Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na věky zapomenut

29. 3. 2011

 img_0919--2-.jpg

Na moje procházky po okolí nosím stále foťák. Fotek už není málo a tak se je snažím ukládat, kde se dá a také jim dávám jména. A hlavně k nim přidávám klíčová  slova, to aby se mi lépe hledalo. K přírodě ráda dávám místní jména, která většinou hledám v mapě. O místě zvaném choceradské „Lurdy“ jste na našich stránkách už četli a tak jsem i tam pořídila mnoho obrázků. Aby otazníků kolem tohoto místa nebylo málo, záhadou je i jeho pojmenování. Podle mapy jsem chtěla najít správný místní název. Vrch se podle map jmenuje U Vápenky a je vysoký 408 m.n.m. Většina jmen je podle místa. Zajímavý název má například vrch na západ od Vápenky. Název Křičava 373 m.n.m. je prý podle toho, že tudy vedla hlavní zemská cesta na Moravu a vozkové jedoucí do kopce museli křikem koně pobízet, aby k Ondřejovu vyjeli. Však také v Choceradech Jaroslav ze Šlemberka (1525) si vymohl právo postavit přes řeku Sázavu dřevěný most, aby mohl na této hlavní cestě vybírat mýtné. Jaroslav zastával úřad nejvyššího komorníka v Království českém, proto tedy Komorní hrádek. Původní hrad byl založen na jiném sousedním místě Veselá a nesl jméno Čejchanov, ale původní majitelé měli být zapomenuti  a hrad z exemplárních důvodů nesměl být opraven a tak byl postaven o kus dál.

Ale zpět k našemu vrchu U Vápenky. Podle názvu by měl být poblíž lom, nebo místo, kam místní, pro vápenec potřebný na stavby všeho druhu, jezdili. Marně by jste ho hledali. Ani já jsem na geologické mapě nic takového nenašla. Vrch je označen jako erlan – svrchní proterozoikum. V nejbližším okolí je fylit - svrchní proterozoikum a kousek dál směrem k na severozápad hlubinné magmaty a magmatické intruze. Krátce řečeno, je to bývalá sopka. Ostatně jako celé okolí. Po vápenci ani památky.

Pravěké lokality kolem řeky Sázavy mají názvy jako Bílý kámen, Babí skála, Vraník, Čertova brázda, Krkavčí skály. Posledně jmenovaná lokalita by se mohla vztahovat i k místu o kterém píšu. Hrady již zaniklé  Čejchanov ( vedle Komorního Hrádku), Stará Dubá (v místech chatové osady „Tikalák“) a hradu na „Kavčím vrchu“ (dnes U Vápenky) patřili rytířům, kteří byli popraveni, jejich majetky zabaveny a hrady rozbořeny. Proč se dnes můžeme jen dohadovat, jisté je, že byli majetní a možná příliš věděli. Proto i místní  jména měla být zapomenuta a tak byl vrch přejmenován. Podle staré pohanské pověry, aby nic nemohlo tyto události připomínat a původní název byl na věky zapomenut…

29.3.2011 Alena

 

Použitá literatura :   Z ikonografie Středního Posázaví  - Jan Heřman 2009, Geologická mapa 1:50 000


http://www.geologicke-mapy.cz/regiony/ku-652024/
http://www.geologicke-mapy.cz/regiony/ku-652024/
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Super Ali

(Eva, 29. 3. 2011 19:45)

O to zapomenutí se nejvíc zasloužil Zbyněk Zajíc, jak už jsem psala ve svých článcích, proto asi dnes ti zajíci před našimi Lurdy)))))). Matení a zmatení, stejné názvy na obou březích řeky, je toho plno. Moc mu záleželo na tom, aby něco zamaskoval. Hezký článek. Bezva.