Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Trophée des Montagnes 2007

 

V letošním roce byl obnoven extrémní etapový závod v canicrossu, Trophée des Montagnes 2007.

 

Krátce před uzávěrkou přihlášek jsme se dohodli na účasti české minivýpravy ve složení Ivana Velkoborská, Michal Ženíšek a Roman Čermák. O náročnosti závodu v Savojských Alpách každý měl své představy, dle popisu v propozicích, ale teprve při obhlídce první trati v Poligny jsme si uvědomili, že úspěchem bude zvládnout všechny etapy a doběhnout až do cíle v Auris. Celkem 12 etap, z toho 3 noční, v 9 dnech, v 5 lokalitách, z toho 4 lyžařská střediska, jednotlivé etapy dlouhé 4 - 9 km, celkem 70 km, nadmořská výška 1400 - 2300 m, asfaltové silnice, polní a lesní cesty, pastviny, sjezdovky, schody, kamzičí stezky a to vše nahoru i dolů. Šok z obhlídky první trati umocňovalo vyjádření Ivany, že tak náročné trati na předchozích ročnících nebyly. Extrémní svahy neumožňovaly ani těm nejlepším závodníkům proběhnout celou trať v žádné etapě. Chůze se stala naprosto běžnou metodou zdolávání příkrých svahů.

Již první kilometry naznačily, že Ivana a Michal mají šanci bojovat ve svých kategoriích o umístění mezi nejlepšími a já na umístění uprostřed startovního pole. Naše těla si postupně zvykala na extrémní zátěž a fyzickou i psychickou podporu jsme měli u našich čtyřnohých pomocníků. Velice rychle si zvykli na každodenní kolotoč závodění, koupání, odpočinku, venčení, napájení a krmení. S blížícím se koncem závodu bylo rozhodující, kdo vydrží bez zranění a se zbytkem sil až do konce. Nakonec se to nejlépe povedlo Ivaně, po bravurním výkonu vybojovala 3. místo v CCW. Michala nepustilo v závěru do boje o 3. místo v CCM zranění, mně se povedlo bez újmy zdárně dokončit na 11. místě v tvrdé konkurenci nejpočetnější kategorie CCV. Dobré jméno naší výpravy ještě zvýraznil Michal, jako člen česko-belgické štafety, která z 26 štafet vybojovala 1. místo.

Přátelská a pohodová atmosféra pod taktovku francouzsko-belgických pořadatelů, za přispění všech závodníků, naprosto vyvážila extrémní zátěž závodu, a proto můžeme doporučit i ostatním zájemcům účast na TDM - nejnáročnějším „sprintovém“ etapovém závodě v canicrossu.

 

Roman Čermák