Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uzdravující myšlenky a víra

11. 9. 2010

Obdobný fenomén se také vyskytuje u placebo efektu. Placebo efekt se dříve používal například na ověření účinnosti nových léků. Pacienti, aniž by to tušili, byli rozděleni do dvou skupin. Jedné skupině byl podáván testovaný lék a druhé neškodný preparát, který byl od léku pouhými lidskými smysly k nerozpoznání. Obě skupiny byly informování, že dostávají lék. Tedy jedna skupina pacientů byla záměrně klamána. Jaké však bylo zděšení lékařů i jiných odborníků, když zjistili, že se obě skupiny pacientů uzdravují součastně. Tedy že se uzdravuje i ta skupina pacientů, která lék nedostává.

Placebo efekt se chová jako oheň. Stačí, aby se jen u jednoho pacienta projevily účinky léku, pak i ostatní zaznamenávají zlepšení. Zažehne se malý plamínek, který se rozhoří. Zajímavé na tom je, že zlepšení nenastává jen v pocitech pacientů, ale je dokládáno i odbornými vyšetřeními.

Třetím příkladem působení myšlenek na tělo je léčení bradavic. Bradavice se často po odstranění „vracejí“. Lékaři však zjistili, že pro zvýšení léčebného efektu je dobré odehnat bradavice také v mysli. Prostě si představíte, že vás bradavice opustily. Prostě si sbalily  kufry a odešly. Tato metoda se zejména užívá u dětí, protože ty jsou ochotné představit si, jak bradavice od nich odcházejí.

Byli by jste i vy ochotni užít tuto metodu? Pokud ano, Vaše myšlenky Vám mohou velmi prospět. Nejste odkázáni jen na placebo efekt, nýbrž můžete těchto metod užívat i vědomě.

Povšimněte si, prosím, že mechanizmus placebo efektu je stejný jako v ostatních příkladech. Jak je z uvedeného patrno, tělo (soma) v obou případech  reaguje na informace z psýchy. A je jedno, jakým způsobem byla tato informace do psýchy implantována, zda:

1.      uměle, za pomoci hypnózy, například sugesce popílení, nebo

2.      vytvořena samotnou psýchou na základě vnějších informací, jak je tomu u placebo efektu, nebo

3.      vědomě vytvořena a implantována do psýchy jako u léčby bradavic

U placebo efektu byla psýcha pacientů ovládnuta vírou v jejich uzdravení. Zajisté jste se setkali s rčením: „Víra i hory přenáší“. A tak víra v případě placebo efektu přenese zdravotní stav pacienta z nemoci do zdraví.

Pokud toto „dokáže“ víra v biochemii lidského těla, mohla by to dokázat i v jiných oblastech lidské činnosti, například v chůzi po vodě. Odpovězte, prosím, na otázku: Věříte, že můžete chodit po vodě? Pokud nevěříte, tak nemůžete. Ale naproti tomu například když se chcete napít nápoje. Věříte, že se napijete? Pokud věříte… Napijete se. Vzpomeňte si, prosím, na stav vaší psýchy před pitím. Ani jste o tom neuvažovali, zdali věříte, či ni ne. Prostě jste se napili. Pokud byste však dali prostor zkoumání vaší víry, potom vaše víra neovládla zcela vaši psýchu, protože psýcha byla schopna vyprodukovat myšlenky odporující dotyčné víře. Jestliže nemáme nad něčím vládu, nemůžeme na to stoprocentně uplatnit svůj vliv. Víra zde podléhá stejný zákonitostem jako politické zřízení nějakého státu. Čím více je režim oslaben, tím je dán větší prostor odpůrců, kteří daný režim narušují.

Ale vraťme se k placebo efektu. Placebo efekt je prubířským kamenem současné medicíny. Hippokrates, jehož přísahou se každý začínající lékař zavazuje, by zřejmě neměl  skrupule placebo efektu užívat ve prospěch pacientů. Ale současná medicína je příliš ložená v materializmu. Snad proto považuje placebo efekt za neetický. Ovšem sama „tvrdí“, že neetičnost placebo efektu vězí v klamání pacienta. 

I my jsme příliš loženi v materializmu. Základní vzdělání naší civilizace nám vysvětlí fyzikální zákony, které vylučují chození po vodě. A tak setrváváme ve víře, že chození po vodě, létání a jiné takzvané zázraky nejsou možné. Kolikrát v minulosti se již věda zmýlila? Například vědci v minulosti tvrdili, že ve vlaku pohybující se větší rychlosti než 22 km za hodinu se všichni udusí. Také vědci tvrdili, že nemůže nikdy vzlétnout stroj těžší než vzduch. Dnes se však můžete projet vlakem rychlostí i 300 km za hodinu, aniž byste měli dýchací potíže. A podívejte se vzhůru! Uvidíte nebe „plné“ letadel. Proto se stále dívejme vzhůru a pochybujme o tom, že nejsme schopni chodit po vodě. Myšlenky odporující víře, která nám klade hranice, ji sesadí z trůnu a my na trůn dosadíme jinou víru. Víru, že jsme schopni konat zázraky.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář