Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pach smrti

20. 8. 2018


Pach smrtip8113546--2-.jpg

 
všude se valí zkáza v podobě sucha a já se ptám, co proto kdo dělá, aby to zvrátil? Když se najde zubožený pes, či kočička, okamžitě se rozjede vlna pomoci na sociálních sítí. Napadlo vás však, že vaši pomoc potřebují i divoká zvířata a hlavně hmyzíci? Když jsem začala psát tento článek, najednou mi přistála vedle ruky kosice a něco na mne křičela. Hned mi došlo, co chce. Potravu pro své vylétlé, ale zatím nesoběstačné dcery. Byla to už známá kosice Morganka. Ihned jsem rozlámala piškoty a nasypala drobné psí granulky. Došel hmyz.  Vše je usušené, nic nekvete, víno, které máme na zahradě a snažíme se zalévat, je usušené. Rozinky přímo na hroznu. Několik desítek kilogramů rozinek, co drží ptačí a jak jsme zjistili i ježčí populaci při životě. I ježkům došel hmyz.
Pítka pro hmyzíky, pro ptáky i koupelny jsou stále v pohotovosti, jak doma, tak i v Lese psích duší. Přesto to nestačí.
A nyní si to představte ve volné přírodě. Například u nás vyschly dva potoky. Opět odhalení kácením a voda je fuč. Co však mají dělat zvířata? Cesta k řece je dlouhá a nebezpečná, ne každý žíznivý ji ještě dá. Když sjíždíte například z Komorního Hrádku do Chocerad, ucítíte pach smrti. A nejen tam. Je všude v lese, kde hynou , jako první mláďata. Každý týden necháváme 200 litrů v LPD zvířatům k dispozici, ale je to málo. Myslivci nespolupracují, mohli by tam třeba také nějakou vodu do koryta odvézt, ale to by museli chtít. Zničit náš pozemek bylo zábavné, postarat se o zvěř je namáhavé. Přitom například společnost Kamír nabízí řešení - pítka. Včera jeden dvounohý anděl přijel a koryto naplnil. Není zdejší myslivec, ani zdejší. Vůbec nevěděl, jak se o kus dál zvedla srna a pozorovala tekoucí vodu. Věřím, když jsme všichni odjeli, tak u koryta byla velká fronta.
Když jedeme zalévat, aby stromy a ostatní byly v pohodě, nejdřív poliji trochu sebe. Okamžitě na mne lezou mravenci a ocucávají mne vosy. Někdy i motýli přilétnou mne olízat.  Za pátek, sobotu a neděli jsme nyní ve třech lidech a jednom batoleti, zalévali 11 hodin v padesátkách vedra. Šílené, ale jinak to nejde. Vše ale žije, roste a prosperuje. Tedy nejen díky nám, ale hodným lidem. Nedávno odešla naše elektrocentrála, bez které čerpat nelze. Naštěstí hodný člověk natankoval kubík ze své study a dovezl. Holluška mu tehdy dala pusu. p8043525.jpgMohl ležet někde ve stínu, popíjet, veselit se s přáteli a nějaký LPD mu mohl být ukradený. Nebyl. Pomohl a tím pomohl i přírodě a jejím obyvatelům. Nebyla to první pomoc LPD. Na centrálu se složilo 7 lidí hned v pondělí. V sobotu jsme pak mohli už zase čerpat.
Vedra tuto sobotu způsobily, že se centrála vypnula a museli jsme čekat, až vychladne. V neděli měla nad sebou slunečník, aby to dala.
A nyní trochu jinak. Proč neprší? Kácí se tak, že v republice už lesy skoro nejsou. Tam kde ještě jsou, mají srážky. Nestačí jen nadávat, ale konat. Kdyby každý na planetě vysadil strom a dokázal se o něj postarat, než bude samostatný, bylo by dobře. Místo toho každý na planetě hodně stromů za svůj život spotřebuje a to je špatně.
V místním tisku vyšel článek, jak sice ty remízky vsadili, ale protože se otepluje, tak uschli. Kašlali na ně a chudáky nezalili, to je vše. Hlavně, že se ohání ekologií. V LPD se odporoučela jen jedle, Vašek jí přesto nosí vodu a doufá v zázrak. Uředník nás nutí nezalévat, dobře, chápu, že by se voda nedostala na všechny, ale spálená a suchá země není řešení. Řešení jsou stromy a starat se o ně. Moc se mi líbí, jak jeden Ind to pochopil už před 40 lety. Článek přikládám:https://magazin.aktualne.cz/ind-sazi-skoro-40-let-stromy-na-osamelem-ricnim-ostrove-post/r~dd5c7bc69aea11e8a4d90cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&redirected=1534756124
Také v Česku to pár lidí pochopilo a bojují ze všech sil. Je nás ale málo. Někdy koukám, jak zahrádka se zelená, ale za plotem už je vyprahlá poušť a mrtvo. Já zaliju i za plotem těch pár stromů. Kdysi jsme je vsadili, aby z pole věčně létající jedy k nám nelétaly. Neseme za ně odpovědnost.
Pokud budeme jen nadávat a nic pro to nedělat, obklopí nás pach smrti a zmaru. 
Přidejte se k nám a pomožte  zachránit celý ekologický systém. Strom u nás můžete i adoptovat a převzít za něho odpovědnost. Neseďte ve vysokých teplotách v domech, škodí vám to, ale vyražte do přírody, ta vás moc potřebuje.
Moc se líbil mail od kamaráda z Moravy, který našel v lese u nich, studánku. Tu vyčistil, pojmenoval a hned zaregistroval. Víc takových lidí.
Tak co, radši pach smrti, nebo přírodu a vodu? My volíme to druhé. Přijeďte se podívat, třeba se pak zapojíte. Uvidíte zdravé stromy, které jsou v tom suchu pohlazením na duši i za cenu  mnoha tisíců konví, které vypily. Uvidíte i živá zvířata a v blízkosti LPD rozhodně pach smrti neucítíte.
Pomůže i finanční pomoc, ze které my tahači vody nic nemáme. Číslo účtu: 282285912/0300. Příroda Vám děkuje a Vaše děti budou mít co pít.
Autor Eva, když odlepila konve od mozolůp8043524.jpg
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Každá pomoc dobrá

(Martin , 20. 8. 2018 12:00)

Nejsem zvyklý psát , raději něco udělám . Nevím zda si někdo dovede představit zanet trojklanného nervu a dásně dohromady, nebo si uhnat při sekání LPD křoviňákem housera na 2 mesice protože Vás ofoukne.... přes to vše když to jde a ono to musí jít , vodu dovezu nestačí se čerpat a nosit. A nosit z kopce od vozíku je mnohem účinnější, do kopce to ubíjí. Takže kombinujeme takto. Doufám , že sucho také někdy polevi a po dovolených ještě někdo pomůže . Je toho moc nejsme roboti a tento kousek přírody si pomoc zaslouží, každy týden je vidět pokrok.... časem napíšu i nevšední zážitky ze zdejších Lurd, toto tajemné místo má ještě hodně co říci. Díky za pozornost a za kazdou ruku přiloženou k dílu...

Re: Každá pomoc dobrá

(EVA, 20. 8. 2018 15:16)

Díky za hezký komentář. Ono je to tam náročné, ale když si na pár minut někdy sedneme a kocháme se, je to fajn. Nebýt takových lidí, jako Vy, bylo by to horší a Les psích duší děkuje za každého hodného a empatického ČLOVĚKA. A přitahuje je, jen jsou někdy hodně zdaleka. A my si Vás moc vážíme také.