Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Češi před Trophée des Montagnes 2019

 

Když slovo Montagna někdo vysloví, tak se orosím

Linda Václavová

 

Pár slov na úvod?

Když slovo Montagna někdo vysloví, tak se orosím. Při prvních myšlenkách na TDM na podzim loňského roku jsem byla nadšená. Netušila jsem, že budu celou zimu a jaro léčit nohy, resp. achilovky. Takže objemů mám opravdu pomálu a teď se teprve pomalu rozbíhám. Budu holt muset čerpat z toho co mám. Navíc jsem zvažovala i to, že nepoběžím, ale navezla jsem do toho Martinu Wallcon a tak by mi to bylo hloupé.

Proč právě „Montána“?

Montána je jedna velká výzva a určitě to bude super zážitek.

Těšíš nebo bojíš?

Nejdřív jsem se těšila ... až do rozhovoru s Petrou Křížkovou a Martinou Štěpánkovou. Pak nastala panika.

S jakým očekáváním na soutěž odjíždíš?

Očekávání v podobě této výzvy, těžkých tratí v těžkém terénu i letní teploty, krajina, lidé ... to vše je moje očekávání. A to největší je užít si to a doběhnout bez zranění a možnosti funkčnosti mého těla v následujících dnech, abych byla schopna kvalifikace na ME.

Jak moc nebo málo máš natrénováno?

Natrénováno nemám skoro vůbec. Po svalových problémech, které se vyřešily koncem května, bylo nutné nechat nohy odpočinout. Proto jsem začala zlehka trénovat až poslední týden v červnu.

Máš ráda příkré výběhy, nebezpečné seběhy a místy až extrémní terén?

Nesnáším běhat „kopce“, nahoru ani dolů je neumím. laugh Bydlím totiž na placce u Třeboně. Ale extrém je pro mě výzvou.

Jak moc máš v oblibě a jak zvládáš hromadné starty?

Obecně mi hromadné starty nevadí ... když jsou k tomu vhodné podmínky. S Froome je vůbec neřešíme, ale s Merckxem je řešit musím, protože štěká na ostatní psy, a to nechci podporovat. Takže dle jmen na startovce buď stojím vepředu a po startu makám anebo stojím vzadu a nechám v klidu všechny vystartovat.

Už jsi na Montáně startovala?

Letošní rok pro mě bude Montagna první zkušenost.

Koho považuješ za své největší soupeře?

Žádné soupeře ... tohle si jedu opravdu užít jako dovolenou s mojí rodinou a těším se na potkávání se s lidmi a pejsky. Budeme mít i pěkné zastoupení našeho Musher klubu Jihočeský canicross.

S kterými pejsky budeš letos startovat a jak dobře jsou ovladatelní?

Merckx (MUDI), 6 let, se super ovladatelností, právě i při sebězích z kopce. No a s Froome (ESP), 2 roky ... a jestli se dá mluvit o ovladatelnosti, tak nevím, kdo koho ovládá.  laughlaugh

Jak plánuješ jejich využití v jednotlivých etapách?

Střídat budu oba. Zatím jsem ve fázi studování profilů trati.

Je pro tebe Trofej hor výzvou či dokonce naprostým vrcholem tvého sportovního snažení?

Jako Trofej to určitě neberu. Bude to zážitek.

S jakým výsledkem bys byla spokojena?

100 % výsledek je pro mě už samotná účast a to, že jsem sebrala odvahu jít se dobrovolně zničit.

Na co se nejvíc těšíš a čeho se nejvíce obáváš?

Těším se na přírodu a lidi kolem. Obávám se zranění, vzhledem k tomu, že jsem toho teď moc nenaběhala a nerada bych byla zase bez běhání. A pak se také obávám francouzské „zpomalenosti“ ... jim jsou časové údaje a přesnost tak trochu jedno (čerpám z vlastních zkušeností). Tak jsem zvědavá, jak profesionálně budou mít vše řešené tady. Nemám ráda, když přijdu na start v daný čas a ono se nestartuje. Je to moc na mě i mé psy.

Je pro tebe Francie tou zemí oblíbenou či dokonce vysněnou?

Oblíbenou rozhodně ano. 4x Paříž a celou Francii mám, co se týká památek, vylodění v Normandii a četníka ze San Tropez, procestovanou, jak autem, tak na motorce. Miluju posezení ve vinicích jen tak na stráni, a to v oblasti Bordeaux. A nesmím opomenout cyklistický závod, který jsem navštívila už tolikrát ... Le Tour de France, díky které mají moji dva psi jméno. laugh Takže teď bude můj velký sen TDM konečně splněn.

Co bys dodala na závěr?

Ráda bych dodala povzbuzení pro ty, kteří váhají na TDM jet. Pokud je to váš sen a máte k tomu možnost, tak až se vrátím ............ tak vám řeknu ......  smiley