Čtyřovocná roláda
Ingredience:
Těsto:
- 4 vejce
- 2 lžíce horké vody
- 160g cukru moučky
- 100g polohrubá mouka
- prášek na pečení
Krém na mnoho způsobů, Lehký pudinkový krém
Ovoce (já použila borůvky, meruňky, jahody a kompotované třešně)
Postup:
Nejprve ušleháme žloudky s vodou do pěnya do nich vmícháme sníh (podle triku č.3). Toto pořadí je nutno dodržet, jinak vznikne sníh s pucky. Terprve do směsi pěny a sněhu vmícháme cukr, mouku a prášek na pečení. Na plech dáme dobře máslem vymazaný a moukou posypaný papír na pečení. Jde o to, aby se vám těsto snadnou sloupávalo a nepřipalovalo, až budete rolovat roládu. Ani neuvažujte o tom, že byste nepoužili pečící papír! Pak tedy na plech s papírem nalijte těsto, ale ne plát tlustší než půl centimetru! Tlusté pláty se lámou a praskají. Těsto upečte ve troubě vyhřáté na 180°C a pečte asi dvacet minut. Těsto vytáhněte, až začne slabě hnědnout, ale raději zkuste lehkým stlačením pláty, že je tuhé, ale ne tvrdé, musí být trochu vláčné. Nezkoučejte do něj bodat špejlí, bylo by děravé.
Zatím si připravte Krém na mnoho způsobů (dále jen krém) a Lehký pudinkový krém (dále poleva) z rubriky Krémy, náplně a polevy. Do krému přidejte trochu ovocné šťávy, já puužila dvě lžíce nálevu z kompotu. Dále jahody nakrájejte na čtvrtiny a třešně vypeckujte a překrojte napůl.
Až vytáhnete těsto z trouby, nechte ho trochu zchladnout, oddělte ho od papíru a pak ho vraťte na plech a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Když je těsto dodtatečně chladné, potřete ho krémem a tak tři centimetry od kraje položte jahody. Těsto opatrně začněte rolovat a pokaždé, když doděláte otočku položte třešně (jednou rukou ho stále držte, aby se nerozlezlo), opět zatočte a téměř u kraje poslkádejte borůvky a doviňte (dotočte-dorolujte). Roládu pak položíme okrajem dolů a nehte v lednici asi hodinu ztuhnout. To je čas na dodělání polevy a na nakrájení meruňek. Ty nakrájejte na šestiny a každou šestinu - měsíček - překrojte.
Až roláda ztuhne, opatrně skrojte nevzhledné okreje, aby byly krásně rovné. Teď si roládu přeneste na mřížku. Roládu pak potřete polevou a ozdobte meruňkami. Pak celöu roládu nehte asi hodinu a půl v lednici zatuhnout a můžete podávat. Roládu samozřejmě v lednici i skaldujte.
Roztírání polevy: Naberte polevu stěrkou a naneste na nejvyšší bod rolády. odtud roztírejte roládu rovnoměrně po stranách, až úplně dolu. Pak postup opakujte dokud vám nedojde poleva nebo dokud s její tloušťkou nebudete spokojeni.