Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsledky klubu JK Argos

15. 9. 2010

 

2010

 

MČR Drezury 2010

 

      Naši jezdci na MČR v Drezuře 2010 v Hradišťku u Sadské obsadili 5. a 6. místo.

 

Ve dnech 6.8. a 8. 8. 2010 proběhlo v Hradišťku u Sadské MČR v Drezůře 2010. Po splnění kvalifikací jsme měli zástupce v kat. Mladší junioři, Veroniku Šulistovou  s klisnou Mercedes a v kat. Děti, Michaelu Votrubovou s klisnou Rachel.

V pátek se jako první prezentovala Veronika s Mercedes, vzhledem k tomu, že je klisna zvyklá na „polní podmínky“ tréninku, nijak ji nevadilo rozmoklé kolbiště, což bylo výhodou proti v tomto směru zhýčkanějším soupeřům. Jízda dvojice byla velmi povedená a octla se po prvním dni na krásném čtvrtém místě z 11. dvojic. Pouze německý rozhodčí nám nebyl nakloněn, a tak nakonec jeho známka 53 % byla o 11 % nižší než od hlavního rozhodčího. Nikdo jsme nepochopili proč, ale nemá smysl o tom bádat, příště se dojdeme zeptat. V našem táboře zavládla euforie a s optimizmem jsme čekali na sobotu. V noci lilo jako z konve a pokračovalo to sobotou, takže pořadatelé přesunuli soutěže do haly. Veronika s Mercedes tentokrát zajeli hůř, ale paradoxně pan německý rozhodčí nám dal o 2 % víc než včera. Veronika s Mercedes spadly níž a do volných jízd postupovaly na 5. místě.
Ráchel s Michaelou zaplatily daň z nervozity a nezkušenosti jezdkyně a po prvním dnu byly na 6. místě.

Neděle byla opět uplakaná, takže dopolední soutěže byly opět v hale. Tentokrát Ráchel s Michaelou zabojovali a byli hodnocené dokonce jako čtvrté, celkově to však stačilo na 6. místo.

Okolo poledne nesměle vykouklo sluníčko a nastalo dilema, zda být v hale či venku. Jako vždy v Čechách se vytvořily dva tábory, nakonec zvítězilo venku, což bylo dobře, protože přišlo poměrně dost diváků, kteří by se do haly nevešli. My jsme s napětím čekali na volné jízdy kur (kdy si každý jezdec může z povolených drezurních cviků složit svoji úlohu s hudbou). Po vyslechnutí některých nemastných, neslaných hudebních doprovodů jsme se těšili na ten náš, který vymyslela trenérka ze tří částí a zvolila poměrně netypický úvod cvalové pasáže. Veronika s Mercedes směle vjely do obdélníku, hudba plynula a v druhé polovině trenérka bledla, nám se to moc líbilo, neb jsme netušili, že právě vidíme těžkou improvizaci jezdkyně, kterou však excelentně zvládla i se plynule napojila na jednotlivé části. S napětím jsme čekali na výsledek a celkové resumé: 5. místo jsme oslavili mohutným jásotem. Spokojeni byli i majitelé klisny Mercedes, manželé Kuldovi, kterým děkujeme za její zapůjčení pro sportovní účely.

 

     Klisna Mercedes s Veronikou pak absolvovali dekorování, kdy Mercedes předvedla svůj temperament, usoudila, že stání v řadě je nuda a pobavila přihlížející veřejnost svými nedrezůrními kousky jako svíčka, poskoky apod. Doufám, že kdyby to věděl dřív pan německý rozhodčí jistě by lépe ocenil práci trenérky, protože takto Mercedes předvedla ukázku svého předchozího chování, než se před 2 lety dostala k nám do tréninku a nakonec je z toho páté místo v republice.

 Ještě je nutno podotknout, že Michaela Votrubová postoupila na MČR po roce a půl aktivního tréninku, což se povede výjimečně. Veronika Šulistová trénuje pod vedením trenérky 3. rok a předloni již byla na MČR v kat. děti na 6 místě, poté byla vybrána v rámci programu FEI na soustředění, bohužel z finančních a technických důvodů spojených s dovozem se neúčastnila všech.

Uvedené výsledky jsou skvělou vizitkou práce zejména trenérky Anny Dzyuby, ale i všech, kteří se svojí dobrovolnou prací podíleli na realizaci našeho cíle postoupit na mistrovství ČR.

Naše účast mohla být realizována díky finančním příspěvkům od:Města Třeboně, Restaurace Centrum Trhové Sviny, Krokodýlí Zoo Protivín, Sdružení Sedlák Minářová Dolní Bukovsko, Hotel Prostřední Mlýn Železnice u Jičína.
Děkujeme též panu Kubatovi z Hranic, který nám pro nácvik poskytl svoji halu, Ludmile Hruškové za půjčování přepravníku a Šárce Návarové za získání sponzorů.

Z našeho pohledu bylo uplynulé Mistrovství ČR velmi povedené, a to nejen kvůli úspěšným výsledkům, ale zejména tam vládla velmi příjemná a vstřícná atmosféra (dokonce trenérka naší soupeřky, paní Marešová, nám ochotně zapůjčila uzdu , za což ještě jednou děkujeme) s kterou se bohužel na závodech zejména v naší Jihočeské oblasti setkáváme velmi zřídka. Byli jsme, kromě výše popsané epizody velmi spokojeni i s korektním rozhodováním jak zahraničních, tak českých rozhodčích, což též nebývá pravidlem.

 

V roce 2010 jsme v rámci Krčínových slavností vystupovali v historickém průvodu se čtyřmi koňmi. Dlouho nám tento zážitek utkví v paměti a pro mnohé se stal noční můrou, protože pořádající agentura nás informovala dosti vágně o tom co se vlastně bude dít, takže jsme nakonec nešli na konci průvodu, jak jsme požadovali, ale hned za bubeníky. Průvod také po cestě několikrát zastavil, aby mohla proběhnout krátká vystoupení šermířů a pěvců, a nakonec jsme se museli na náměstí prodírat neukázněnými diváky, procházeli jsme okolo stánků s keramikou, takže ohledně bezpečnosti nebyla akce dobře připravena. Nebylo zabezpečeno, aby oně nemohli případně ohrozit diváky. Děly se neuvěřitelné věci, jako že stařenka krátící si cestu prošla těsně za zadkem hřebce, nebo že zvědavé maminky nastrkovaly pod stejnou část těla ostatním koním kočárky s dětmi apod. Pokud jsme se informovali, když jsou koně jinde v průvodu, tak chodí většinou na konci a před nimi zajišťují pořadatelé, aby špalír diváků byl v bezpečné vzdálenosti. Děkujeme vyšší moci, že se nic nestalo a je nám to poučením pro příště, chtít přesný scénář a za podobných podmínek jaké panovaly v tomto průvodu, se prostě neúčastnit.

 

2009

 

V roce 2009 jsme v rámci svatováclavského jarmarku v Třeboní vystupovali v nádherném prostředí zámeckého parku, jelikož byl svátek patrona naší země sv.Václava, předvedli jsme i tuto postavu v dobovém kostýmu v podání Vítka Náhlíka, který sklidil velký úspěch. Za finanční příspěvek na tuto akci Městu děkujeme Třeboni.