Jdi na obsah Jdi na menu
 


Až hora zčervená - zajímavá pověst

13. 12. 2012

 

Až hora zčervenázapad-8.12.2012.jpg

Tuhle pověst jsem zaznamenala už před mnoha lety, protože bydlím v tom "správně tajemně podezřelém kraji". A na každém šprochu, je přece pravdy trochu. Tomu kopci říkám stolová hora u Přestavlk a fanaticky ho pozoruji každý den, co kdyby. V sobotu jsem v Lese psích duší udělala rychle fotku úkazu, o kterém se pověst zmiňuje. Vše trvalo jen velmi krátce, jak už to bývá při západu slunce. Pověst má návaznost na choceradské Lurdy, dnes část Lesa psích duší, kde poslední dobou neustále pozorujeme zajímavé jevy. Ale posuďte sami.

Rytíř ukrývá tajemství věků, staví své sídlo tak, aby viděl na stůl bohů. Ten se nachází v divočině plné hlídajících hladových vlků.

Normální smrtelník přes ně nikdy neprojde, jen černý muž, co prochází věky. Muž, který skálou proniká a uvnitř dlí, kde není čas. Tam on a další čekají na konec věků tohoto světa. Stůl bohů propojen jest chodbami, až k sídlům rytířovým. Uvnitř stolu nalézá se velká síla, která bude vypuštěna, až slunce dá znamení a stůl zahoří. Tehdy nastane čas a černý muž dá znamení nebesům. Pak lidé zří dějiny věků, které budou okolo nich plout, jako nebesa. Mnozí se z toho zblázní a budou chodit krajinou, dokud nepadnou. Svět už nebude, jako býval, černý muž lidi naučí, co už zapomněli. Tolik pověst.

 

Trochu to rozeberu. Název Přestavlky snad ani nemusím. Pověst hovoří v přítomném čase, když vznikla. Dnes už přes sta vlků projít nemusíte, ale asi v té době jich tu bylo opravdu hodně. Proto je tu Vlkovec, poblíž jsou Vlkánčice, takže víc nemusím dodávat. Rytíř, evidentně Jan Zúl, píši tu o něm v Tajemství choceradských Lurd, se znal s černým mužem, byl to jeho druh zvaný černý Petr? I o něm se na Hačmoru dozvíte. Už samotné jméno to procházení skálou nevylučuje.  Zajímavé je, že v různých částech světa se oběvuje podobný muž. Cestuje snad časem? Chodby tímto směrem rozhodně jsou. Do budoucna chystáme článek i s fotografiemi.

Jediný kopec podobný stolu a viditelný z našich Lurd, je právě onen výše zmiňovaný.

Zajímavá je zmínka o velké síle. Snad nějaký stroj? Přírodní síla? Stroj času? S tím časem tu někdy máme problém, i o tom se na Hačmoru dočtete. Proč název Stůl bohů? Přistávací plocha? Z nebes cosi přiletí? Proč dá černý muž znamení nebesům. Bible hovoří o stroji, které nazývá Sláva boží, bude to něco podobného? V křesťanské nauce značí stůl boží, Království nebeské. Výběr výkladu je opravdu rozsáhlý. Já zde dám dobový obraz, který vznikl r. 1712, umělec zde zachytil zcela, podle mne, realistický výjev. Celá staletí vznikalo plno obrazů, kde je zachycen létající stroj. A nebude to jen fantazie umělců, protože ve své době by to rozhodně nevymysleli.ufo-na-obraze--okolo-r.1700.jpg

Dějiny věků plující, jako nebesa. Ani to není neproveditelné, technika dnešní doby by něco takového dokázala, tak proč by to neměl dokázat někdo jiný. Moc zajímavé je, že černý muž má nějaké společníky. Kdo jsou tito zmínění? Dozvíme se někdy víc? Bude to už brzy?

Pokud někdo zná další podrobnosti k výše uvedené pověsti, nebo zachytil něco zajímavého na svých fotografiích v okolí Chocerad a Přestavlk, ozvěte se nám, prosím.

Autor: Eva

foto: Eva

Ještě jedna fotka Stolové hory u Přestavlk.

stolova-h.-u-pr..jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář