mou partnerku.

Patrik Koláček

 

Protože je to prostě boží.

Helena Koutová

 

Už jako malou mě mamka vozila na tréninky a na závody a nějak mě to nadchlo, tak jsem začala jezdit taky.

Eva Fialová

 

"Canicross, to není jen sport! Zdravý pro tělo i mysl, pro člověka i psa. Přetlakový ventil pro oba! A je to způsob, jak se cítit svobodný a silný zároveň. Svobodný díky rychlosti a pobytu v přírodě. Silný díky kontrole nad jiným druhem, který vám rozumí a chce s vámi spolupracovat na dosažení úspěšných cílů. Jde o spojení, se svým tělem, se psem, s přírodou. Klíčem je důvěra! A ten nával z ní je návykový. Je prostě příjemné mít během závodu pomocníka, když se trápíte. Tento sport mohu doporučit každému, kdo to chce zkusit! Asi to nadšení z vyprávění o něm je někdy povzbudivější než slova. A ukázat nebo vyzkoušet je také lepší než vyprávět..."

Stijn Gyselinck

 

Je to pro mne propojení několika věcí, které mám moc ráda a těmi jsou sport, práce se psem a příroda. Mám strašně ráda ráno brzo vstát, dokud všichni ještě spí, vzít psa a třeba koloběžku a svištět si lesem křížem krážem.

Dora Kroulíková

 

Práci jsem si vyzkoušela v kanadském psinci, kde jsem se starala o 200 tažných psů a přes zimní sezónu absolvovala nespočet výjezdů. Jak život okolo pejsků, tak samotný sport psích spřežení mě uchvátil natolik, že bych v něm ráda pokračovala i v Čechách a momentálně se rozhlížím, jak nejlépe se začlenit do české komunity a najít ty správné podmínky a zázemí pro pokračování v tomto sportu.

Markéta Bělíková

 

Tento sport mi dodává energii, kamarády se stejnou mentální poruchou (nemyslím to nějak zle) a hlavně úsměv na tváři, jelikož naši pořád říkají, že se mračím.

Lucie Dvořáková

 

Miluju adrenalin a husky, učím se od nich.

 

Psi jsou se mnou celý život, narodila jsem se do rodiny plné novofundlanďáků. Pro mě jsou psi součástí rodiny a bez nich by rodina nebyla úplná. Když jsme si pořídili rasu šlechtěnou ke sportu a psy i mě to baví, tak proč nám brát radost.

Sandra Hutařová

 

Sám nevím. Ale je to velká paráda.

Ľubomír Kočik

 

Protože celý svět mushingu, psích radostí a starostí, závodní atmosféry, krásných i složitějších momentů mi učaroval natolik, aby se z původně zamýšlené volnočasové aktivity stal životní styl.

Tereza Šolcová

 

Už jako malinká jsem se vozila v saních nebo v pulce za majestátnými husky a malamuty, kam mě vodila moje babička Eva Koubová. Pak po delší odmlce jsem se začala věnovat právě canicrossu s Annie, protože jsem hledala vyžití pro nás obě. A musím říct, že to byla trefa do černého!

Ester Černá

 

Zjistil jsem, že jsem v tom dobrej. Že umíme skloubit s manželkou její zkušenosti se psy a moje zkušenosti na kole. Rád vyhrávám, jako každý.

Martin Klár

 

Protože to baví mé psy i mě. Miluji na tomto sportu tu možnost propojení a spolupráce se svým psem (psy). Ta naprostá vzájemná oddanost, důvěra a čas strávený v přírodě... Zároveň mě tento sport hrozně moc naučil jak v životě a spolupráci se psem, tak v komunikaci a v práci s lidmi, s firmami, se státními orgány... Posunul mě možná dál než studium na střední a vysoké škole... To ale samozřejmě záleží na tom, jaké si to člověk udělá.

Dominika Potměšilová

 

Spojí se udržování mé chatrné tělesné stránky a psího vyžití.

Martina Točeková

 

S Dášou jsme se v tom našly. Mě baví běhání, ji baví tahání.

Viktoria Gofman

 

Protože ta souhra, kdy to není jen o mně, kdy mám k sobě připoutaného psa, který na mě plně spoléhá... Že při závodech do toho dáme oba vše, aniž bychom se zničili. Mám radost, když mi pes po závodě radostí válí záda a při vychození popadne nejbližší klacík nebo šišku a vyzývá mě ke hře.

Monika Vytinová

 

Neskutečně mě to baví. Miluju ty nadšený, uslintaný, spokojený, a hlavně unavený psy, když je pak doma klídek. Baví mě překonávat hranice. Kdysi jsem si myslela, že zůstanu jen u canicrossu a říkala jsem si, jak ti blázni můžou se psy jezdit na koloběžce nebo na kole. No a už to dělám taky.

Martina Hozáková

 

Když do toho člověk jednou spadne, myslím, že už není cesty zpátky.

Tomáš Bohunický

 

Nehynoucí láska ke psům.

Eliška Smrčková

 

Byl to můj sen už od dětství, kdy nás tahala na sáňkách tenkrát naše fenka Ailin.

Simona Radová

 

Protože jsem se beznadějně zamiloval.

Jan Kozdera

 

Protože v tu danou chvíli jsem volný jenom já a moje psí rodina, a to nejen na závodech, ale i také na tréninku. Hlava se vyčistí a člověk si užívá jízdu, i když to zrovna moc pokaždé nešlape...

David Glogar

 

Pro ten pocit, co mi to dává, neskutečně mě to naplňuje. Já jsem od přírody nervák a řešílek a hlavou mi běhá milion různých věcí každou minutu. Ale když mám psa v zápřahu, neexistuje nic, jen pes, já a další zatáčka, nádech a výdech. Je to nepopsatelný.

Daniela Horáková

 

Je to obrovské souznění se psem, jednou zapřáhneš a už nepřestaneš.

Hana Hradecká

 

Strašně mě to chytlo a je z toho srdcovka do konce života. Běhal jsem už předtím sám, ale se psem je to taková specifická nepopsatelná symbióza.

Tomáš Kočí