Jdi na obsah Jdi na menu
 


SDH Skupice

hasici_1922-znak.jpgTrocha Historie

Sbor dobrovolných hasičů byl založen roku 1904.

Zakládajícími členy byli pánové: Tomiška, bratranci Novotní, Hlaváček, Sádlo, Pekař Fr., Novák, Klas, Procházka, Honzíček, Houžvička, Sedlák a Pekař Jos.

Sbor zakoupil ruční stříkačku firmy R.A Smékal , Praha - Smíchov za 1960 Kč. Se strojem bylo dodáno 150 m hadic. Sbor uspořádal první hasičské cvičení u stavení č.p. 1 dne 9.července 1905.

sdh-znak.jpg

Současnost

Sbor má v současné době 16 členů.

V roce 2014 jsme oslavili 110 let od založení sboru.

SDH Skupice je aktivní spolek v obci, který se posledních několik let  snaží o obnovení komunitního života v obci. Hasiči se podíleli velkou měrou na realizaci dětského hřiště  a vytvoření  malého fotbalového hřiště pro mládež. V minulých letech jsme obnovili  akce jako jsou Vynášení Morany,   Stavění  máje a  oslavu Posvícení. Dále realizujeme každoročně Dětský den, pálení čarodejnic, Halloween, Vánoční zpívání.

SDH Skupice  se také podílí na údržbě obce formou brigád. Cílem aktivit je  zvelebování  obce a  předcházení škod způsobených bleskovými povodněmi, kterými je obec díky své poloze ohrožena. V posledních letech to byla zejména úprava a čištění kanalizačních vpustí, úprava obecního pozemku u bývalé drůbežárny,  úklid a úprava veřejných ploch a obecní nádrže. 

Sbor v současné době disponuje funkční stříkačkou z roku 1938 od firmy Smékal. Ukázka stříkačky zde

Kontakt - starosta sboru: Jan Švadlenka,  605 422 359, sdhskupice@centrum.cz

* Stanovy sboru k nahlédnutí (pdf.)