Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sportovní začátky i konce

 

O mých sportovních začátcích se zmíním jen krátce. V šedesátých letech minulého století jsem hrál fotbal za čakovickou Avii a ďáblické Dynamo, rád jezdil na kole, bavil mě stolní tenis, sportoval jsem na dětských táborech, také chodil do strašnického Sokola a dostal pětku ze šplhu.

Po skončení základní devítileté školy jsem zahájil studium na střední ekonomické škole a začal přemýšlet, kam by měly směřovat mé další sportovní kroky. Řekl jsem si, co zkusit cyklistiku. Po několik příštích let se cyklistika stala pro mě sportem číslo jedna.

V cyklistickém oddílu při TJ Kovo Praha jsme se věnovali nejen dráhové a silniční cyklistice, ale taky cyklokrosu. A kromě jízdy na kole na všemožné tehdy známé způsoby jsme v tréninku (především v zimním období) běhali a plavali, hráli fotbal, lední hokej i basketbal, posilovali. Roky na Třebešíně byly pro mě tou nejlepší všeobecnou průpravou pro mé sportovní aktivity v budoucích letech.

Pravidelné běžecké výběhy v rámci tréninků v cyklistickém oddílu a individuální běhání mě logicky přivedly na myšlenku, vyzkoušet svou formu i na běžeckých závodech. V roce 1974 jsem se již zúčastňoval závodů v bězích mimo dráhu, v té době ještě v dorostenecké kategorii.

Po maturitě jsem začal studovat na pedagogické fakultě obor tělesná výchova - branná výchova a trénovat v oddílu atletiky Slávie PedF UK Brandýs nad Labem. Na některých běžeckých závodech (hlavně v soutěžích na dráze) jsem hostoval za Slavoj Čáslav nebo Slavoj Stará Boleslav.

V druhé polovině sedmdesátých a v první polovině osmdesátých let jsem také hrával, i když nepravidelně, Hanspaulskou ligu malé kopané (za Queens Park Club).

Po skončení studií a roční vojenské službě jsem se k systematickému trénování a pravidelnému závodění vrátil v polovině osmdesátých let. V zimních měsících jsem závodil na dálkových bězích na lyžích (na závodech od třiceti do sedmdesáti kilometrů).

V roce 1985 jsem začal učit na čakovické základní škole a současně i běhat a závodit, tentokrát za Vodní stavby Praha. V této době jsem zkoušel i závody v orientačním běhu.

V roce 1987 jsem vstoupil do oddílu triatlonu Sportovních staveb Praha a závodil od těch nejkratších triatlonů až po ty dlouhé. Později jsem startoval za oddíl duatlonu Sokola Horní Počernice.

Na podzim roku 1990 jsem začal s tréninkem na závody sportu psích spřežení. Kvůli špatným sněhovým podmínkám jsem však první závod (ve skijöringu) běžel až v prosinci 1991. V sezóně 1993-1994 jsem absolvoval první závody také v dalších disciplínách s jedním psem, v canicrossu, bikejöringu a pulce. Zpočátku jsem závodil za Musher´s club Centrum, od roku 1993 za Sportovní klub Bering Praha a po roce 1998 za Sportovní klub severských psů Kraslice.

V první polovině devadesátých let jsem se kromě běžeckých závodů, triatlonových závodů a závodů s jedním psem zúčastňoval i některých závodů na horských kolech.

Na mistrovství Evropy jsem poprvé startoval (bylo to v canicrossu) v roce 1998 v Belgii.

Poslední závod se psem jsem běžel v květnu 2007 a bez psa v prosinci 2008.