100% jahodový dort
Den první: příprava marcipánových jahůdek.
Recept možná vypadá snadně, ale věřte, že zpracovat marcipán a vytvarovat všechny jahůdky zabere alespoň 3 hodiny (tedy mě to tak dlouho trvalo) tak je lepší si je připravit den předem. A navíc vám v lednici dobře proschnou a ztvrdnou.
Ingredience:
120g moučkového cukru
120g mandlí - nesolených a nepražených!
1 bílek
červené a zelené potravinářské barvivo
čokoláda na vaření
Postup:
Mandle spaříme, oloupeme a opravdu dobře namlejeme. Pak je smícháme s cukrem a s bílkem zpracujeme v tužší hmotu, která se nelpí na ruce (nebo na stěny nádoby). Těsto si pk rozdělíme na dvě části - první bude docela malá a naopak druhá bude tvořena většinou těsta. Do první zapracujeme zelené barvivo - stačí jen trochu, ale ujistěte se, že je hmota opravdu dobře zpracovaná, musí být dokonale rovnoměrně obarvená. Na druhou zatím použijeme trik č.2 - mokrá miska. Ze zelené tvarujeme titěrné lístečky od jahůdek - lze se spokojit s malinkými oválky, mírně zatočenými. Kousek hmoty si necháme na straně pro vyvoření lístků na číslovkách. Lístky pak dáme na talíř schnout. Dobře si opláchneme ruce, aby na nich nezůstal ani jediný zelený kousek. Pak si přichystáme "těla" jahůdek - do zbytku hmoty dobře zapracujeme větší množství barviva - jahůdky jsou červené, ne narůžovělé! - a opět si zdlouhavým propracováním zajistíme rovnoměrnost barviva. Pak začneme tvarovat jahůdky - z malého kousku hmoty si vytvoříme trojúhelníček a tomu zaoblíme všechny tři rohy. Takto pracujeme, dokud se nebudeme mít dostatek jahod - já potřebovala 27 jahůdek, ale vytvořila jsem jich 40, protože se z nich stejně mnoho nepovedlo, nebo se k nim nehodil žádný lísteček. Ze zbytku hmoty pak vytvoříme číslovky, ke kterým ze zbytku zelené hmoty uděláme lístečky.
Zatímco si tvarujeme lístečky a jahůdky, dáme rozehřát čokoládu. Není jí zapotřebí moc, stačí dva až tři čtverečky. Ujistěte se ale, že vám teplota nepřekročí 60 stupňů (viz trik č.1 - rozehřívání čokolády).
Když je čokoláda roztavená a lístečky s jahůdkami vytvarované, začneme s lepením. Vždy vybereme jahůdku a lísteček,které na sebe nejlépe pasují a horní část jahůdky potřeme troškou čokolády a na tu rychle položíme lísteček. Tento postup opakujeme, dokud nebudete mít hotových více jahůdek, než jste chtěli. Pak to samé uděláme i s jahodovými číslovkami. Úplně nakonec vezmeme špejli (já ji teda používala už při lepení, je to docela praktické) a ostrým koncem namočeným do čokolády vyrábíme na jahůdkách tmavá zrníčka - to chce cvik a než vám to půjde, určitě jich pár zkazíte, ale s tím si nelamte hlavu, proto je jich víc. Samozřejmě zrníčka nakreslíme i na číslovky.
Tím je pro dnešek hotovo a nezbývá nic, než jahůdky dát do lednice a uklidit kuchyň .-)
Den druhý: upečení a nazdobení dortu
Ingredience
Na korpus:
- 250g polohrubé mouky
- 250g rostlinného tuku (Hera)
- 5 vajec
- 70g vlašských ořechů
- 100g lískových ořechů (lze nahradit vlašskými)
- 200g moučkového cukru
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- 100g čokolády
Krém na mnoho způsobů
Jahody (asi 20)
Červené želé (na 750 ml)
Lehký pudinkový krém
Postup:
Změklý tuk našleháme se žloutky do pěny. Pak vmícháme nastrouhanou čokoládu, mleté ořechy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh (trik č.3). Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Hotovému korpusu seřízneme vršek, aby byl rovný a vydlabeme ho, aby byl co nejhlubší a na okraji byla asi centimetr tlustá stěna. Tento výtvor a zbytek korpusu, co jsme seřízli necháme vychladnout.
Zatím si připravte Krém na mnoho způsobů z rubriky Krémy, náplně a polevy. Ten si rozdělte napůl. První polovinu vyrobte s rumovou příchutí, druhou udělejte čokoládovou s jahodovým džemem (jahodovo-čokoládová - mix dvou příchutí).
Korpus nyní opartně vyndejte z formy, tu umyje a korpus do ní vraťte zpět (zní to zvláštně, ale dort tak zatuhne ve správném tvaru a nebude "rozteklý"). Dno korpusu vymažte jahodovo-čokoládovým krémem, pak na něj přimáčkněte ten kus, který jste si odřízli od čerstvě upečeného korpusu a samozřejmě posléze upravili na správnou velikost, a ten potřeme rumovým krémem. Celé dáme do ledničky.
Zatím si vyndáme jahody. Ty rozkrájíme na poloviny, jenom jednu si necháme, jako ozdobný prvek, celou. Pak vytáhneme dort a rozpůlené jahody klademe v soustředných kruzích od kraje směrem do středu. Samotný střed nakonec ozdobíme celou jahodou. Dort si opět odložíme do lednice.
Teď si připravíme červené želé podle návodu, místo klasické vody můžeme použít jahodový džus nebo šťávu z kompotu. Pokud budete chtít použít klasickou šťávu (ze sklenic), rozhodně nepoužívejte koncentrát, ale rozmíchejte ji v dostatku vody. Želé mícháme, dokud se z něj nepřestane kouřit a pak nalijeme na dort a dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.
Než želé ztuhne, připravíme si Lehký pudinkový krém z rubriky Krémy, náplně, polevy a ten rozdělíme na dvě poloviny. Do první zašleháme lžičku rumu, do druhé trochu roztavené čokolády na vaření (viz trik č. 1). Pak si vyndáme zatuhlý dort z lednice a opatrně vo vyndáme z formy a přendáme na mřížku. Pozor! Když želé nebude dobře zatuhlé, začne se roztékat a dort vezme s sebou! Pak stěny dortu potřeme čokoládovým krémem a necháme chvilku zatuhnout v lednici. Rumový krém si dáme do zdobícího sáčku (nebo do igeliťáku, jehož jeden roz je ustřižený, ale jenom trochu). Dort vytáhneme z lednice, podél okrajů ozdobíme rumovým krémem a opět vrátíme do lednice.
Čokoládu roztavíme (viz trik č. 1) a vyndáme jahůdky, číslo a dort. Opatrně kápneme na každou jahůdku kapičku čokolády a rychle přilepíme na dort. Já je lepila do mezer mezi krémem, protože vypadaly nevzhledně. Šest jahůdek jsem nalepila i na tělo dortu. Nakonec čokoládou pokapáme i číslovky které přilepíme na želé. Na číslovky se nebojte použít víc čokolády, aby byly víš než želé. Čokoládu necháme ztuhnout a dort přendáme na talíř. Pak podáváme.
Dort ukládáme do lednice, ale po delším skladování se číslovky v želé můžou rozblemcat a začít vypadat hrozně. Ale věřím, že dříve než se to stane, si dort sníte .-)