Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jubileum - 10 let od založení

9. 8. 2022

Jubileum - 10 let p8140096--2-.jpg

Tehdy už před 11 lety jsem dala slib tomuto místu, jak bych si přála, když bude mé, vrátit mu život, krásu a užitečnost. Také funkčnost, jestli se se to tímto technickým výrazem vyjádřit.

Protože místo zvané Lurdy, když slyší rozumné přání, mne vyslyšelo a stal se zázrak, pozemek byl můj. Děkuji tam někomu nahoru. Vždy se stane nějaký zázrak, když je přání moudré. Nikdy si tam nepřejte nic zlého.  Dodnes žijí lidé, co se tam bojí. 

Mít takovou rozlohu, LPD má 15000m2, člověku ale nažene i strach a nejistotu.1.9.2012-holly-na-hranici-lpd.jpg Okolí dává najevo, že jste se zbláznili, přírody je VŠUDE dost, také  často jsem byla osočována a vychovávána:-). Měla jsem takovou představu, ale ta padla, když zemědělci znovu zaseli, aniž se někdo ptal, naopak vůbec nic nenabídli, prostě zcela drze ignorovali vlastníka, jako vlastníky předchozí. Klasika. To se sice vyřešilo, ale opravdu jsem počkala, až budou další rok sklízet a rychle zaplatila výměru pozemku a zakázala jsem orat, strniště jsme použili, jako základ pro trávu. To se tak dělá.  

Na jaře 2012 mne opustil německý ovčák Morgan od Dagy, který měl velkou fanynku v paní Růžence a ta se rozhodla mu koupit mladý doubek. Nápad byl na světě.

Morgana nahradila Holly Půlnoční měsíc, byl založený spolek tohoto jména a nastalo 7 let sucha. Byla to těžká doba, kdo nezkusil tehdy bez stínu běhat s vodou stovky metrů, ten nepochopí. Pro představu dám foto z r. 2016.15.-rijen-3.jpg

Byli jsme povyražení pro divokou zvěř a místní lidi. Blázni, co se snaží o nemožné. Bláznivá baba, co nechá na pozemku cizí lidi:-) Sbírali jsme zkušenosti za pochodu a mnohdy nám docházel humor. Díky přispění drobných dárců, milých a obětavých lidí z celé republiky, jsme dokázali mít sekačku na velké plochy, altán na zachytávání vody, dostali jsme betonové koryto na 200 l, dokázali jsme sebrat peníze na vrt, protože pršelo jen v r. 2013 trochu víc, jinak minutové deštíky a vždy za mnoho týdnů. 

Začátky byly hodně těžké. Díky právě suchu nic nerostlo. To se však pomalu začalo měnit. Břízy vsazené za přátele v kožíšku, začali plnit svůj úkol daný přírodou. Množily se. Nic lepšího začínající příroda mít nemůže. Na našem pozemku, jak hrdě všichni říkáme, rostou i topoly osiky, jívy a další. Jak břízky začaly, osiky se přidali a borovice své šišky také zapojily do této pionýrské hry. Oba tyto stromy ihned po kapce:-) vody rostou a množí se. Nežijí dlouho, ale chrání své další, už jehličnaté a listnaté kamarády. Začíná zalesnění. Pochopitelně je hodně zvířat, co neustále stromy jedí, ty malinké, a ničí. Tak asi hodně set vyrostlých semenáčků skončilo v nenasytných útrobách spárkaté zvěře.

Duby, buky, habry a další se pomalu přidávají. Také už z vlastních stromů, ale také ze stromů, co skončily někde na pile nebo v kamnech. Celá léta sbírám semena z těchto padlých a uchovávám jejich originalitu zdejší dnes už neexistující přírody. 

V LPD tak máme hodně z toho, co tu rostlo, ale už není.  Máme hodně druhů stromů, mezi nimi i druhy původní, co už v přírodě neuvidíte. Jednou třeba naše přírodní banka pomůže obohatit okolní přírodu. Tedy, pokud člověk pochopí, jak důležitá příroda je. Mám pocit, jak nutně musí být u každé pomoci nějaká celebrita, aby to bylo zajímavé. Svět se však mění a my budeme doufat.

Nedávno na nás chtěl jeden mladý muž zapalovač, aby si mohl zakouřit. Vůbec si nedal vysvětlit, že je celoplošný zákaz kouření a rozdělávání ohňů, navíc v altánu, co slouží na zachytávání vody, máme leta cedule, které to také praví. Nakonec se urazil a zmizel. Kde to cígo dal, nevíme. Prý měl ještě sirky. 

Jsou i povedené historky, kterak si lidé myslí, že když tam někdo z nás pracuje, tak jsme osobní služebnictvo dané osoby:-). A někdy jsou přání hodně kuriózní. Když můžeme splníme. Když si cokoliv zde vypěstované dáte do pusy, vezměte konev a zalejte, kde jste trhali. 

Roky rychle plynuly a zázraky se začaly dít. Někdy i v darech. Například karavan. Mít se kam schovat před nepřízní počasí je úžasné. Trochu jsme ho vytunili:-) a je fajn, když dárce zde může třeba pár dní pobýt a vidět, že právě jeho korunky zde byly investovány moudře.  I dary ostatních lidí, co předtím nějaké Chocerady ani neznali. p9115722.jpg

Dnes je zde radost pobýt, jak často slýcháváme. To nás velmi těší. Naleznete zde nejen klid, ale divoká zvířata, co zvědavě se přijdou podívat, chráněné tvorečky a rostliny, houby a i nějakou tu kuriozitu. Celek však žije, dýchá a tvoří a být u zrodu takového zázraku, se málokomu podaří. p8110025.jpg

Snad i nadále budeme mít sílu se starat, snad i nadále odněkud z republiky přijdou korunky se zprávou: " Posílám nové přírodě a všem, co v ní bydlí." Někdy jsou vzkazy moc hezké. Někdy i vtipně a krásně balené.p8130067.jpg Les psích duší moc děkuje, bez Vás by nikdy nebyl. Chcete také pomoci prací nebo finanční podporou tomuto eko projektu? Info najdete v kontaktech na tomto webu.

Nebo jen podpořit a třeba někdy u nás mít zážitkovou noc v Lese psích duší?

č.ú. 282 285 912 / 0300

Vše nejlepší náš ostrůvku lásky a nadšení, hodně vláhy, přírodní rovnováhy a třeba nějakého dalšího pomocníka, co na tebe dohlédne i v dalších letech.p8073897.jpg

p8073889.jpgp8033867.jpgp8073877.jpgp7081408.jpgp8130045.jpgp8110026.jpg

 

p8110007--2-.jpgukaz.jpg

p8063863.jpg