Jdi na obsah Jdi na menu
 


židovník německý

29. 11. 2011

Myricaria germanica (L.) Desv. - židovník německý

-myricaria_germanica-lokalita.jpg

Židovník je keř z čeledi tamaryškovitých – Tamaricaceae, který dorůstá výšky 60 – 220 cm. Větve má vzpřímené, letorosty žlutavé, někdy červenohnědě naběhlé. Listy jsou čárkovité až podlouhlé, lysé, šedozelené, žláznatě tečkované. Květy jsou v koncových mnohokvětých hroznech. Plodem je tobolka, semena mají pérnatý chmýr. Kvete v červnu až srpnu.

-myricaria_germanica-biotop.jpg

Jeho biotopem jsou písčité a štěrkové náplavy břehů horských a podhorských řek a potoků, sekundární výskyty jsou známy z hald, lomů a odkališť. Je to světlomilný druh nesnášející regulační zásahy na řekách včetně splachů hlín. U nás se vyskytuje v porostech svazů Salicion eleagni a Salicion triandrae.

  -myricaria_germanica-porost.jpg -myricaria_germanica-porost1.jpg

Celkové rozšíření židovníku v Evropě je ostrůvkovité a zahrnuje Skandinávský poloostrov, Pyreneje, Apeniny, Alpy, Karpaty a Krym. Dále na východ zasahuje do hor Malé a Střední Asie od Turecka přes Kavkaz po Kopet-Dag.

       -myricaria_germanica-kvetenstvi.jpg  -myricaria_germanica-kvetenstvi1.jpg

-myricaria_germanica-listy.jpg

V ČR se vyskytuje jen v oblasti Karpatského mezofytika a oreofytika podél zejména Dolní a Horní Bečvy, Jasenice, Opavy, Ostravice, Olše, Ondřejnice, Čeladenky a Lomné. Možná původní lokalita u Českého Krumlova již zanikla. Další ojedinělé výskyty (např. Havlíčkův Brod) jsou nepůvodní, pocházející z výsadeb. Patří k zákonem chráněným, kriticky ohroženým druhům (C1, §1).

           -myricaria_germanica-detail.jpg  -myricaria_germanica-plodici.jpg

Fotografováno: 19.6. 2009, Rumunsko – Petrosani, niva řeky Jieţ na úpatí pohoří Paring (Munţii Parângului)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář