recepty
Rýže v MP :
1 hrnek propláchnuté rýže, 1 + 1 hrnek vroucí vody, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli.
Přiklopíme a vaříme na plný výkon 5 min. Pak přilijeme druhý hrnek vody, promícháme a vaříme cca 10 min. Můžeme dochutit kari kořením, hřebíčkem či novým kořením.
Kuře na paprice
1 balíček kuřecích řízků, 250 ml smetany, 1-2 lžíce papriky, 1 střední cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml vody (i více, podle hustoty omáčky).
Cibuli nadrobno nakrájíme a na oleji necháme v MW troubě vařit cca 2 min. Potom vložíme na větší kusy nakrájené kuře a necháme opět cca 5-10 min. vařit. Přidáme papriku, sůl a smetanu s rozmíchanou hladkou moukou na zahuštění. Můžeme dochutit drceným kmínem, bílým pepřem atd. Vše povaříme dalších 5-10 min. Je-li omáčka moc hustá, zředíme vodou a necháme povařit ještě 2 min. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.
Čínská kuřecí specialita
kuřecí maso, zeleninová směs, kari, sůl, kurkuma, sojová omáčka, solamyl
Na dno Ultra plus nalijeme kapku vody. Nakrájené kuřecí maso vložíme do Ultra plus a ochutíme kořením – kari, kurkuma, pepř, sůl, sojová omáčka. Zamícháme a vložíme na 5 min. do mikrovlnné trouby na 750 W. Smícháme solamyl s vodou na pozdější zahuštění omáčky. Po 5 minutách vmícháme zmrazenou zeleninovou směs, rozmíchaný solamyl a vlijeme ještě asi 100 ml vody. Dáme na 5 minut ještě vařit.
Kuře s jogurtem
4 kuřecí prsíčka, 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžička soli
Marináda: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvého kořenu zázvoru, 0,3 l bílého jogurtu
Prsíčka příčně 4x nařízneme, po obou stranách pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Odložíme do chladničky na 20 minut.
Do mixeru vložíme nahrubo nakrájenu cibuli, česnek, oloupaný a nahrubo nakrájený zázvor a jogurt. Rozmixujeme na hladkou kaši. Marinádou polijeme kuře, zakryjeme a vaříme při plném výkonu 12-15min (v polovině obrátíme). Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.
Plněná sekaná
1kg šlehané drůbeží sekané, hrášek, 1 cibule, 3 vejce, červená kapie
Na pánvi orestujeme cibulku, kapii, hrášek, pak vyklepneme vajíčka a připravíme míchaná vajíčka. Do Královské silikonové formy dáme větší část sekané a upravíme do stran, aby uprostřed byla prohlubeň po celé délce, tu naplníme vajíčky a zakryjeme zbylou sekanou. Vaříme 10 min. v MW troubě a 10 min. v pečící troubě na 200°C.
Prejt
½ kg bůčku, 4 housky, vývar, 1 játrovou paštiku, sůl, česnek, majoránku, 1 cibule
Bůček uvaříme a umeleme. Do studeného vývaru namočíme 4 housky a umeleme. Dáme do mísy, přidáme paštiku, sůl, česnek, pepř, majoránku a zpěněnou cibuli, dobře promícháme a dáme péct do UP.
Kuřecí kuličky
500 g mletého syrového masa z kuřat, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce nakrájeného čerstvého tymiánu, 30 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 0,3 l červeného vína, 1 lžíce rajského protlaku, 1 zelená paprika, 5 rajčat, 2 lžíce rozinek, pepř
Maso smícháme s pokrájenou cibulí, česnekem utřeným se solí, pepřem a tymiánem. Dobře promícháme a uděláme malé kuličky. Zakryjeme a necháme v chladničce 1 hod. uležet. Máslo a olej dáme do MP Labužník a rozehřejeme (1min. 750W). Přidáme kuřecí kuličky, které překulíme tak, aby se obalily v horkém tuku. Pak vaříme při plném výkonu 4 minuty. Během vaření jednou obrátíme. Přidáme červené víno, protlak, drobně nakrájenou zelenou papriku, rozinky, oloupaná a nakrájená rajčata a drobně promícháme. Zakryjeme a vaříme při plném výkonu 7-8 minut.
Mleté maso zapečené se zeleninou
30 dkg mletého masa – ochucené jak jsme zvyklí zamícháme v míse na řidší hustotu
30 dkg zeleniny např.mrkev, mladé kedlubny, brokolice, rajčata, papriky nakrájené.
Do UP dáme trochu oleje, vrstvu zeleniny, mletého masa a opět zeleninu a vaříme 5-6 min. na 750W. Pak potřeme směsí z oleje, 2 vajec, strouhanky, soli a 2 lžic strouhaného sýra, znovu vaříme 2 min. na 750W.
Kuře s bramborami
Kuřecí špalíčky omyjeme, osušíme a okořeníme dle chuti (česnekové,
bylinkové, grilovací koření), vložíme do Ultra plus a vaříme v mikrovlnné
troubě na největší výkon (750 W) 8 minut, poté přidáme na kostičky nakrájené
brambory a dáme na 4 minuty do MW trouby na stejný výkon. Poté
promícháme a dáme ještě jednou na 4 minuty do MW.
Lasagne v Ultra Plus
Bešamel: 1-2 lžíce másla rozpustíme v konvičce Micro Plus – 1 min. v MW troubě, přidáme 2 lžíce hladké mouky a opět povaříme 1 min. Do jíšky přilijeme 250 ml smetany, přidáme 10 dkg strouhaného sýru a přilijeme 200 ml bujónu, připravený z teplé vody a kostky bujónu rozmíchané v Mix fixu. Vše dáme povařit na další 1 min. tím máme bešamel připravený.
Náplň: 500 g mletého hovězího masa, rajský protlak nebo konzerva krájených rajčat – podusit na pánvi. Osolíme a okořeníme např. oregánem, bazalkou, pepřem, můžeme přidat česnek nebo cibuli.
Samotné lasagne (doporučujeme Panzani) necháme mírně změknout v Sítu k servírování, aby se s nimi lépe pracovalo.
Postup: jako první vrstvu dáme masovou směs, pak lasagne, bešamel a postupně vrstvíme jednu vrstvu na druhou. Poslední vrstvou budou lasagne polité bešamelem.
Zapékáme v přiklopeném Ultra Plus cca 20 min. na 180°C v běžné troubě.
Mazaneček
250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje + Hery, 2 žloutky, 120 g cukru, asi ½ kostky droždí, špetka soli, citrónovou kůru, rozinky
V hitparádě si z droždí, lžičky cukru, trochy vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, mandle, rozinky, kůru a promícháme. Přidáme vykynutý kvásek, v Maxi fixu protřepané mléko se žloutky a nakonec nalijeme vlažný tuk. Vše v míse promícháme známým postupem a necháme vykynout. Pro lepší chuť můžeme těsto stěrkou trošku propracovat a postup s kynutím zopakovat. Vykynuté těsto vyklopíme jako bochánek do Ultra plusu 2 l, který jsme předtím vymazali olejem, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi 70 min. na 190-200°C.
Cibulová pomazánka
2 větší cibule rozkrájet, 1 lžíci oleje, 1 lžíci vody, 1 lžíci octa, 8 lžic kečupu, ½ lžičky pepře, ¾ lžičky soli.
Vše 15 min. dusíme v MP (do zhoustnutí) a po vychladnutí rozmixujeme. Pak přidáme 2 lžíce másla, 1-2 lžíce majolky a 2 stroužky česneku. Mažeme na veku a sypeme strouhaným sýrem
Domácí chléb v Ultra Plus
1/2 kg pšeničné celozrnné mouky, 1 lžička soli, balíček kvasnic v prášku, 1/3 sáčku prášku do pečiva, 1 lžíce slunečnicového oleje, 400 ml vlažné vody, 1 lžička octa, drcený kmín, lněné semínko a celý mák dle chuti, olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání nádoby na pečení
Do mísy na míchání přesejeme mouku, přidáme sůl, práškové kvasnice, prášek do pečiva, drcený kmín, lněné semínko a celý mák. Část přesáté mouky (asi 1/4) ponecháme v odměrce – při přípravě těsta budeme mouku dosypávat. Přilijeme vlažnou vodu s octem a olejem. Mísu uzavřeme, odvzdušníme a krouživým pohybem dobře promícháme těsto. Postupně dosypáváme mouku tak, aby se nám těsto dobře propracovalo. Mísu s hotovým těstem odvzdušníme a dáme na teplé místo vykynout.
Nádobu Ultra Plus (nádobu i její víko!) vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo pro větší efekt místo mouky vysypeme celým mákem. Do nádoby přendáme valivým pohybem vykynuté těsto, nádobu přiklopíme a dáme péct. V elektrické troubě pečeme cca 20 – 25 min. při teplotě 180 - 200ºC.
Pudink v Micro Plus konvičce ( v MW troubě):
1 sáček pudinku, 500 ml mléka, 2 lžíce cukru
V Mix fixu promícháme pudinkový prášek s cukrem v asi 200 ml mléka. Zbylé mléko nalijeme do konvičky MP a ohřejeme na plný výkon asi 45 sekund. Promíchaný pudink nalijeme do konvičky k ohřátému mléku, zamícháme a vaříme na plný výkon 2 min. Pudink opět pečlivě promícháme a dovaříme asi 1,5 min. Pudink by měl být uvařený, ale pokud je stále řídký, můžeme ještě chvíli povařit. Takto připravený pudink je jemný a hlavně se nepřipaluje.
Zapečené brambory Alba v Ultra Plus (velký pekáč)
10 – 15 ve slupce uvařených brambor, 2 zakysané smetany, 6 vajec natvrdo, šunka, plátkový sýr, pórek, cibulka s natí, paprika, bylinková sůl
Oloupané brambory nakrájíme na 0,5 cm kolečka, uvařená vejce také nakrájíme na kolečka. Do UP naskládáme brambory posypané bylinkovou solí, pak šunku, pórek, kolečka vajec a rozetřeme jednu zakysanou smetanu. Pak opět brambory posypané sladkou paprikou, šunku, cibulku, vejce a opět smetanu. Nakonec poklademe pár kolečky brambor a zakryjeme plátky sýru. Pečeme asi 1 hod. na 200°C.
Pozn. Smetana trochu pustí vodu, ale není to na závadu