Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři konce života

2. 4. 2011

img.jpg

Už přes 40.000 let člověk pohřbívá své mrtvé. Neodvratnost smrti člověk obestřel tajemstvím a samotnou smrt ukrýváme. Narušení toho všeho a hlavně ostatků je pro všechny kultury velké tabu. Některá náboženství považují narušení těla, narušením  přímé integrity jedince, protože  v těle duše přebývá stále.

Přesto se stále snažíme zjistit, co se s námi stane a co se děje bezprostředně po fyzickém zániku organizmu. Moderní věda se snaží tento proces vysvětlit a rozdělit ho do několika kroků. Výzkum lze rozdělit do tří hlavních skupin :

  • Výpovědi těch kteří přežili tak zvanou klinickou smrt
  • Experimentální údaje o fyzikálně-chemických změnách
  • Údaje o anomálních procesech po smrti, které byly zjištěny pomocí parapsychologie nebo thanatologie (věda o umírání a smrti)

Údaje z první skupiny v podstatě zaznamenávají nějakou formu života duše po smrti těla. Vyprávění lidí kteří tímto stavem prošli, zaznamenal v sedmdesátých letech Raymond A. Moody v knize Život po životě, Úvahy o životě po životě a Světlo po životě. Autor nedospěl k jednoznačnému závěru, ale jeho knihy otevírají větší prostor lidské naději.

Druhá skupina se zabývá procesy patologicko-anatomickými.  Tyto procesy jsou nenávratné a následuje jen postupný rozklad. Ale pokud uvažujeme o duši, pokud připustíme její existenci, jak probíhá její bytí a v jaké formě? Opouští tělo hned po zastavení srdce , dechu a zničení struktur mozku nebo ještě svou schránku nějaký čas navštěvuje a potom se rozloučí a navždy odchází a přechází do jiného života.

Třetí skupina uplatňuje vědecké metody bádání jehož výsledky přitahují zvýšenou pozornost. Zvláště výzkumy ruského vědce Korotkovova, který se věnoval se svým týmem registraci záření uvolňované tkání. Tato metoda je známá jako Kirlianův efekt. Byla objevena v Rusku a zveřejněna v minulém století manželi Kirlianovými.  Zkušenosti z tohoto výzkumu použil a na ně přímo navázal Korotkovovův tým. Jeho myšlenka byla jednoduchá : pokud lze zaznamenat energii živého organizmu, mělo by být vidět také to, jak tato energie po smrti odeznívá, jak se mění, jak dochází k přechodu ze živé hmoty na neživou.

Ruší badatelé po řadě pokusů se zesnulými dospěli k jednoznačným závěrům, které shrnuli do tří typů vyzařování energie. Obecně intenzita radiace slábne, ale nikdy úplně nemizí, nakonec se ustálí na určité hodnotě.

  1. křivky s relativně malou výchylkou -  při smrti stářím
  2. křivky s relativně malou výchylkou a výraznými vrcholy kmitů – smrtelný úraz
  3. křivky s velkou šířkou kmitů, které trvají dlouhou dobu – sebevražda

img--2-.jpgUvedená fakta vypovídají o pohybu duše po smrti a o reakci těla na její odchod. V případě smrti stářím, je životní cyklus ukončen přirozeným způsobem a ještě den nebo dva zůstává duše poblíž těla a pak spojení končí a již se neobnoví. Jinak je tomu v případě náhlé smrti. Křivky jsou v prvních hodinách strmé a prudce klesají a nastává útlum. Energie opouští tělo jako prudký gejzír a pak trvá zpravidla celý den než energie zcela vyprchá.

Úplně jiný průběh má poslední třetí skupina. V případě kdy dojde k smrti náhodou. Duše nechce opustit tělo tak rychle a jakoby celé dva dny otálí a záření pak úplně ustává. V případě sebevraždy je duše pevně spjata a konec je naprostým překvapením. Proto energie neustává a vyvolává nové a nové výkyvy energie. Tyto výzkumy provádí petrohradský Institut mechaniky a optiky vedený profesorem G.N.Dulnevem a jsou částí výzkumu . Všechny získané informace svědčí o jediném, že  naše hranice vědění o říši Thanatově jsou teprve v počátcích.

Zpracováno podle článku Dr. Konstantina Korotkova - Časopis 2000záhad č.20/2010

 

Můj osobní dovětek:

V hlavním městě Thajska Bangkoku – Krung Thep (celým jménem  - město andělů, věčné a nádherné sídlo boha Indry, vznešené město, kde je uloženo devět skvostných drahokamů, královské město s mnoha velkolepými paláci a stavbami, věčné město, kde sídlí bohové a má svůj domov bůh Krišna, město stvořené bohem Višnuem. ) kde žije přes pět milionů lidí, pracuje kolem 4.000 dobrovolníků v charitativních organizacích, které pomáhají duším zemřelých v případech náhlé smrti. V těchto případech podle buddhistického učení, je duše zmatená a bloudí, dívá se na tělo a neví kam má jít. Pomocníci meditací pomáhají duši uklidnit a nechat odejít. Tito dobrovolníci tuto činnost vykonávají protože se věří, že tento dobrý skutek  pomůže při jejich vlastním odchodu ze světa a pomůže k lepší reinkarnaci. Víra, že je vykonáváno dobro pro dobro v příštím životě  a zlepšení vlastní karmy, je součástí buddhistického učení.

To co se my lidé ze západu snažíme složitě vědecky osvětlit, východní učení už dávno uznalo a touto službou, pomáhá završit životní cyklus člověka.

2.4.2011 Alena

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pokus

(ms, 4. 4. 2011 7:32)

Ve Francii (údajně) prováděli pokus, kde postavili na váhu člověka. Ten měl nějakou váhu. Pak mu dali napít 1 litr vody (1 kg), ale váha o ten jeden kilogram nevzrostla ( údajně to dělalo cca pouze půl kilo)...kam se ztratilo drůhé půl kilo se neví...:-)

Re: Pokus

(Eva, 4. 4. 2011 7:43)

To je velmi zajímavé. Já zase četla o pokusu, kdy vážili tělo před smrtí a hned po smrti a byl rozdíl 20dkg.

Re: Re: Pokus

(ms, 4. 4. 2011 8:24)

Ano i to se dělalo...ostatně francouzi jsou známí svým otevřeným přístupem k různým "pavědám" jak by to nazvali u nás v ČR..., tam je dokonce homeopatie součástí studia na lékařských fakultách...a byli to právě Fleischmann a Pons, kteří po zveřejnění výsledků kolem studené fůze odešli do Francie (protože v USA byli "nepřijatelní" asi jako Tesla) a tam dále pracují v tomto výzkumu sponzorování japonskými firmami...

Moc zajímavé

(Marie, 2. 4. 2011 19:05)

Četla jsem jedním dechem.