Jdi na obsah Jdi na menu
 


Advent

29. 11. 2010

 

Advent
Blíží se vánoční svátky, tak proč si nepřipomenout některé zvyky a obyčeje.

Advent (odvozeno od latinského „adventu“ znamená latinsky příchod) je období čtyř neděl před vánočními svátky radostného očekávání a těšení - věřící se těší na příchod Spasitele, ostatní na nejpříjemnější svátky v roce. Křesťané doporučují pro adventní týdny mírný půst, protože střídmost v jídle bystří rozjímání.

Adventní období trvá čtyři neděle před slavností Narození Páně (25.12.). Děti dostávají adventní kalendáře a otevírají každý den jedno okénko. Tématem adventní doby je jak jsem se již zmínila příchod Krista. Advent je rozčleněn na dvě části. Od první neděle adventní do 16. prosince je pozornost upřena na příchod Krista. Druhou částí je poslední adventní týden - 17. - 24. prosince - a je zaměřena ke slavnosti Narození Páně.

Adventní období nebylo vždy čtyři týdny, to se ustálilo až někdy v 8. století, ale předtím trvalo týdnů šest. Advent je doba, do které křesťané později zasadili některé své významné světce tak, aby toto období podpořili. A na svátky těchto světců se v lidovém prostředí navázaly různé lidové tradice, které mají kořeny právě v tom předkřesťanském období.

Světci jsou to:
sv. Lucie, sv. Barbora, sv. Mikuláš a sv. Ondřej.

 
Adventní věnec - je věnec většinou ozdobený chvojím, šiškami , jeřabinami, mašličkami a jinými drobnostmi a 4 svíčkami. Čtyřmi proto že adventní čas začíná čtyři neděle před Vánocemi. Každou adventní neděli se postupně jedna ze svíček zapálí. V poslední adventní neděli se tedy rozzáří všechny svíčky najednou.

Barborky - Svobodné dívky si 4.12. tedy na svátek Barbory řezali větvičky z třešně. Pakliže na Štědrý den ve váze vykvetli měly se do roka vdát.